2021-ben kerülhet a mozikba Enyedi Ildikó új filmje - Az utómunkálatokat a világjárvány is nehezítette

Közel hároméves munka után Enyedi Ildikó és stábja lassan befejezi új, A feleségem története című filmjét.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Végéhez közelednek Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története utómunkálatai. A német, olasz és francia koprodukcióban készülő alkotás várhatóan 2021-ben kerül a mozikba.

Az Arany Medve díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezőjének most készülő alkotását a koronavírus-járvány kitörése nagyban nehezítette. 

Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története

Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett A feleségem története című regénye az alapja Enyedi Ildikó készülő szerelmesfilmjének, A feleségem történetének. A Budapesten, Fóton, Hamburgban és Máltán forgatott film férfi főszereplője Gijs Naber holland színész, női főszereplője a világhírű Léa Seydoux francia színésznő. Magyar színészek is szerepelnek benne, például Funtek Sándor, Rujder Vivien vagy Hajduk Károly, a 2019-es Akik maradtak férfi főszereplője. 

a-felesegem-tortenete

Az 57 napos forgatást 2019. április 8-án Hamburgban kezdték, ahol 11 napig dolgoztak, ezután múlt nyáron Budapesten és a Filmalap MAFILM Igazgatóság fóti stúdiójában rögzítettek jeleneteket 37 napon át, ősszel pedig kilenc napig Máltán dolgozott a stáb.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A világjárvány lassította az utómunka-folyamatot, emellett tavasszal Enyedi Ildikó maga is átesett a betegségen. A vágás már az év elején megkezdődött, majd az utószinkron több európai városban is zajlott, a fényelést pedig - miután Rév Marcell operatőr a korlátozások miatt nem tudott hazautazni Magyarországra - Berlin és Los Angeles közti távmunkával végezték. 

- Az utómunkába sajnos nagyon erőteljesen beleszól a COVID. Ez egy négyországos koprodukció, így fel van osztva, hogy a különböző munkafázisok hol zajlanak. A repülőjáratok leállása és korlátozása nagyban gátolta a munkánkat. Közben Ildikó maga is koronavírusos lett, így egy ideig emiatt nem tudott dolgozni. Viszont szerencse a szerencsétlenségben, hogy utána épp a védettsége miatt egy ideig könnyebben tudott utazni. 

Enyedi Ildikó, Mécs Mónika, Balázs Ádám
Enyedi Ildikó, Mécs Mónika, Balázs Ádám

- Az utószinkront úgy oldottuk meg, hogy Ildikó elment a színészekhez, és mindegyikük lakhelyén stúdiót béreltünk. Az operatőrünk, Rév Marcell Los Angelesben rekedt, ez a Berlinben zajló fényelés szempontjából okozott nehézségeket. Egy nemzetközi koprodukciót úgy kell elképzelni, mint egy óriási puzzle-t, aminek rendkívül sok apró darabja van, és ha azok nem illeszkednek megfelelően, akkor szétzilálódhat a koprodukció. Hatalmas öröm, siker és megnyugvás, hogy a filmkészítés közel hároméves folyamata lassan lezárul, és büszkén mondhatom, hogy minden darab a helyére került - mesélte Mécs Mónika vezető producer. 

Enyedi Ildikó több hónap vágás után ismét találkozott Rév Marcell operatőrrel és a fényelés során Kovács László coloristtal, aki a Testről és lélekről fényelését is készítette. 

- Hármasban összegzünk, pontosítunk. Nagy öröm követni kettejük fókuszált munkáját. Balázs Ádámmal, akivel többedszer dolgozunk együtt a zenén, két intenzív hónapot töltöttünk együtt. A zene véglegesítése során az ember megint mindent újra mérlegre tesz, rejtettebb jelentéseket felerősít. 

enyedi-ildiko-batch
Fotó: Csata Hanna

- A mi esetünkben leheletnyi különbségektől egészen más jelentést kaphat egy-egy jelenet. A filmünk természetéből, választott mesélési módjából adódóan a lényeg a részletekben rejlik. Ádám most is teljes idegrendszerével, áldozatkészen és nagy feszültség alatt dolgozva nyers, erős, a főszereplőnk lényéből, belsejéből megszólaló zenét komponált - mondta a Balázs Béla-díjas filmrendező.

Borbély Alexandra a 90. Oscar-díj-átadón

Bár Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása végül a 90. Oscar-díj-átadón nem nyerte el a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrot, büszkék lehetünk, amiért bejutott a jelöltek közé. A főszereplő, Borbély Alexandra mesésen nézett ki a vörös szőnyegen. 

Borbély Alexandra meseszép estélyiben ragyogott az Oscar-gálán - Fotók

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük