Magyar a világ legidősebb olimpiai bajnoka - Ma 98 éves Keleti Ágnes

Keleti Ágnes a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma ünnepli 98. születésnapját a világ legidősebb olimpiai bajnoka, Keleti Ágnes. Miután 2018 februárjában meghalt Sir Durward Knowles, a magyar tornász olimpikon lett a legidősebb a nyári olimpiák még életben lévő aranyérmesei között. 

A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, aki 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot, és hétszeres csapatbajnok - nála többször senki nem nyert tornászbajnokságot Magyarországon. 

Keleti Ágnes a Nemzeti Torna Egylet színeiben kezdte meg a sportpályafutását, és már 18 éves volt, amikor bemutatkozott válogatottban. 1940-ben nyerte első magyar bajnoki érmét. A háborút hamis papírokkal vészelte át. 1946-ban Balkán-játékokat nyert. Az 1948. évi nyári olimpiai játékokon a válogatott csapat tagja volt, de egy szalagszakadás miatt nem vehetett részt a versenyen.

1949-ben az Istvánmezei út 3-5. alatti Nemzeti Sportcsarnokban - ma Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok.
1949-ben az Istvánmezei út 3-5. alatti Nemzeti Sportcsarnokban - ma Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok.
Fotó: Fortepan/Kovács Márton Ernő

Keleti Ágnes az 1952-es helsinki olimpián egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert, az 1956-os melbourni olimpián pedig négy aranyat és két ezüstöt szerzett. A játékok legeredményesebb versenyzője, egyben a legidősebb tornásznő lett, aki aranyérmet tudott szerezni. Az ötkarikás játékok végén Ausztráliában maradt. 

Egy évvel később pedig Izraelben telepedett le, ahol megteremtette a nemzeti tornasportot. 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője volt, 1983-tól 1988-ig izraeli kluboknál edzősködött. 1957-től 1980-ig az izraeli Testnevelési Főiskola tanáraként is tevékenykedett. Nemzetközi bíróként is dolgozott, csak 75 évesen vonult igazából nyugdíjba.

Aki tornász, az hetven, nyolcvan, sőt, kilencven fölött is sportos marad. Keleti Ágnes a mai napig tornával kezdi a napot.

Tavaly egy izraeli tehetségkutatóban azzal nyűgözte le a zsűrit és a közönséget, hogy különböző tornagyakorlatokat mutatott be, így lement spárgába is. 

Ezt is szeretjük