Ilyen volt, ilyen lett: Dörner György, ismert szinkronhangunk
Dörner György Bruce Willis mellett sokszor kölcsönözte a hangját Eddie Murphynek és Michael Douglasnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dörner György 1953. december 9-én született Budapesten. 1972-ben debütált az Egyetemi Színpadon, diplomáját 1979-ben szerezte meg a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, profi színészi pályafutását a budapesti Nemzeti Színház társulatának tagjaként kezdte meg.

1982-ben ő is a budapesti Katona József Színház alapító tagjai között volt, 1988-tól mindössze egy évig a Radnóti Miklós Színházban lépett fel, 1989-től kezdődően pedig szabadúszóként tevékenykedik.

Az azóta eltelt évek során fellépett többek között a Veszprémi Petőfi Színházban, a Várszínházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, a Kecskeméti Katona József Színházban, illetve a Magyar Színházban.

Számos színpadi előadás és magyar film sztárja

Egyedülálló tehetségét több tucat klasszikus és mai darabban bizonyította, legyen szó akár Molière- vagy Gogol-előadásokról, akár antik darabokról. 1974 óta filmezik, olyan emlékezetes magyar alkotásokban láthattuk fő- vagy mellékszereplőként, mint a Könnyű testi sértés, a Honfoglalás vagy az Üvegtigris.

Emellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Magyarország legismertebb szinkronhangjai közé tartozik. Ő kölcsönözte a hangját például Bruce Willisnek A simlis és a szende sorozatban, olyan sikerrel, hogy - néhány kivételtől eltekintve - a mai napig ő Willis állandó magyar hangja.

Hangja miatt még a külföldön megbukott filmet is imádták idehaza

Az 56 éves Dörner György neve emellett összenőtt még két teljesen eltérő alkatú és típusú hollywoodi sztáréval, akiket szintén rendszeresen szinkronizál - ők Eddie Murphy és Michael Douglas.

Elég csak például a San Fransisco utcáin sorozatra gondolnunk, Murphy Az üresfejű című vígjátékát pedig Dörner hangjával imádták a magyar nézők, annak ellenére, hogy a tengerentúlon a film megbukott.

Dörner György hosszú évek óta él boldog házasságban feleségével, Kuthy Zsuzsannával, munkásságát pedig többek között az érdemes művészeknek kijáró díjjal ismerték el.

Fotók: filmkultura.hu, Europress

Ezt is szeretjük