4 szinkronszínész, aki már nincs közöttünk

A korábbi összeállításaink után ezúttal a már eltávozott kedvencek közül választottunk ki 4 remek szinkronhangot.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Furcsa dolog a film – mintha az ember egy alternatív valóságba csöppenne, ahol rég elenyészett sztárok teljes pompájukban ragyoghatnak, és ahol elhunyt kedvenceink hangját újra és újra hallhatjuk, míg világ a világ. A következő összeállításban a legnépszerűbb szinkronhangok közül válogattunk olyan színészeket, akiknek sajnos már örökre hallgat a mikrofonjuk.

Szakácsi Sándor (1952-2007)

Szakácsi Sándort az utóbbi néhány évben a magyar közönség leginkább a mufurc Dr. House magyar hangjaként ismerte.

Szakácsi Sándor és Kevin Costner

Ebből következően sokan teljes felháborodással fogadták, amikor érces hangját - a halála miatti kényszerből – Kulka János baritonjával váltották fel.

Az 55 évet élt színész szinte minden nevesebb színházban megfordult pályafutása során, a Szolnoki Szigligeti Színháztól a Nemzetin át a Pesti Magyar Színházig, emellett pedig sokhelyütt vállalt vendégszereplést.

Több mint száz szereppel a háta mögött - ebből nyolcvanra rúgott a főszerepek száma – filmekben is megfordult, egyebek közt a Redl ezredes, az István, a király, valamint a nyögvenyelősen készülő első magyar sci-fi, a Sorsvonalak is a szereplői között tudja.

Ami szinkrontevékenységét illeti, tucatnyi sztárnak kölcsönözte jellegzetes orgánumát, Kevin Costnertől Jeremy Irons-on és Dustin Hoffmanon át Bruce Willis-ig. Hosszas betegség után - állítólag az utolsó vele készült House-epizódokat a kórházban vették fel - hunyt el múlt év március 7-én.

Sinkovits Imre (1928-2001)

A magyar nemzet egyik legnagyobb színészére sokan, sokféle szerepe révén másképp emlékezhetnek. Ám egy biztos – akár színpadi, akár filmes karakterformálását említjük, minden alkotásban képes volt kitűnő alakítást nyújtani.

Sinkovits Imre és Gregory Peck

A mozgókép-rajongóknak bizonyára eszébe jutnak remek filmjei, mint a Csodacsatár, a Tizedes meg a többiek vagy az Egri csillagok, mely utóbbiban Dobó Istvánt játszotta, negyven évvel ezelőtt. A színházkedvelők pedig számtalan szerepe közül olyan klasszikusokat említhetnek, mint Örkény Tótékja vagy Madách Az ember tragédiája, de Shakespeare- vagy Gorkij-darabban is ugyanúgy emlékezetes volt.

Ám a mai húszas-harmincas korosztály emlékeiben is élénken él a számtalan díjjal kitüntetett Sinkovits. Legalábbis a hangja biztosan, hiszen több népszerű rajzfilmben hallhattuk, például Törpapaként a Hupikék Törpikékben és Mufasaként az Oroszlánkirályban. Ezek mellett pedig rengeteg, főként fekete-fehér filmet szinkronizált – többek között az ő hangján szólaltak meg a filmgyártás múltjának nagyjai: Gregory Peck, John Wayne, és az örök Bond, Sean Connery is.
Sinkovits idén ősszel lett volna nyolcvan éves, emlékére táblát avattak egykori lakóházán.

Kaszás Attila (1960-2007)

Kaszás Attilának elég lenne két szót szólnia, és az emberek többsége máris fel tudná ismerni, kit hallott. Az összetéveszthetetlen hangú sztár tizenöt év Vígszínházi tagság után a Nemzetihez szerződött, de más városok színpadán is fellépett, ha a helyzet úgy hozta.

Kaszás Attila és Sean Penn

Nemcsak prózai szerepekben állta meg a helyét, hanem kedvelt musical-színész is volt, elég csak felejthetetlen Padlás- vagy Koldusopera-béli alakításaira gondolni. Az 1981-es Cha-Cha-Chájától kezdve gyakran foglalkoztatták filmekben is, mint például a Hány az óra, Vekker úr?, a Lement a hold vagy az Üvegtigris.

Ezenfelül remek karakterszínészek magyar hangjának számított haláláig – neki köszönhetjük többek között Sean Penn, Matthew McConaughey és Steve Buscemi magyarítását. A halál tavaly márciusban érte: a Tizenkét dühös ember próbáján összeesett, és bár sikerült újraéleszteni, napokig tartó kóma után örökre elszenderedett.

Ifj. Reisenbüchler Sándor (1967-2004)

Akik kedvelik Will Smith-t, bizonyára fel tudják idézni azt a lazán szexi hangot az emlékeikben, melyen például a Kaliforniába jöttem sorozatban, a Függetlenség napjában vagy a Bad Boys-ban megszólalt. Nos, ez a hang ifj. Reisenbüchler Sándorhoz tartozott, akinek életéről és haláláról méltánytalanul kevés írás, és még kevesebb fénykép lelhető fel. Még főiskolásként szerepelt az Angyalbőrben című magyar vígjátéksorozatban. Ironikus módon abban a szériában volt Kálid Artúr is, szintén, mint f.h., aki az újabb Will Smith-szinkronhang.

Ifj. Reisenbüchler Sándor és Will Smith

Emellett látható volt a Kölcsönkapott idő és a Glamour című filmekben is, ám népszerűségre elsősorban szinkronizálásai révén tett szert. Smith mellett őt hallhattuk a Tiszta románcban Val Kilmerként, és a Tarzan című Disney-rajzfilm főhőse is általa magyarosodott.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban a cancel culture, azaz az eltörléskultúra került terítékre. Mikor született meg, és mit jelent a cancel culture kifejezés? Miért veszélyes jelenség? Kik azok a híres személyek, akik érintettek? Honnan tudjuk, hogy valósak-e az ellenük felhozott vádak? Hogyan befolyásolja az eltörléskultúra a stand up comedy műfaját?

Promóció

Sajnos tudatmódosító szerekkel próbálta átvészelni az élet megpróbáltatásait, és szervezete végül, még bőven negyvenedik születésnapja előtt, felmondta a szolgálatot.

Ezt is szeretjük