Egy pici magyar faluból csinált világsikert Hollywood egyik legnagyobb alakja
Utolsó 25 dollárját varrta bele kabátjába, mielőtt útra kelt

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Adolph Zukor egyike azoknak a magyar származású filmes moguloknak, akik nevét mindenki ismeri Hollywoodban. A 15 éves korában árvaságra jutott fiú egy aprócska faluból, a Borsod megyei Ricséről vándorolt ki 1888-ban a tengeren túlra, hogy 25 dollárral a zsebében, magyar létére megvalósítsa az amerikai álmot. 

A négy elemit végzett Adolph életében először 20 éves korában látott mozgóképet. Azon nyomban magával ragadta az élmény, és meglátta benne az üzleti lehetőséget. Először kisebb vetítéseket szervezett meg - ezekből csekély bevétele volt -, később azonban megvásárolta az Erzsébet királynő című francia film forgalmazási jogát, ami az első hosszú film volt, amit Amerikában bemutattak 1912-ben. Mindenki látni akarta a csodálatos kosztümöket felvonultató, igényes különlegességet. Így aztán rögtön fellendítette az üzletét, hiszen szinte az összes amerikai mozi megvette a film vetítési jogát. Zukor ezután magabiztosan kezdte felépíteni Hollywood egyik első gigastúdióját, ami mind a mai napig futószalagon gyártja a világsikerű mozikat.

Bármihez nyúlt, sikerrel járt

A Paramount Pictures Inc. készítette többek között a Római vakáció, Psycho, Volt egyszer egy Vadnyugat, A Keresztapa című filmeket. Zukor ellentéte volt a nagyképű, felvágós hollywoodi vezetőknek. Mindig szerényen, visszafogottan viselkedett, puritán körülmények között élt. A Paramount ugyan igazán gazdaggá tette, ám neki is meg kellett küzdenie néhány mélyponttal. A 40-es években, amikor betört Amerikába a televíziózás, ügyesen kihasználta helyzeti előnyét, és az ABC tévétársasággal szövetkezve tovább növelte befolyását.

Szeretett szülőföldjéről soha nem feledkezett meg, rendszeresen küldött segélycsomagokat és pénzt azoknak, akik segítséget kértek tőle az óhazából. Szülőfalujában több épületet felújítatott, és az általa fúratott artézi kút ma is Ricse egyik látványossága.  

A legenda szerint az ő irodájának falán lógott a híres felírat: 

Nem elég magyarnak lenni, tehetségesnek is kell lenned. 

Amikor erre rákérdeztek, Zukor mindig hozzátette: De azért segíthet!

Életművéért Oscar-díjat kapott, neve a Hollywoodi hírességek sétányára is felkerült. 103 évesen, 1976. június 10-én halt meg Los Angelesben. Két gyermeke volt, a mai napig élnek leszármazottai Amerikában. Életéről hazai gyártású film készült, amit tavaly májusban, a 70. cannes-i filmfesztiválon is bemutattak. 

Győzd le a saját korlátaidat - Alföldi Róbert a Femina Klubban

Az elégedett élethez vezető úton akadályok sorába ütközünk, és sokszor bele sem gondolunk, hogy számtalan esetben a belső, saját korlátaink felismerése és leküzdése jelenti a legnagyobb kihívást.

A november 15-i Femina Klub esten Szily Nóra és Alföldi Róbert segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek kizárólag online érhetők el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük