Színpadon a Gyilkosság az Orient Expresszen - Hercule Poirot a Tháliában nyomoz (x)
Szirtes Tamás rendezésében Magyarországon először állítják színpadra Agatha Christie, a krimi királynője talán leghíresebb regényét, ami mindent felülmúló látványvilággal végre látható a Thália Színházban.

csoport, vonatos, kisebb (1)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1930-as években járunk, amikor a felső tízezer tagjai – diplomaták, filmsztárok, pénzemberek, arisztokraták, sőt gyakran az uralkodócsaládok tagjai - is előszeretettel utaztak a legendás Orient expresszen. Maga Agatha Christie is szívesen vette igénybe a fényűző vagonokat, nem csoda hát, hogy a világ egyik leghíresebb fiktív detektívje, az általa megálmodott Hercule Poirot is útra kel vele.

A híres belga magándetektív egy bűnügy sikeres megoldása után visszaindulna Isztambulból Londonba az Orient expresszen. A vonatot azonban hóakadály kényszeríti megállásra valamivel éjfél után, a kellemetlenségeket reggelre egy gyilkosság is tetézi. A vonatra senki nem juthatott fel, senki nem menekülhetett róla, a gyilkos tehát az utasok között van.

Nem mindennapi vállalkozás és látványvilág

A történet lebilincselően izgalmas, a karakterek mindegyike fantasztikusan kidolgozott. Nem volt hát egyszerű dolga a Thália Színház művészeinek, akik szeptembertől egy-egy szereplő bőrébe bújnak.

szervet tibor - ááló

- Szó se róla, emberpróbáló munkafolyamat volt színpadra állítani ezt a darabot – meséli Szervét Tibor, aki magát Hercule Poirot-t kelti életre. - A rendező, Szirtes Tamás egy nagyon komplex, mérhetetlenül izgalmas összművészeti előadást álmodott meg, amelyben ugyanolyan fontos a zene, a vetítőfalon megjelenő bejátszások, animációk, és a feszültség fokozását szolgáló effektek. Mi, színészek ebben a bonyolult színpadi világban játsszuk az önmagában is összetett történetet és igyekszünk ezt a sok-sok elemet szinkronizálni.

imageRGB 02new (Nagy)

A Magyarországon egészen újszerű látványvilágról egy hatalmas LED-fal gondoskodik, ahol videók, animációk, kiemelt tárgyak jelennek majd meg, még interaktívabbá téve az élményt. A teljes, viktoriánus beltér rajzolva, kivetítve adja meg a darab hangulatát, modern, számítógéppel vezérelt működéssel. A nézők valami olyasmivel találkozhatnak, amivel eddig sosem, az összhatás pedig éppolyan különleges lesz, mint amilyennek hangzik.

Hercule Poirot, az irodalomtörténet leghíresebb magándetektívje

A számtalan regényben, novellában, színdarabban feltűnő belga magándetektív figurája nem egy feldolgozást ért már meg. Az Orient expresszen elkövetett gyilkosság történetét is többször vitték már filmre, így karakterét a színpadon is életre kelteni nem egyszerű feladat.

imageRGB 04 print méret

- Szándékosan nem néztem meg egyik filmfeldolgozást sem az elején – meséli Szervét Tibor. - Elolvastam először a történetet, és amikor már volt valamiféle belső elképzelésem, akkor néztem meg a filmet. Úgy érzem, hogy a történetben erősen ott lévő moralitás kevésbé jelenik meg ezekben az adaptációkban, így például erre én, pontosabban mi Szirtes Tamás tanár úrral, komolyabb hangsúlyt szeretnénk fektetni. Ezen kívül megpróbáljuk kevésbé narratívvá tenni a detektív jelenlétét, valamiféleképpen jelen idejűvé változtatni számára a színdarab eseményeit. Azt szeretnénk, ha a néző érezné a bizonytalanságát, rácsodálkozását, felismeréseit. Nagyon érdekes ember ő, aki egészen másképp gondolkodik, mint a többiek. De hogyan? Ezt szeretnénk megpróbálni átadni, ez az, amit igazán izgalmas nézni és játszani is.

imageRGB piroska adrienn b (Nagy)

A Gyilkosság az Orient expresszen 1933-ban, közel egy évszázada íródott, ám ma sem ad semmivel sem kevesebbet a krimirajongóknak. A történet emberekről, szenvedélyekről, hazugságokról, az igazság kereséséről szól, ezek az emberi dinamikák pedig ma is ugyanolyanok. Ha ezek az örökérvényű motívumok egy ilyen új, izgalmas, 21. századi színházi formában valósulnak meg, akkor a történet amellett, hogy szórakoztató lesz, annál kicsit mélyebbre is tud találni a nézők lelkében. A színpadon élő, eleven igazságkeresés zajlik Poirot részéről egy halhatatlan történetmesélés keretén belül. Márpedig az igazság keresése mindig érvényes tartalom.

Agatha Christie, a krimi királynője

Könyvei több mint egymilliárd példányban keltek el angol nyelven és legalább ekkora példányszámban külföldön. Ő minden idők legtöbbet kiadott szerzője, néhány nyelven több kiadást ért meg, mint a Biblia vagy Shakespeare. Hatvanhat bűnügyi regényt és több mint húsz színdarabot írt, százötven novelláskötete jelent meg, valamint Mary Westmacott néven még hat regényét adták ki. Nevéhez kötődik a Gyilkosság az Orient expresszen mellett a Halál a Níluson, és a műfajteremtő Tíz kicsi néger című regény is.

Gyilkosság az Orient Expresszen – Agatha Christie regényéből színpadra alkalmazta Ken Ludwig.

Az előadás szereplői: Szervét Tibor, Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Tóth Eszter, Mentes Júlia Virginia, Molnár Piroska/Udvarias Anna, Mórocz Adrienn, Mózes András, Vida Péter, Ember Márk és Tamási Zoltán.

A színdarabot Hamvai Kornél fordította. Az előadás jelmeztervezője Rományi Nóra. Látvány: Freelusion, látványtervező: Emil Goodman, zeneszerző: Gulyás Levente.

Ezt is szeretjük