Csepke a 80-as évek magyar gyereksztárja volt: felismered 48 évesen?

Karsai Veronikát a nyolcvanas években mindenki ismerte a Magyar Televízió Csepke című sorozatából és a filmből.

Csepke sorozat szereplője
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csepke vagyok! - mutatkozott be a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb gyerekműsorában, a Csepke sorozatban Karsai Veronika. 1984–től 1986-ig futott a Magyar Televízióban a kiskamaszok problémáit ifjúsági pantomimsorozatban bemutató alkotás.

Csepke sorozat szereplője

A Csepke sorozat, illetve film szakmai vezetői a szülei voltak, emellett Karsai Gizella és János alakították a sorozatban a címszereplő szüleit is. A pantomimszakma kiemelkedő alakjaiként a hetvenes-nyolcvanas években az egész világot bejárták, mindenki ismerte őket. 

csepke-sorozat
Fotó: Magyar Televízió/Csepke

Karsai Veronika a Csepkét követően szerepelt még néhány tévéműsorban és színdarabban, az 1993-as Ki mit tud?-on 17 évesen megnyerte a színpadi játék kategóriát. A Madách Imre Gimnáziumban érettségizett, ami után a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-színház szakára került, ezt követően a Magyar Drámapedagógiai Társaságnál egy 120 órás drámapedagógiai szakképzésen vett részt. Diplomázott az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, valamint a Veszprémi Egyetem Bölcsészettudományi Karán is. A gdanski és a gloucestershire-i egyetemen is vett részt képzéseken. 

- A pantomimnek a ’80-as évek fénykora óta hányattatott a sorsa itthon, mert hivatalosan sem táncosok, sem színészek nem vagyunk, igazából sehova sem tartozunk. Én is önerőből képeztem magamat, mert pantomimes iskola nem létezik - mesélte a kultura.hu-nak

karsai veronika
Fotó: Facebook/Karsai Veronika Hivatalos Oldala

Megfordult berlini, bécsi, washingtoni, zürichi fesztiválokon, több budapesti teátrumban alkotott, így a Thália Színházban vagy az RS9-ben is. Számára a pantomim színház, ugyanakkor úgy véli, sokak fejében előítélet vagy téves elképzelés él erről a művészi kifejezésformáról.  

Sajnos sokak számára a pantomimes egy fehér arcú, mutogató, gugyerák valaki, mert ezt ismerhetik a filmekből.

- Vagy az, aki az utcán áll, és akkor mozdul meg, ha bedobják a százast a kalapjába, mert ezzel találkozhatnak a köztereken. Azt gondolom, az egyik rossz élményekből fakadó karikatúra, a másik ügyes mutatvány.

48 évesen pantomimművész, mozgásrendező, oktató, de csapatépítő, mozgás-, gesztus- és színésztréner. 

- Több száz tanítványom volt a Mimage Pantomim Színház és Stúdióban, köztük hobbi- és profi csoportok egyaránt. A húsz év társulat- és iskolavezetés tapasztalatait használom ma előadóként, alkotóként, trénerként is. Élményszínházi workshopokat tartok felnőtteknek, amelyekre bárki jöhet. 

Kecskés Karina színésznővel és testvérével, Karsai J. Andrással.
Kecskés Karina színésznővel és testvérével, Karsai J. Andrással.
Fotó: Facebook/Karsai Veronika Hivatalos Oldala

- (…) Van két gyerekcsoportom is, az egyik a Csepke Stúdió, ami szeptembertől újra megnyílik minden kis érdeklődő előtt. A másik gyerekcsoportom a Koneli Alapítványi Általános Iskola kis csapata, ahol hasonló módszerrel és célkitűzéssel dolgozom. Ezenfelül improvizációs társulatoknak tárgyalkotó pantomimtechnikai, a Csehov Műhelynek pedig színpadimozgás-tréningeket tartok. Hívnak színházi produkciókhoz is valamely kreatív minőségemben - mesélte a kulturális portálnak. 

Szász Marci a 90-es években csodagyerek volt: 34 éves, felnőtt férfiként így él ma

Szász Marcinak ötévesen 195-ös volt az IQ-ja, sokan megszerették, de sok lett az irigye is. Egy idő után hátat fordított a rivaldafénynek.

Elolvasom

Cover-fotó: Magyar Televízió/Csepke

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Ezt is szeretjük