Így néznek ki a jóképű tévés FBI-ügynökök szinkronhangjai

A Twin Peaks-től a Doktor Csontig: nézzük, mely magyar színészek adják hangjukat a sorozatok nyomozóinak!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tűzoltók, rendőrök, helyszínelők kortól és helytől függetlenül mindig vonzó és izgalmas karakterek forgatókönyvíróknak és nézőknek egyaránt. Nem véletlen, hogy a filmek és sorozatok hemzsegnek a sármos, egyenruhás pasiktól. Közülük is kiemelkednek az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI szuperszexi ügynökei, akiket játszani és szinkronizálni is hálás szerep a színészeknek.

Ami az ügynökkaraktereket illeti, a fegyelmezett, öltönyös szépfiútól a vagány zsaruig széles a skála, egy azonban közös bennük: mindig nagy sikerük van a nőknél. Szinte minden krimiben vagy bűnügyi történetben felbukkannak, csak győzzünk válogatni közülük! Össze is gyűjtöttük a sorozatok legmenőbb ügynökeit, így aki vevő a feszülő izmok és az irodai jómodor kettősére, az most különlegesen kellemes percek elé néz.
Ráadásul a legjóképűbb színészek által játszott FBI-osokat a legszebb hazai férfihangok magyarítják. Nézzük is meg közelebbről, kik bújnak meg a szívtipró szinkronhangok mögött.

Dale Cooper ügynök - Szakácsi Sándor

A kultikus filmsorozattá vált Twin Peaks jóképű, finom modorú Dale Cooper ügynöke minden bizonnyal az első tévés FBI-os, aki komoly női rajongóbázist szerzett. Ráadásul a magyar nézők a profi szinkronnak köszönhetően különösen jól jártak, Kyle MacLachlan jófiús sármján felül még az egyik legszebb magyar férfihangot is megkapták. A két éve elhunyt Szakácsi Sándor kitűnő munkát végzett, hangja gyakorlatilag összenőtt a helyes, jólfésült ügynök karakterével.

A Jászai Mari-díjas, közkedvelt színész 1952-ben született Budapesten, kezdetben Szolnokon a Szigligeti Színház, majd a Vígszínház és a József Attila Színház tagja volt. 1992-től a Nemzeti Színház, 2000-től a Pesti Magyar Színház társulatához szerződött. Karakteres színészi alakítását színpadi és filmszerepek - István, a király, Erdély aranykora, Csendkút -, hangját pedig számtalan szinkronmunkája őrzi.

Kyle MacLachlan és Szakácsi Sándor (forrás: www.magyarszinhaz.hu)

Az 55. életévében elhunyt színész halálával a szinkronszakma is sokat veszített, mivel egyedi, mélyzengésű hangja számos híres színésszel összenőtt: Jeremy Irons-szal, Kevin Costnerrel, Richard Chamberlainnel vagy épp Liam Neesonnal. Többek között Dr. House is ezért szorult új magyar hangra  szerencsére Kulka János remekül megoldja a feladatot.

És természetesen azóta már MacLachlannak is más kölcsönzi a hangját: a Született feleségekben például Besenczy Árpád hangján szólal meg.

Fox Mulder ügynök - Rékasi Károly

Az X-aktákat nézve valószínűleg sok női néző szeretett volna misztikus ufójelenségeket kutató ügynök lenni, ha olyan szuperszexi társat kap maga mellé, mint a David Duchovny alakította Fox Mulder. Az FBI-os szívtiprónak annyira eltalálták a magyar hangját, hogy ettől a szinkronmunkától Rékasi Károly színész, ha akarna, se szabadulhatna.
A jászberényi születésű, 47 éves színművész egyébként nem szorul hosszas bemutatásra, mivel a Barátok közt szappanopera Barta Zsoltjaként mindennapos vendég az otthonokban. Rékasi a főiskola elvégzése után Nyíregyházán és Pesten is játszott, 2000-től viszont szabadúszó.

Tévé- és mozifilmekben is szerepelt - Linda, Kisváros, Kémjátszma -, utoljára pedig az Álom.net című szirupos magyar vígjátékban láthattuk. Emellett tapasztalt szinkronos - másodéves főiskolai hallgatóként állt először mikrofon mögé, hogy megszólaltassa Pierre Cossót a Házibuli 2-ben.

David Duchovny és Rékasi Károly (forrás: www.rtlklub.sajtoklub.hu)

Azóta ő lett Tom Cruise örökös magyar hangja, de ő szinkronizálta Legolas-t a Gyűrűk urában és Mr. Bingley-t a Büszkeség és balítélet című BBC-sorozatban. Sőt, Volt, a szuperkutya is rékasiul ugatta bánatát a nagyvilágba. Az újabban pálinkával üzletelő művészt színpadon a Madách Színház Jelenetek egy házasságból című Bergman-darabjában, valamint a Pinceszínház Kaland című Márai-színművében láthatjuk. Előbbiben épp feleségével, Détár Enikő színésznővel játszik együtt. A népszerű színészpáros két gyereket nevel, Esztert és Zsigmondot, becenevükön Gigit és Zsebit.

