Harkányi Endre nem áll többé színpadra: a Vígszínházból botrányos körülmények között távozott
Harkányi Endre hat év után először lépett be a Vígszínházba, hogy búcsút vegyen kollégáitól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Harkányi Endre 1957-ben diplomázott a Színművészetin, hatvan évig állt színpadon, de színészi karrierje már gyerekként elkezdődött. 

Radványi Géza 1947-ben forgatott és egy évvel később bemutatott filmje, a Valahol Európában a magyar filmtörténelem egyik klasszikusa. "Gyerekek, könyörgöm, akasszuk fel!" - az emlékezetes mondatot az akkor 13 éves Harkányi Endre mondata, aki Lakner bácsi gyermekszínházából került a forgatásra. 

Harkányi Endre búcsúja a Vígszínháztól

1962-ben Jászai-, 2010-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2004-ben Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíjat is kapott. 2008-ban Örökös tag lett a Halhatatlanok Társulatában. A pályafutása alatt többnyire kisembereket, komikus figurákat alakított, színpadi szerepei mellett számos mozi- és tévéfilmben alakított emlékezeteset.

Szinkronszerepei legendásak, Danny DeVito állandó magyar hangja volt. Az ő hangján szólalt meg magyarul Bubu, Maci Laci barátja, Rigodon, a 80 nap alatt a Föld körül Willy Foggal című rajzfilmben, Rick Moranis mint Lord Helmet az Űrgolyhókban és mint Louis Tully a Szellemirtókban. Ő adta Keresztespók magyar hangját a Vízipók-csodapók, illetve Mézga Gézáét a Mézga család című rajzfilmsorozatban.  

Három évtizeden át volt megbecsült tagja Vígszínháznak, amit azért hagyott ott 2015-ben keserű szájízzel, mert állítása szerint megalázó helyzetbe hozták: önhibáján kívül jóval kevesebb előadásban szerepelt, mint amennyit a szerződése tartalmazott, ezért Eszenyi Enikő és a vezetőség úgy döntött, másfajta szerződési kategóriába sorolja, és csökkenti a fizetését. 

harkanyi-endre-cover
Fotó: MTVA/Zih Zsolt

- Az éves szerződésem 80 előadásra szólt, és én csak 67-et teljesítettem, úgy, hogy nem én döntöttem el, hányszor lépek színpadra. Ez volt az ürügy arra, hogy elvegyék a fizetésem felét. (...) Hiába hivatkoztam arra, hogy a jog szerint, ha nem a mi hibánkból játszunk kevesebb előadást, akkor 40 százaléknyit lehet korrigálni pro és kontra, végül az igazgató asszony döntése érvényesült, aki azt mondta, ez rám mint nyugdíjasra nem vonatkozik - nyilatkozta akkor a Borsnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

A november 15-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Azóta nem tette be a lábát a neves kőszínházba, de kollégái nagy meglepetésére 2021. augusztus 24-én színpadra lépett a teátrum évadismertetőjén, hogy méltóságteljes búcsút vehessen tőlük. A napilapnak azt mondta, amikor véletlenül összefutott egy kávéházban a Vígszínház jelenlegi igazgatójával, jót beszélgettek, és Rudolf Péter arra kérte, nézzen be a színházba. 

- Úgy hagytam ott a szeretett Vígszínházat, hogy bevágtam magam mögött az ajtót. A színpadon kedden pedig azt mondtam: azért jöttem most, hogy ezt az ajtót ne bevágjam, hanem szép lassan csukjam be magam után. És nem akarom, hogy kinyissanak nekem másikat, befejeztem - magyarázta a 87 éves színész a lapnak megjelenése okát. 

Úgy döntött, nem áll többé színpadra, ahol 12 éves kora óta áll, mert nem szeretné megvárni, amíg nem tud megtanulni egy szerepet, vagy nem tud mozogni. Színészóriásokkal játszhatott együtt, a világirodalom legszebb szerepeit játszhatta el, de tudni kell méltósággal befejezni. Hálás a sorsnak, hogy ezt végül a minap megtehette.

Seregi Zoltán, a Tüskevár Tutajosa

Seregi Zoltán, aki 13 éves volt, amikor 1966-ban eljátszhatta Tutajost a Tüskevár című nyolcrészes, fekete-fehér sorozatban, ami az MTVA Archívum egyik legnézettebb műsora. Az egykori gyerekszínészből nem lett ismert színművész, a rendezés jobban vonzotta, évek óta ő a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Ezt is szeretjük