Ő volt a Szerelem első vérig Fügéje: rá sem ismerni az 54 éves Bery Aryra

Berencsi Attila 18 évesen robbant be a köztudatba, az 1986-os ifjúsági filmmel a lányok ügyeletes kedvence lett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak olyan filmek, amelyeket elég megnéznünk ahhoz, hogy képzeletben visszarepüljünk az időben. Az 1985-ben készült Szerelem első vérig ezek közé tartozik. 

Nemcsak tökéletesen visszaadja az adott kor hangulatát, amelyben forgatták, hanem igazi mérföldkő is a magyar filmgyártásban: ez volt az első olyan alkotás, ami a tinédzserek problémáit dolgozta fel.

A Szerelem első vérig Fügéje 54 évesen

A történet középpontjában a Fügének becézett Fügedi Ferenc áll, aki igazi lázadó srác: festőnek készül, és szaxofonozik a kollégiuma zenekarában. Ám az addigi megszokott mindennapjait egy perc alatt átírja a pillanat, amikor beleszeret az osztálytársába, Ágotába. A cselekmény onnantól bonyolódik igazán, miután megjelenik a lány egy régi szerelme.

A főszerepekben Szilágyi Mariann és Berencsi Attila látható. Utóbbi mindössze 18 éves volt, amikor bemutatkozott a nagyközönség előtt, és nem kellett sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a tinilányok bálványává váljon: igézően kék szemével hamar ő lett az ország szívtipró Bery Aryja.

bery-ary-1
Fotó: Szerelem első vérig

Az ózdi színész azután, hogy berobbant a köztudatba, elkezdte építeni a karrierjét a filmiparban: még kétszer magára öltötte Füge figuráját az 1987-es Szerelem második, és a 2002-ben bemutatott Szerelem utolsó vérigben. 1989-ben a szakma elismerését is megkapta, a Túsztörténetben nyújtott alakításáért neki ítélték a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál legjobb férfi főszereplőnek járó díját. 

berencsi-attila
Fotó: Instagram/Berencsi Attila

A sikerek ellenére mégis úgy döntött, hátat fordít a szórakoztatóiparnak, és egy másik művészeti ágban teljesedik ki: 54 évesen festőként dolgozik.

"Az ihlet nem az, amit sokan gondolnak. Nem úgy működik, hogy az ember ül, aztán egyszer csak hopp, beugrik valami. Az hosszú évek alatt, lassan áll össze. Gondolkozik, hogy tehetne valamit jobbá, és dolgozik azon, hogy tehetné a gondolatait valamilyen formában eggyé" - olvasható a bemutatkozása a Vándorfény Galéria honlapján.

A Szomszédok női mellékszereplői

A Szomszédokban voltak olyan karakterek, akiket a forgatókönyvírók csak rövid ideig kívántak szerepeltetni, ám a nézők annyira megszerették őket, hogy éveken át vagy a teleregény végéig fel-feltűntek Gazdagréten, illetve a főszereplők életében. Képes összeállításunkban megnézheted a fontos női mellékszereplőket: mennyit változtak az évek során, és mivel foglalkoznak ma. 

Ezt is szeretjük