Elhunyt a 60-as évek Táncdalfesztiváljainak híres énekesnője: Bencze Márta 83 éves volt
Elhunyt Bencze Márta, a hatvanas évek táncdalénekesnője, aki három Táncdalfesztiválon indult, és több zenei versenyen is részt vett.

2022. február 13-án, 83 éves korában elhunyt Bencze Márta táncdalénekesnő - tudatta a gyászhírt a családja a Facebookon. 1966-ban a Világ Ifjúsága az év tíz legnépszerűbb táncdalénekese közé választotta. Utoljára 1985-ben lépett fel.

1938 októberében született, 1964-től tanult énekelni a Rádió Tánczenei Stúdiójában. 1965 szilveszterén tűnt fel a Csak fiataloknak című számával, amit az Atlantis együttes kísért, kislemezen is megjelent, és ez lett Komjáthy György azonos című rádióműsorának szignálja húsz éven át, de az énekesnő ezért saját bevallása szerint egy fillért nem kapott. 

Bencze Márta táncdalénekes a Táncdalfesztivál 1968 III. elődöntőjében augusztus 2-án a Madách Színházban.
Bencze Márta táncdalénekes a Táncdalfesztivál 1968 III. elődöntőjében augusztus 2-án a Madách Színházban.
Fotó: MTI/Keleti Éva

Első slágerének sikerét nem sikerült megismételnie, bár több Táncdalfesztiválon is indult, és több kislemeze is megjelent. 2018 decemberében ennek okáról a 24.hu internetes oldalnak adott interjúban mesélt. 

- Három táncdalfesztiválon is elindultam, de döntőbe nem jutottam egyszer sem. Sajnos az én énekesi pályám arról szólt, hogy mindig megpróbáltak gátolni. Hanglemezeim azért nem jelenhettek meg, mert az egyik hangmérnök meg akart erőszakolni, én pedig feljelentettem, amit abban az időben nem néztek jó szemmel a hanglemezgyárnál, el is felejtettek onnantól kezdve.

Az illetőt ugyan kirúgták a hanglemezgyártól, de az incidens után az énekesnő sem kapott több lehetőséget. Egy idő után rádiófelvételre sem hívták be, pedig az akkori zeneszerzők és zenei rendezők egy része a legjobb stúdió-énekesnőként emlegette. 

- Amikor négy óra stúdióidő volt kiírva egy felvételre, egy órán belül elkészültünk. Olyan, egyenes adásban, közönség előtt felvett felvételeim voltak, amelyeket aztán rendszeresen játszottak a rádióban, mert stúdióminőségben énekeltem rajtuk. Ez nem önfényezés, a volt kollégáim is ezt gondolták, mégis mindenhonnan kicsináltak.

A szocialista országok nemzetközi táncdalversenyének magyar fordulója a budapesti Erkel Színházban. Előtérben jobb szélen a magyar színeket képviselő Bencze Márta és Koós János.
A szocialista országok nemzetközi táncdalversenyének magyar fordulója a budapesti Erkel Színházban. Előtérben jobb szélen a magyar színeket képviselő Bencze Márta és Koós János.
Fotó: Fortepan/Bojár Sándor

Tíz hanglemeze jelent meg, többször fellépett az NDK-ban, Bulgáriában, Ausztriában, valamint a Szovjetunióban is. Ismertebb dalai a Valaki erre járt, Így sohasem vártam még, Mindig így lesz most már, A siker, Arrivederci Hans, Csend, De most még jó, Drága Joe, Egy szelíd kopogás, Eltűnt egy lány, És mégis mozog a Föld, Gyönyörű, teljes éj, Hiányzol, Hol van a régi, gyerekkori láz, Nem volt szerencsém, Szerető szív, Töltsünk tiszta vizet a pohárba, Mi újság nálad?, Csillagok hada, Más nem ért meg téged.

A hetvenes években három évig dolgozott Amerikában, majd megszületett a fia, ezt követően Magyarországon maradt, de a rádióba vagy a tévébe már nem hívták. A pályán ért rengeteg sérelem után húsz év énekesnői karriert követően úgy döntött, hogy abbahagyja a zenélést, és a családjára koncentrál. 1964-ben kezdte a zenei pályát, 1985-ben lépett fel utoljára.

Az 2018-ban készült interjú idején a nyugdíjas énekesnő az osztrák határ közelében élt. Gyermekei születése után elkezdett varrni, sok kolléganőjét ő öltöztette éveken át, de varrt táncosnőknek, operetteseknek, még sztriptíztáncosnőknek is. Táncdalfesztiválos nosztalgiakoncerteken nem vett részt, mert eleinte nem is hívták, amire pedig később igen, azt olyan személy szervezte, aki korábban nem bánt vele szépen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük