Ma 99 éves Bálint gazda - Meglepődsz, milyen jóképű pasi volt fiatalon
Bálint gazda külseje így változott az évtizedek során.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma ünnepli 99. születésnapját Bálint György, vagyis az ország Bálint gazdája életének századik évébe lépett. A ’70-es évektől több kertészeti kiadvány szerkesztője volt, az országos hírnevet pedig a Magyar Televízió Ablak című magazinja hozta meg számára, melynek Bálint gazda néven 1981 és 2009 között állandó munkatársa lett. Egyetlen fia, Bálint János is kertészmérnök, aki hét éven át volt a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem dékánja, illetve húsz éven keresztül tanszékvezetője.  

Bálint György az évtizedek során sármos fiatalemberből kedves, idős bácsivá vált, akit mindenki szeret, és akitől mindenki tanácsot mer kérni. A külseje ugyan az évtizedek alatt változott, de az élet- és munkakedve nem: a mai napig nagyon aktív, minden napja munkával telik. Unokája segítségével Facebook-oldalt is üzemeltet, melynek már több mint 420 ezer követője van, és ahova naponta több poszt is kikerül, melyekkel hasznos tanácsokat ad, és a hobbikertészeknek is igyekszik segíteni válaszaival.

Én azok közé tartozom, akiknek a munka az élete. Azt szoktam mondani, hogy addig élek, amíg dolgozni tudok, és addig dolgozom, amíg élek.

Most is, 99 éves koromban is dolgozom, rendszeresen írok cikkeket négy napilapnak - három vidéki és egy budapesti napilapnak. Az interneten is tevékenykedem az unokám segítségével: én adom hozzá az anyagot, a többit ő elintézi. Sok helyre hívnak, előadásokat tartok. Ez sok örömet szerez - mondta Rónai Egon Egyenes Beszéd című műsorában június végén.

A fáradhatatlan kertészmérnök Változó kertek munkacímmel új könyvön is dolgozik, mely a klímaváltozás és a mi életmódváltozásunk által változó kertekről, új növényekről szól.

- A kert egy csodálatos dolog, mert nagyon jó közérzetet ad annak, aki műveli, de szép és hasznos is egyszerre. Ahogy a muzsikus a hangszerén, az ember is játszik a kertjében: nem egy nehéz, megterhelő, fizikai munka, hanem változatos, a szabad ég alatt, napsütésben vagy rossz időben is ad feladatot, aminek a megoldása mindig örömet szerez - mondta az ATV műsorában.

A kertművelés szerinte türelemre is tanít, mert napjaink rohanó világában sokan azt szeretnék, ha a frissen felhúzott házuk körül hirtelen, egyik napról a másikra lenne egy szép, virágokkal teli kert, melyben a gyümölcsfák is szép termést hoznak. Ezt azonban ki kell várni, tapasztalat és egy kis szakismeret is szükségeltetik hozzá, csak akkor adja vissza azt, amit kapott - sőt, többet is, mert nincs annál értékesebb virág, zöldség, gyümölcs vagy fűszernövény, mint amit az ember maga termel meg.  

Képes összeállításunkban ritkán látott, fiatalkori fotókat is láthatsz Bálint gazdáról, aki bajusszal, a húszas évei közepén hasonlított Freddie Mercury énekesre. 

Ezt is szeretjük