A Zenebutik legendás műsorvezetője volt: Juhász Előd 84 évesen így néz ki

Juhász Előd televíziós és rádiós műsorain is generációk nőttek fel.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Juhász Előd hazánk egyik legismertebb zenetörténésze, tévés és rádiós műsorvezető, akit évtizedek óta nagyra becsül, és szeret a közönség. A Zeneakadémián folytatott tanulmányokat, ahol maga Kodály Zoltán volt az egyik mestere, később az ELTE BTK-n zeneesztétika szakon doktorált.  

1962-ben vették fel a Magyar Rádióhoz külsősként, majd egy évvel később állandó állást kapott a szerkesztőségben. Olyan műsorokat készített, mint a Hétvégi panoráma, a Kettőtől ötig, a Muzsikáról - fiataloknak vagy a 25 éven át futó Zeneközelben. 

Juhász Előd 2022-ben

Juhász Előd 1981-ben szegődött a Magyar Televízióhoz, ahová Czigány György hívta. Tévés pályafutása során a Zenebutik volt az egyik legnépszerűbb műsora, ebben komolyzenei témák mellett bemutatták a legfrissebb nyugati pop-rock-klipeket is. Élőben sugározták változatos helyszínekről, sokszor ráadásul külföldről - nem csoda, hogy a nézők imádták. A műsor 2002-ben, Juhász Előd nyugdíjazásával szűnt meg, legalábbis korábbi formájában. 

Juhász Előd 1981-ben Keszthelyen forgatott.
Juhász Előd 1981-ben Keszthelyen forgatott.
Fotó: Fortepan/Tévé és rádió újság

Ezután rövid ideig dolgozott a Satelit TV-nél, majd a Hír TV-nél, 2005 és 2009 között pedig a Szépművészeti Múzeum Múzeum+ című zenei programját irányította. 2011 óta a Magyar Katolikus Rádió munkatársa, ahol Csiba Lajossal párban készíti a Zeneközelben című műsort. Emellett újabb és újabb könyveket ír. 

Juhász Előd 2022. május 4-én lett 84 éves. Ma már csak ritkán szerepel a képernyőn, ennek ellenére örömmel mondott igent, amikor a TV2 Mokka című műsorába invitálták egy reggeli beszélgetésre. 

- Hála a Jóistennek, jól vagyok. Nem mondom, hogy munkával telnek a napjaim, de tevékenységgel. Elmondom a tegnapi napomat. Tegnap hét órakor teniszeztem, a Városmajori Klubba járok, minden másnap megyek. Utána elmentem misére, majd azzal foglalkoztam, ami a mai napon lesz a rádióban. Kodály Zoltánról és Péczely Saroltáról készítünk műsort. Erre kellett készülni, majd egy újabb könyv vázlatain dolgoztam, illetve a legutóbbi külföldi nyaralás fényképeit szortíroztam - osztotta meg a nézőkkel jókedvűen. 

Juhász Előd 2022 nyarán a Mokka stúdiójában.
Juhász Előd 2022 nyarán a Mokka stúdiójában.
Fotó: TV2/Mokka

Juhász Elődnek a házasságából két lánya született, akiket a mai napig imád. Bár feleségével évtizedekkel ezelőtt elváltak, a mai napig jó viszonyt ápolnak. A tévés 2022-ben már hatszoros nagypapa, unokái mindannyian játszanak hangszeren, ám a zenélés egyiküket sem foglalkoztatja különösebben. 

- Minden unokám tanult zenét, én ugye Zeneakadémiát végzett zenetörténész vagyok, volt ott zongora meg minden. Látszott már az elején, hogy kinek van több, kinek kevesebb érzéke. Semmi erőltetés nem volt! - mesélte a büszke nagypapa, aki nem bánja, hogy unokáit más dolgok foglalkoztatják az életben. 

Kovács P. József egykor és ma

Kovács P. József a Magyar Televízió egyik legnépszerűbb férfi bemondója volt. 1961-ben kezdett el dolgozni a televízióban. Negyven év után távozott a Magyar Televíziótól, ezt követően feleségével a vendéglátóiparban ért el sikereket. 

Ma 81 éves Kovács P. József: a Magyar Televízió legendás bemondója így él napjainkban

Kovács P. József számára fájdalmas volt, hogy a kétezres évek elején véget ért a szakmai pályafutása, de mivel több lábon állt, nem tört össze.

Elolvasom

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Ezt is szeretjük