Gera Marina színésznő az első magyar nő, aki szavazhat az Emmy-díjasokra: a nemzetközi tévés akadémia tagja lett
Gera Marina 2019-ben az Örök télért maga is Nemzetközi Emmy-díjat kapott, mostantól ő is szavazhat a jelöltekre.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gera Marinát a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája (The International Academy of Television Arts & Sciences) tagjává választották. Mostantól ő is jelölhet tagokat az akadémiára, és szavazhat a Nemzetközi Emmy-jelöltekre is – adta hírül a Forbes

A 36 éves színésznő az első magyar nő, aki a neves New York-i tévés akadémia tagja lett. 

Gera Marina Emmy-díjakról szavazhat

A Jászai-Mari díjas színésznő maga is Emmy-díjas, az Örök tél főszerepében nyújtott alakításáért 2019-ben Nemzetközi Emmy-díjat kapott a legjobb színésznő kategóriában. Előtte magyar még nem kapta meg az elismerést.

Gera Marina, az Örök tél című film színésznője Emmy-díjával a Magyar Filmlaboratórium épületében 2019. december 4-én.
Gera Marina, az Örök tél című film színésznője Emmy-díjával a Magyar Filmlaboratórium épületében 2019. december 4-én.
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az akadémiai tagság, ami élethosszig tart, ugyanakkor nem jár együtt a díjjal, azt jelölés után a tagság szavazza meg. A lengyel Pola Hempowicz producer jelölte, aki első lengyel nőként lett az akadémia tagja, és a régióból kívánt hozzá hasonló utat bejárt személyt javasolni, így esett a választása Gera Marinára, aki a legutóbbi Nemzetközi Emmy-díjátadó előtt már előzsűrizett. A jelölést végül megszavazta az akadémia.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Emmy-díj az amerikai televíziós produkciók számára kiosztott díj, amit 1949 óta adnak át, és a televíziós produkciók Oscar-díjának is szokták nevezni. A Nemzetközi Emmy egy területspecifikus Emmy, amelynek gáláján csak az Amerikai Egyesült Államok területén kívül vetített televíziós produkciókat díjazzák.

Az Emmy-díjakat három együttműködő, de egymástól független szervezet ítéli oda. A Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiája a főműsoridős szórakoztató műsor kategóriában, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája a délutáni műsorok, a sportműsorok, a hírműsorok és a dokumentumműsorok kategóriában, az 1969-ben alapított Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája pedig a külföldi eredetű műsorok kategóriájában ítéli oda a díjakat. Az utóbbi tagja lett Gera Marina.

Gera Marina 2020 márciusában az 5. Magyar Filmdíj-gálán.
Gera Marina 2020 márciusában az 5. Magyar Filmdíj-gálán.
Fotó: Femina/Rátkai Márk

Tavaly Káel Csaba, filmügyi kormánybiztos lett tag, a magyar színésznő mellett a Kovács Dániel Richárd, az RTL Klub rendező-producere is tagja lett az akadémiának, aki a Válótársak, A Tanár és a Mellékhatás sorozatok, illetve az Apatigris második évadában több rész rendezője.

Gera Marina Nemzetközi Emmy-díjat nyert

A televíziós Oscarként is emlegetett Nemzetközi Emmy-díjra, amellyel az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el, annak 47 éves történelme során Gera Marina személyében először jelöltek magyar színésznőt, aki végül nyert is. 2019 decemberében a Nemzetközi Emmy-díj átadóján káprázatosan nézett ki.

Ezt is szeretjük