Derek Morgan ügynök - Zámbori Soma

Míg Cooper és Mulder angolosan kimért tip-top úriemberekként hódítják a női szíveket, addig a Shemar Moore játszotta Morgan ügynök az FBI-osok vagányabb, keményebb táborából való. Ráadásul a Gyilkos elmékből ismert, kidolgozott testű szuperzsaru a különleges egységen belül is a profilalkotók elit csoportjához tartozik, így benne aztán tényleg tökéletes arányban egyesül a keményöklű izomember és a szakképzett lélekbúvár. A színesbőrű, szexi Morgannek egy szőke színész, a harminc éves Zámbori Soma kölcsönzi hangját.

A színész sokat és sokfélét szinkronizál, így könnyedebb és komolyabb szerepekben is otthonosan mozog, legyen az a Dokik vagy a Psych - Dilis detektívek poéngyárosa vagy a Hősök és a CSI: New York szereplője.

Shemar Moore és Zámbori Soma (forrás: www.theater.hu)

Érdekes adalék, hogy Zámbori sikeres öttusázóként indult, és csak egy súlyos sérülés után fordult a színészi pálya felé. Sportszenvedélye azonban máig tart, imád lovagolni és vitorlázni, ráadásul ő a Sport 1 és 2 csatornák hivatalos hangja is. A színész a Gózon Gyula Kamaraszínházban és a Pesti Kamaraszínházban lép fel rendszeresen, januárban is itt láthatjuk élőben, a Galócza és A szegény hekus esete a papagájjal című színdarabokban.
Magánemberként nős, illetve két fiú édesapja.

Alexander Mahone ügynök - Laklóth Aladár

A William Fitchner alakította Mahone ügynök A szökés című sorozat egyik legizgalmasabb és legtitokzatosabb szereplője, aki a testvérpárt megszállottan üldöző FBI-osként indult, de végül megtört, menekülő drogfüggőként végezte a jók oldalán. Kegyetlen gyilkos és szimpatikus áldozat egy személyben. Személyiségének árnyaltságát és hihetetlen karizmáját Laklóth Aladár magyar hangja teszi még vonzóbbá.

A 39 éves, jóképű színész már a főiskolai évek alatt a Madách Színház tagja volt, és zenés darabokban, musicalekben aratott sikert. A Soproni Petőfi Színház örökös tagja, de tévéfilmekben is láthattuk - Kisváros, Presszó, Barátok közt -, moziban pedig legutóbb a Mansfeld című drámában szerepelt. Kellemes hangja ismerős lehet a Miért éppen Alaszka? című sorozatból is Chris, a bohém rádiós szinkronjaként, de újabban ő magyarítja a szexi Benjamin Brettet is a Cleaner - A független című drámában.

William Fitchner és Laklóth Aladár (forrás: www.jegy.hu)

Színpadon Sopronban és három budapesti darabban is láthatjuk, játszik az Anna Kareninában a Madáchban, valamint a Pletyka és a Lúdas Matyi című színművekben a Tháliában. Civilként nagy sportőrült, szenvedélye az autóversenyzés, kétszer már a Dakaron is részt vett. Emellett focizik, 15 éve a színészválogatott csapatkapitánya.
A nők kedvence egyébként két éve nősült újra, kisfia, Bendegúz még nincs egy éves, de előző kapcsolatából már van egy felnőtt lánya is, aki profi kosaras.

Seeley Booth ügynök - Széles Tamás

A Dr. Csont tudós-zsaru izgalmas párosa a szinkronosoknak is feladta a leckét, ugyanis a megszokott sztereotípiával ellentétben épp a David Boreanaz alakította kemény FBI-os zsaru képviseli a szenvedélyt és az érzelmeket, míg törékeny társa, Dr. Brennan antropológusnő a hideg racionalitást. Széles Tamás kellemes, finoman ironikus hangja tökéletesen passzol az elvarázsolt csontszakértőkön élcelődő, macsósan szexi Seeley Booth ügynökhöz.

Annyira fekszik neki ez a szerep, hogy nemrég még a Flash Forward - A jövő emlékei című új sorozat jóképű FBI-osát, a Joseph Fiennes alakította Benford ügynök magyarítását is rá osztották. A 36 éves színművész 1999-től 2002-ig a Radnóti Színház tagja volt, majd a Veszprémi Petőfi Színház, a Karinthy és a Pinceszínház darabjaiban játszott. Jelenleg is ez utóbbi színház tagja, de arca tévéfilmekből és az Állítsátok meg Terézanyut! című magyar moziból is ismerős lehet.

David Boreanaz és Széles Tamás (forrás: www.magyarszinkron.hu)

Szinkronszínészként is foglalkoztatott, rengeteg jóképű hősnek kölcsönzi hangját: ő Ben Affleck, Owen Wilson és Matt Damon örökös magyar hangja, de a szakácsok mocskos szájú fenegyerekét, Gordon Ramsey-t is ő magyarítja.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció


Legutóbb a Maltazár bosszúja című mesefilmhez adta hangját, színpadon pedig a Pinceszínházban - a Válás Budán című Márai-darabban és a Magányos cédrusban - láthatjuk.
Ezt is szeretjük