Sikeres diplomatából ezért lett gasztroblogger: Mautner Zsófiával Winkler Nóra beszélget - Egy nő, több történet

Mautner Zsófia a Femina "Egy nő, több történet" című videósorozatában arról is beszélt, miért adott fel egy kiszámítható pályát a gasztrobloggerkedésért.

Mautner Zsófia a Femina videósorozatában
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Mautner Zsófia 2005-ben alapította Chili és Vanília nevet viselő gasztroblogját, ami nagy népszerűségnek örvend. Az elmúlt 16 évben főzőműsorai indultak, több könyve is megjelent. Receptjei olyan népszerűek, hogy sok családban már azok alapján vált tradicionálissá egy-egy ünnepi fogás. A szilveszteri, sütőben sült lencse receptjére tavaly ötszáz fotót kapott, de sok más, általa leírt fogásra is árad a visszajelzés. 

A magát főzőnőnek nevező sztár egy sikeres diplomatakarriert hagyott ott a gasztronómia világáért. Döntése okáról is beszélt Winkler Nórának a Femina "Egy nő, több történet" című videósorozatában, melynek teljes adását itt nézheted meg. 

Mautner Zsófia diplomatából lett gasztroblogger

- Pályaváltóként kerültem a gasztronómia világába, brüsszeli diplomataként kezdtem blogolni. Nemzetközi EU-s területtel foglalkoztam, középvezetőként 15 fős csapatot vezettem. (...) Imádtam! Nem megutáltam az előző pályát, és kerestem valami mást, amiben kicsit boldogabb vagy önazonosabb lehetek, megvalósítom magamat. Egyáltalán nem ez történt. 

Hasonló közegben nőtt fel, hiszen a szülei külkereskedők voltak, de soha nem presszionálták, nem mondták meg, mit tanuljon.

Saját magam választottam ezt a pályát, és nagyon szerettem.

- Esélyegyenlőség, kultúra és oktatáspolitika; emberközeli, humán területekkel, sok civil szervezettel, színházzal, múzeummal dolgoztam. Imádtam azt a multikulti közeget, amiben az EU-csatlakozás előtt, 1998-ban és a kétezres évek elején elkezdtem pályakezdőként dolgozni. Szuper, menő hely volt csomó fiatallal, akik külföldön tanultak, nyelveket beszéltek.

mautner-zsofia2
Fotó: Femina/Ruzsovics Dorina

- Az esélyegyenlőségi terület, ahol később dolgoztam, az is szuper volt, nem az EU bürokratikus, formális, kevésbé kreatív része. Arra készültem, hogy ezt a nagyon kiszámítható és egzisztenciális biztonságot, magas életszínvonalat biztosító pályát végigviszem, és nagykövetként megyek nyugdíjba valahonnan. 

A váltással magát és a közvetlen környezetét is meglepte, hiszen Brüsszelben inkognitóban kezdett el blogolni, csak néhányan tudtak róla. Kapott meglepődött üzeneteket, amikor néhány ismerőse azt látta, hogy a tévében gasztronómiai témában nyilatkozik. 

Nyilván nem egyik napról a másikra történt, egy-két éves őrlődés előzte meg.

- Anyukám, aki nagy példaképem, és támaszkodok rá, végig azt mondta, hogy látja a szememen, ez a vonal mennyire elvisz, felvillanyoz, és mennyire sok örömöt ad. Nem nagyon érti, milyen hivatás lesz belőle, de maximálisan támogatni fog.   

mautner-zsofia3
Fotó: Femina/Ruzsovics Dorina

- Az apukám aranyosan és finoman mindig megkérdezte, hogy nem lehetne-e ezt a kettőt együtt csinálni. Óvatosan próbált terelgetni. Amikor viszont mindketten látták, hogy ebben mennyi energia van, belátták, hogy jó döntést hoztam. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük