"A zsűrit kéne kiejteni" - A Dal nézői kiakadtak az esti műsor láttán
A Dal nézői nehezményezték, hogy búcsúzniuk kellett a kedvenceiktől.

A Dal 2019.02.02 1 foto MTVA-Kaszner Nikolett 007
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szombat este lezajlott a Dal első elődöntője, így két hét múlva megtudjuk, idén melyik előadó képviseli majd Magyarországot a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Ezen a héten 18 elődöntősből 9 versenyző mutathatta meg a versenydalát újra a színpadon. 

Az elődöntők során az első három helyezett a zsűritől kapott pontjai és a nézők átlagpontszáma alapján automatikusan jut tovább a döntőbe, míg a negyedik továbbjutó sorsáról a nézők szavazással dönthetnek. Az első elődöntő végén ezúttal az A Dal 2019 Felfedezettje díj is kiosztásra került.

Az első elődöntő versenyzői

A 2018-as X faktor győztese, az USNK kezdte a műsort a Posztolj című dalával.

Vincze Lilla jobban örült volna egy dallamosabb refrénnek, Both Miklós pedig úgy érezte, a számnak nincsenek plusz rétegei, ezért mindössze 7 pontra értékelte. A többi zsűri is szőrösszívű volt, így az USNK végül a közönségszavazatokkal együtt is összesen 34 ponttal hagyta el a színpadot.

 Az előző héten a közönség által továbbjuttatott yesyes formáció folytatta az előadások sorát Incomplete című dalukkal. Mező Misi úgy találta, hogy Szabó Ádám túl feszült volt a színpadon. Both Miklós is hasonlóan vélekedett, de hozzátette, hogy a dalszöveget viszont szupernek találja. A zsűritagok összesen 27 ponttal jutalmazták a produkciót, amely a nézőktől kapott további 8 ponttal 35 pontra módosult.

A Konyha zenekar Százszor visszajátszott című dala megosztotta a zsűrit. Nagy Feró úgy találta, az előadásban nem volt elég érzelem, Mező Misi szerint viszont nem kell eljátszani a dalt, mert ők nem színészek, hanem muzsikusok. Misi 8 ponttal indított, a többi zsűritársa ugyanennyi pontot adott, Nagy Feró kivételével, aki 6 pontra értékelte az előadást. A Konyha zenekar így a nézői szavazatokkal összesen 38 ponttal zárt.

 A miskolci The Sign csupa fehérben adta elő az Ő című számukat. Nagy Feró megdicsérte az együttest, mert szerinte az utolsó előadás óta sokat fejlődött a nóta. Both Miklós is nagyon szerette a produkciót. A zsűri hetesekkel és nyolcasokkal értékelte az együttes munkáját. A The Sign a nézők 7 pontjával együtt, összesen 37 pontra tett szert szívhez szóló dalával.

Petruska kellemes nótájára, a Help me out of here-re Nagy Feró egyenesen táncra perdült a zsűri asztalon frissen műtött térdével. Két kilenc és két nyolc pontos értékelést hozott az előadás az énekesnek. A közönség nyolc pontjával pedig egyenesen az élre ugrott a produkció.

Az Acoustic Planet Nyári zápor című dala, Both Miklós szerint abszolút működött a színpadon, Mező Misiben pedig szimpátiát váltott ki a produkció, és ez nála 9 pontot ért meg, ehhez csatlakozott Vincze Lilla is. Nagy Feró hasonlóan magas pontszámot adott, és Miklós ezt fejelte meg egy tízessel. A nézők nyolc pontjával együtt ez összesen 45 pontot ért az együttesnek, akik átvették a vezetést.

A DENIZ hazafias hip-hop dala, az Ide várnak vissza alapvetően tetszett a zsűrinek, ám Both Miklós személytelennek találta a dalszöveg képeit. Vincze Lilla úgy érezte, fejlődött a produkció, és dicsérte Renáta énekhangját, amit egyébként Miklós is kiemelt, mégis 7 pontot adott az előadásra. A DENIZ így a nézői szavazatokkal együtt összesen 35 pontot ért el. Az együttes kieső helyre került.

 A Kállay-Saunders András nevével fémjelzett The Middletonz formáció Roses című dala, amely az előző alkalommal elbűvölte a zsűrit, Vincze Lilla szerint még tovább érett. Nagy Feró szerint is különösen egységes volt a mai előadás. A zsűri ennek ellenére egységesen 8 ponttal jutalmazta a produkciót. A nézők 9-ese, 41-re növelt az összpontszámot. Ez a pontszám elég volt, hogy a The Middletonz elfoglalja a harmadik helyet. Az Acoustic Planet és Petruska pedig már megnyugodhattak, hiszen az ő továbbjutásukat biztosította az első és a második hely.

Az utolsó előadó Vavra Bence azonban Szótlanság című dalával megkavarta az állást. A közönség üdvrivalgással fogadta a produkciót. Mező Misi gratulált, és azt mondta, hogy Vavra Bence színpadi jelenléte rengeteget hozzátesz a dalhoz. Nagy Feró egyedül azt kifogásolta, hogy az énekes a színpadon nem foglalkozott a táncos lánnyal, de szerinte kitűnően énekelt. A zsűri az előadást magas pontszámmal honorálta, így Vavra Bence végül Petruskával holtversenyben végzett 42 ponttal a második helyen, és kiszorította a biztos továbbjutó harmadik posztról a The Middletonzt.

A nézők azonban vigaszágon továbbjuttatták a döntőbe Kállay-Saunders András csapatát, így ők is csatlakozhatnak két hét múlva az Acoustic Planethez, Petruskához és Vavra Bencéhez a döntőben. Az A Dal 2019 Felfedezettje díjat, akárcsak a műsor legmagasabb pontszámát, az Acoustic Planet vitte el, akik ezzel egyúttal a Petőfi Zenei Díjátadó gála Az év felfedezettje díját is megnyerték.

A nézők kiakadtak

A nézők nagy része egyáltalán nem volt elragadtatva a zsűri teljesítményétől. A legtöbben csak a kedvenceik kiesését fájlalták A Dal Facebook oldalán, de mások egyenesen megkérdőjelezték a zsűritagok szakmai hozzáértését is. Sokan csúnyán kiakadtak a pontozás miatt: 

"Komolyan nem értem a zsűrit... Elmondják a The Middletonz produkciójáról, hogy világszínvonalú előadás, jó a dal, az éneklés, minden és erre fel... Adnak rá 8 pontot..."

"Megint felpontozzák a sz*rt, lepontozzák a jót, ugyanúgy mint tavaly....ezeknek nincs hallásuk!'

"A zsűrit kéne már kiejteni és valóban hozzáértő embereket tenni a helyükre, akik nem csak 1 műfajhoz ragaszkodnak és nem utálják az innovatív elemeket. Nagyon szubjektívek, egyáltalán nem nyitottak a stílusuktól eltérő zene felé."

"Akkora szégyen amit a zsűri csinál! Ez komoly, Petruska Middletonz előtt???"

A borítókép forrása: MTVA

Ezt is szeretjük