A 79 éves Adamis Anna ragyogott a díjátadón: a Gyöngyhajú lányt ünnepelte az egész szakma

Adamis Anna meghatározó alakja a magyar zenei életnek. Életpályája elismeréseként Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazták.

adamis-anna-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

"Jött egy gyöngyhajú lány, álmodtam vagy igaz talán" - hangzik az Omega legendás slágerének refrénje. Adamis Annára illenek ezek a sorok: azon túl, hogy tollából olyan dalok származnak, amelyek a mai napig meghatározó alkotásai a magyar könnyűzenének, szépségével mindenkit megigézett.

A 2023. augusztus 30-án 80. születésnapját ünneplő jogász, költőnő, dalszerző kerüli a rivaldafényt, évtizedek óta nem szerepelt nyilvános eseményen vagy a televízióban. A rajongók öröme épp ezért volt még felfokozottabb, amikor a Petőfi Zenei Díj 2022-es Életműdíjával jutalmazták a munkásságát. A Duna közvetítette a tiszteletére tartott gálát, díszvendégként csak úgy ragyogott a képernyőn.

Adamis Anna a Petőfi Zenei Díj Életműdíjának gáláján

Az ünneplés során többek között olyan előadók léptek színpadra leghíresebb dalaival, mint az LGT tagjai, Keresztes Ildikó, Charlie, Tóth Gabi, Vastag Csaba és Tomi, Puskás Peti és Bereczki Zoltán. Pályatársai pedig videóüzenetekben és visszaemlékezésekben méltatták.

Adamis Anna az ELTE jogi karán doktorált, 1961-től 1967-ig az Egyetemi Színpad, később a Szerzői Jogi Szakértői Testület tagja volt. Legismertebb dalait a Locomotiv GT-nek és az Omegának írta. Utóbbi esetében a Gyöngyhajú lány, a Ha én szél lehetnék, a Tízezer lépés és a Petróleumlámpa dalok kötődnek a nevéhez. Az LGT-nek az Ezüst nyár, a Kotta nélkül,  az Álomarcú lány, az Ő még csak most 14 és a Ha a csend beszélni tudna című slágereket írta. Nagy sikerű darabokban is dolgozott, például A képzelt riport egy amerikai popfesztiválról-ban is az ő slágerei hallhatók.

Képes összeállításunkban mutatjuk, Adamis Anna milyen fantasztikusan festett a tiszteletére tartott gálaműsor során, illetve régi képeket is láthatsz róla.

Cover-kép: Fortepan/Szalay Zoltán

Ezt is szeretjük