„Iszonyú kedves ember vagyok, kivéve, amikor írok”: Karafiáth Orsolyával Winkler Nóra beszélget
Karafiáth Orsolya a Femina "Egy nő, több történet" című videósorozatában arról is beszélt, hogy sem számára, sem a környezetének nem kellemes állapot, amikor éppen egy regényén dolgozik.

karafiáth orsolya cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karafiáth Orsolya 1995-től 1999-ig tanult az ELTE bölcsészkarán könyvtár és észt szakon, majd 2002-ben magyar–könyvtár tanárszakon végzett. A Ludwig Múzeum könyvtárosaként kezdte a pályafutását, de hamar a kortárs irodalmi élet megkerülhetetlen jelensége lett. 19 éves korától publikálták a verseit, meghívták előadónak Németországba a Frankfurti Könyvvásárra, és mindössze 23 esztendős volt, amikor először a kezébe foghatta első kötetét.

Mára 11 műve jelent meg. Legutolsó regényét 2020-ban adták ki Amikor Szécsi Pál a csöveken keresztül üzent, avagy így tanultuk a szerelmet címen. Jelenleg is dolgozik egy alkotáson, amely két lány barátságát dolgozza fel. Számos más dologgal foglalkozik az írás mellett, sokszor el is gondolkozik azon, hogy a sok elfoglaltság miatt lassan zugírónak nevezheti magát. 

Sokak számára meglepő lehet, de nála maga az írás nem kellemes folyamat. Minden egyes művet ő és a környezete egyaránt megszenved - többek között ezt a témakört járta körbe Winkler Nórával a Femina "Egy nő, több történet" című videósorozatában, melynek teljes adását itt nézheted meg.

Karafiáth Orsolya, író, költő, publicista

- Ha befejezek valamit, addig, amíg le nem tisztáztam, nem látta a húgom meg még két barátom, és tudom, hogy onnantól nincs vele több dolgom, megtébolyodom. Nem lehet hozzám szólni, harapós vagyok.

Én egy iszonyú kedves ember vagyok, akivel nagyon könnyű együttműködni és együtt élni, kivéve akkor, amikor írok.

Ilyenkor még akkor is, ha megkérdezik tőlem merő kedvességből, hogy mi legyen a vacsora, ölök. Tudom, ez nem jó. Közben van egy olyan része az írásnak, amikor az ember már nagyon benne van, hogy egy ponton minden megszűnik. Na, az egy nagyon jó rész, olyankor azt érzem, hogy minden megy, és alakítja magát - vallotta be Karafiáth Orsolya.

karafiáth orsolya1
Fotó: Femina/Ruzsovics Dorina

Azt mondja, egy mű megszületésének folyamatát és annak körülményeit nehéz elmagyaráznia egy civilnek. Adódtak is ebből félreértései az élete során, például, amikor a párja segíteni akarta a munkafolyamatot.

- Múltkor, amikor verset írtam, mondtam neki, mennyire fáradt vagyok, erre megkérdezte, hogy az segít-e, ha bezár a konyhába két órára, hogy nyugalomban legyek. Azért ez nem így működik.

Nehéz egy kívülállónak elmagyarázni, hogy hiába van körülöttem rend, béke és egyéb munka híja, akkor se biztos, hogy tudok alkotni.

Az írónő többféle módszert kipróbált eddig élete során. 2017-ben a Szirén című könyve után volt egy mélypont az életében, azt érezte, kiégett. Ekkor nem mindennapi dologgal ösztönözte magát az írásra, megfogadta, hogy egy éven keresztül minimum napi ötezer karaktert papírra vet. 

karafiáth orsolya 2
Fotó: Femina/Ruzsovics Dorina

Éjszaka szeret írni, állítása szerint ekkor működik az agya, az egész idegrendszere, de nála az sem mindegy, éppen hol tartózkodik egy-egy verseskötet vagy regény megalkotásakor. A világ legszebb helyeit látogatta meg, de nem azért utazik Olaszországba, Ausztriába vagy éppen egy vadregényes erdőbe, hogy felfedezze a vidék csodáit. Ilyenkor ül egy szobában, és csak az adott művére koncentrál.

- Mindenki azon röhögött Thaiföldön - ott többször is voltam - hogy nem bírom a napot, és nem megyek a vízbe, hát akkor minek megyek oda. Azt válaszoltam, az isteni kajákért, meg azért, hogy éjszaka is egy szál bikiniben írhassak a bungaló erkélyén.

Ezt is szeretjük