91 évesen is elbűvölő színésznő Ganxsta Zolee édesanyja - Fotókon Kassai Ilona
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas Kassai Ilona ma is dolgozik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 91 éves Kassai Ilona, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő és szinkronhang az egyik leghosszabb ideje dolgozó magyar művésznő, hiszen 1949-ben, hetven éve lépett először színpadra.

Kassai Ilona 2014-ben az Origónak elárulta, színpadi szerepet a sok szöveg miatt már nem vállalna, hiszen a legnagyobb félelme, hogy elfelejti, mit kell mondania. Ma már csak szinkronizál.

Hillerből Hitler

1928. július 8-án Szegeden született Hiller Ilona néven. 1949-ben, 19 évesen jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, ahová rögtön elsőre sikerült felvételt nyernie. A Kassai vezetéknevet első férje után tartotta meg, mert eredeti nevét gyakran Hitlernek értették, ráadásul mindezt a Rákosi-korszakban, amit roppant kényesnek tartott.

A színésznő kiskorától primadonna szeretett volna lenni, de tehetsége elsősorban drámai darabokban bontakozott ki. 1949-ben az Állami Bányász Színházba szerződött, 1951 és 1976 között a Faluszínház - a későbbi Déryné Színház -, majd 1976-tól az Arany János Színház tagja lett. Eljátszhatott jó néhány klasszikus szerepet, mint Melindát a Bánk bánban, Desdemonát Shakespeare Othellójában vagy Antigonét Szophoklész drámájában.

Kassai Ilona 1958-ban és 2017-ben.
Kassai Ilona 1958-ban és 2017-ben.
Fotó: MTI/Tormai Andor, MTVA/Zih Zsolt

Ő volt a legfiatalabb Kossuth-díjas

A színpadi szerepek mellett számos hazai és külföldi játékfilmben és tévéfilmben is szerepelt. A képernyőn Terikét játszotta a Szomszédokban, de a 2013-as Argo 2-ben vagy a 2018-as Valami Amerika 3-ban is szerepet vállalt. 1961-ben kezdett szinkronizálni, két híres Hamlet-filmben is ő volt a királyfi anyja, de számtalan Columbo- és Sherlock Holmes-filmben is kapott feladatot. Legkedvesebb szerepei közé tartozik Jessica Fletcher a Gyilkos sorokból, akit Angela Lansbury játszik. A fiatalabb nézők a Harry Potter McGalagony professzorának magyar hangjaként ismerhetik.

1961-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták, két évvel később pedig a Kossuth-díjat is átvehette. Mindössze 35 éves volt ekkor, ezért aztán hosszú ideig a legfiatalabb Kossuth-díjas színésznőt tisztelhettük a személyében.

"Négy férjem volt, annyit fogyasztottam"

A színésznő, aki túl a kilencvenen is elbűvölően néz ki, fiatalon is igazi szépség volt, nem csoda, hogy sok férfi rajongott érte. Élete során négyszer ment férjhez, közülük az egyik Zana József volt, közös gyermekük Zana Zoltán, azaz Gangxsta Zolee.

- Az első házasságom után jött egy szerelem, az tíz évig tartott. A tizedik házassági évfordulónkon költöztem el tőle: ő kicsi csokor rózsával jött haza, én meg bőrönddel vártam. Azóta is szégyellem magamat, ez kegyetlenség volt, de akkor jött el az a pillanat, hogy én nem bírom tovább - mesélte 2014-ben a Ridikülben.

VIASAT3 Magócsi Ildikó-ganxsta
Fotó: VIASAT3/Magócsi Ildikó

Harmadik férjével, egy gépjárműoktatóval sem volt nagy a szerelem, el is váltak másfél év múlva, aztán Kassai Ilona beleszeretett Zana József színészbe.

-  Egy ideig nagyon rendben ment minden, de ő nem harcos alkat, hagyta magát, amikor csinos táncosnők forogtak körülötte. Hallottam fél füllel, hogy ez is megvolt, az is, és mondtam, hogy kicsit fékezze magát. Ezután tényleg nagyon rendesen viselkedett, egészen addig, amíg jött neki a nagy szerelem - árulta el.

A színésznő ma már nem feltétlenül keresi a szerelmet, fia, Ganxsta Zolee rapper és annak lánya a legfontosabbak számára.

Négy férjem volt, annyit fogyasztottam.

Kéne még egy ötödik, de annak már milliomosnak kéne lennie

- nyilatkozta mosolyogva az Origónak.

Ezt is szeretjük