Gyerekkori csínyből majdnem tragédia: Dévényi Tiborra katonák nyitottak tüzet

Dévényi Tibor a mai napig élénken emlékszik rá, mi történt vele '56-ban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Dévényi Tibor a gyerekek kedvenc Tibi bácsijaként lett ismert a Magyar Televízió Három kívánság című műsorával, amelyet 1984 és 1999 között sugárzott a csatorna. Jóval azelőtt, hogy a gyerkőcök kívánságainak első számú valóra váltójaként ismerte meg az ország, csintalan lurkóként élt családjával Budapest szívében.

Az 1947-es születésű műsorvezető nem csupán jó emlékeket őriz gyermekkorából, az 1956-os forradalom eseményeit testközelből élte meg. 

Dévényi Tibor gyerekkori története

Szüleivel egy házban élt az Országos Tűzoltóság parancsnokával, aki egyszer elhatározta, összetrombitálja a szomszédságot, hogy együtt bekocsikázzanak a Nagykörútra egy kivilágított tűzoltókocsin.

- Ez volt gyerekkori emlékeim közül az egyik legsúlyosabb. Akkor olyanokat láttam, hogy halottak feküdtek az úton leöntve mésszel - mesélte 2020 októberében a Fókusz riportjában.

dévényi-tibor
Fotó: RTL Klub/Fókusz

Nem csupán ezt az egy megrázó élményt köti a forradalomhoz, gyerekkori csínye kis híján tragédiába torkollott. Akkoriban a legjobban katonásat szeretett játszani, ezért édesapja készített neki egy fa géppisztolyt, hogy a kedvére tegyen. 

Arról azonban kilencéves kisfiú lévén fogalma sem lehetett, hogy ha kilép a küszöbön a játékkal a kezében, azzal életveszélyes helyzetbe sodorja magát.

- Csacsi gyerekként kiszaladtam az utcára vele. Hatalmas géppisztolysorozat dördült el a fejem fölött, rohantam is vissza veszettül a házba.

A bérház falán évekig megmaradt a golyók lenyomata, így volt alkalma arra, hogy elvigye fiait a helyszínre.

- Megmutattam nekik, hogy az apukájuk itt állt, amikor ’56-ban rálőttek. Mondtam is, ha ez öt centivel lejjebb megy, akkor nem beszélgetünk itt.

Magyar sztárok gyerekként

Képes kvízünkben híres magyar színésznőket gyűjtöttünk össze. Felismered őket gyerekkori fotójuk alapján?

Ezt is szeretjük