Először kapott magyar színésznő Emmy-díjat - Gyönyörű estélyiben vette át Gera Marina

Gera Marina Nemzetközi Emmy-díjat nyert az Örök télben nyújtott alakításáért.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gera Marina Nemzetközi Emmy-díjat nyert helyi idő szerint hétfő este a New York-i Hilton szállóban megrendezett díjátadón. A televíziós Oscarként is emlegetett Nemzetközi Emmy-díjra, amellyel az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el, annak 47 éves történelme során Gera Marina személyében először jelöltek magyar színésznőt. 

A tavaly a legjobb európai tévéfilm díjával is kitüntetett Örök tél főszerepéért kapta a jelölést és a rangos elismerést, Bergendy Péter Trezor című filmje pedig a legjobb tévéfilm/minisorozat kategóriájában kapott jelölést, azt azonban nem tudta díjra váltani. Mindkét film producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója pedig Köbli Norbert. (A többi díjazottról képes cikkünk alatt olvashatsz.)

A 2017-ben készült Örök tél című történelmi filmdráma a második világháború végén Magyarországot megszálló szovjetek által málenkij robotra, Gulag- és Gupvi-táborokba hurcolt több százezer némaságra ítélt áldozatnak állít emléket. A rendszerváltás után 28 évvel ez az első játékfilm, amely hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét.

A valós eseményeken és személyes visszaemlékezésen alapuló forgatókönyvet Köbli Norbert írta, a film rendezője Szász Attila, főszereplői Gera Marina és Csányi Sándor. 2018. február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján mutatták be a Duna Televízióban.

Gera Marina káprázatosan nézett ki a Nemzetközi Emmy-díj átadóján. A 35 éves színésznő azt már a gála előtt elárulta, hogy magyar tervezők ruháival érkezett New Yorkba. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A legjobb dráma kategóriában a brit BBC televízió McMafia, a legjobb vígjáték kategóriában a brazil Az utolsó macskajaj (The Last Hangover) című alkotás nyert. A legjobb dokumentumfilm díját a holland Bellingcat - Igazság egy igazság utáni világban nyerte el, míg a legjobb minisorozatét A biztonságos kikötő című ausztrál mű. A legjobb férfi színész a török Haluk Bilginer lett. Díjazták a CNN amerikai hírtelevízió és a PBS amerikai közszolgálati televízió műsorvezetőjét, Christiane Amanpourt és az amerikai HBO csatorna Trónok harca két rendezőjét, David Benioffot és D. B. Weisst is.

Ezt is szeretjük