Ma 45 éves Egerszegi Krisztina - Mindenki Egérkéje ma háromgyerekes édesanya
Egerszegi Krisztináról egykori ellenfele és barátnője mesélt.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma ünnepli 45. születésnapját Egerszegi Krisztina, ötszörös olimpiai, kétszeres világ-, és kilencszeres Európa-bajnok úszónő. Egérke csupán 14 éves volt, amikor az 1988-as szöuli olimpián 100 méter háton ezüstérmet, majd 200-on olimpiai és Európa-csúccsal aranyérmet szerzett. 

Az 1992-es barcelonai olimpián már mindkét említett számban és 40 méter vegyesen is aranyat nyert. 1996-ban Atlantából 200 méter háton egy arannyal és 400 méter vegyesen egy bronzzal tért haza. Az olimpia után visszavonult a versenysporttól.  

2017 novemberében a barcelonai olimpia 25 éves évfordulóján Egerszegi is a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja rendezvényén ünnepelt.
2017 novemberében a barcelonai olimpia 25 éves évfordulóján Egerszegi is a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja rendezvényén ünnepelt.
Fotó: MOB/Szalmás Péter, MTI/Koszticsák Szilárd

1999 májusában férjhez ment, 2000-ben megszületett Bálint fia, 2002-ben pedig Barnabás, majd 2004-ben lánya, Zille. Családanyaként visszavonult a nyilvánosságtól, interjút nagyon ritkán ad. Egerszegi Krisztina ma piláteszezik, az uszodában csak azért fordul meg gyakran, mert idősebbik fia versenyszerűen úszik, Bálit hátúszásban remekel. 

Egerszegi Krisztina a Nők Lapja 2017. novemberi, 2014. márciusi és 2012. augusztusi számának címlapján.
Egerszegi Krisztina a Nők Lapja 2017. novemberi, 2014. márciusi és 2012. augusztusi számának címlapján.

Egykori legnagyobb ellenfele és legjobb barátnője, Szabó Tünde, aki 18 évesen szűnni nem akaró vesegyulladás miatt befejezte profi sportpályafutását, és ma sportért felelős államtitkárként dolgozik, a Best magazinnak azt mesélte, Egerszegi Krisztina olyan ember, emilyennek a nézők a tévén keresztül megismerhették. 

- Nagyon-nagyon jó tulajdonságokkal van megáldva: kitartó, megbízható, mindig lehetett rá számítani. Fiatal lányként egymásra bíztuk a legféltettebb titkainkat is - mesélte Szabó Tünde. 

Szabó Tünde és Egerszegi Krisztina ezüst- illetve aranyérmükkel a 100 méteres női hátúszás eredményhirdetése után a barcelonai olimpián.
Szabó Tünde és Egerszegi Krisztina ezüst- illetve aranyérmükkel a 100 méteres női hátúszás eredményhirdetése után a barcelonai olimpián.
Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Márpedig ő jól ismeri mindenki Egérkéjét: egy évben születtek, nyolc-kilenc évesen találkoztak először egy versenyen, majd különböző viadalokon futottak össze, amikor pedig az ifjúsági Európa-bajnokságra készültek, életükben először több hétre elutaztak edzőtáborozni. A 12-14 főből csak ők ketten voltak lányok, így evidens volt, hogy szobatársak lesznek. Még bűnöztek is együtt: titokban falták a fagylaltot, ami az úszók számára tiltott volt, nehogy megfájduljon a torkuk egy-egy verseny előtt.

Ebben az időben alakult ki közöttük baráti kapcsolat, ami a mai napig tart. A mai napig szoktak beszélgetni, Szabó Tünde a magazinnak azt mondta, a születésnapján is fel fogja hívni Egerszegi Krisztinát, és felköszönti. 

Mindkettejük erőssége a hátúszás volt. Szakemberek szerint, ha Szabó Tünde nem ugyanabban a korosztályban versenyez, mint Egerszegi, ő is többszörös olimpiai és világbajnok lehetne. Ő azonban nem bánja, hogy „csak” ezüstérmet szerzett a ’92-es barcelonai olimpián, a perthi világbajnokságon és az athéni Európa-bajnokságon is. 

- Kriszta még a tréningeken is olyan szintidőket úszott, amilyenekről mások csak álmodozhattak. Engem nagyon motivált, hogy a mellettem lévő pályán tempózott, és remélem, valamilyen szinten én is motiváltam őt - árulta el az államtitkár. 

Szeles Mónika, a ’90-es évek teniszsztárja ma

A vajdasági Újvidéken született Szeles Mónika kilenc Grand Slam-győzelmével a legsikeresebb magyar teniszező. 1991-ben és 1992-ben a világ egyik legjobb női játékosa volt, de 1993-ban abba kellett hagynia a sportot, miután egy Steffi Graf-rajongó néző a teniszpályán hátba szúrta. 1995 augusztusában visszatért, de karrierje már nem volt ugyanaz, mint előtte, végül 2008 februárjában visszavonult. A sérülése után súlyproblémákkal és étkezési zavarokkal küzdő teniszező rengeteget változott, 45 évesen karcsú, mint a nádszál. 

Ezt is szeretjük