Ma 61 éves Fehér Anna - A Szomszédok Almája most így néz ki
Ma ünnepli születésnapját Fehér Anna Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes Művész.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma ünnepli 61. születésnapját Fehér Anna Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes Művész. 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a diplomaosztóját kötően egy évadra a szolnoki Szigligeti Színházba szerződött. 1982 óta a József Attila Színház hű tagja. A nevét 1987 májusában ismerte meg az ország, amikor 29 évesen megkapta a Szomszédok című sorozatban Takácsék unokája, Niski Alma, a csinos stewardess, idegenvezető, később pultos-felszolgáló szerepét.

- Dolgoztam stewardess-ként, de iszonyú szűk volt a hely forgatni a repülőn, és nehéz volt a reptéren is, aztán dolgoztam könyvesboltban, voltam tolmács, a presszóban viszont nagyon jól lehetett mozgatni a történetszálakat. Meg hát az erdőben - mesélte tavaly a Ridikül című műsorban Fehér Anna, aki a szerepe szerint egy erdész, János - Trokán Péter - párja, majd felesége lett. 

Az utcán gyakran szólították Almának, és volt, aki annyira a Szomszédokban alakított karakterével azonosította, hogy megdorgálta, amiért felnőtt fejjel a nagyszüleivel lakik. 

- Azt, hogy az emberek meglátnak, és Almának szólítanak, egy idő után természetesnek vettem, hiszen, aki csak a tévéből ismert, szerette a sorozatot - és ugye, sokan nézték és szerették -, azok így ismertek.  De, amikor egy velem egykorú srác a benzinkútnál a Ford autómra rosszallóan azt mondta: "nem szégyelli magát, hogy a nagyszülei nyakán lakik, és ilyen autóval jár?" - elevenített fel egy nézővel való találkozást a köztévé műsorában. 

feher-anna-jozsef-attila-szinhaz
Fotó: József Attila Színház

Fehér Anna többször szinkronizálta Famke Janssen, Linda Hamilton, Kristin Scott Thomas és Sharon Stone színésznőket. A 24-ben ő Teri Bauer (Leslie Hope), A szolgálólány meséjében Lydia néni (Ann Dowd), a Maffiózókban Dr. Jennifer Melfi (Lorraine Bracco) magyar hangja. Érdekes, hogy, míg a Tudorok című sorozatban Aragóniai Katalint (Maria Doyle Kennedy) Frajt Edit szinkronizálta, addig a 2003-ban készült VIII. Henrik című filmben Boleyn Anna (Helena Bonham Carter) magyar hangja Fehér Anna volt.

Fehér Anna a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át március 12-én a Várkert Bazárban.
Fehér Anna a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át március 12-én a Várkert Bazárban.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fehér Annát 1994-ben József Attila-gyűrűvel, egy évvel később Jászai Mari-, 2013-ban Kaló Flórián-díjjal tüntették ki. Idén a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült. 

A Szomszédok színésznői egykor és most

Képes összeállításunkban a Szomszédok színésznőit gyűjtöttük össze, megmutatjuk, mennyit változtak, és mit csinálnak jelenleg, de, ha végignézted a képeket, továbbléphetsz a férfi főszereplők galériájához is. 

Ezt is szeretjük