Mikor jön el az első zsebpénz ideje? A mennyiség és a gyakoriság sem mindegy
Sem nélkülözni, sem túlzásba vinni nem szabad.

nagykep?cikkid=170784&kep=kolok1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A zsebpénz jó dolog, legalábbis, ha a gyerekeket kérdezzük. A kisebb-nagyobb összeg lehetővé teszi, hogy ne kelljen kunyerálniuk, ha számukra fontos dolgot szeretnének megvásárolni. A szülőkben azonban felmerülhet, hogy mikortól és hogyan érdemes adni a zsebpénzt.

Elég sok mindenre oda kell figyelni, sem a túl nagy összeg nem jó, sem az, ha valamilyen munkához kötik a pénzt. Nyáron talán még fontosabb a kérdés, hiszen ilyenkor mennek táborozni vagy a barátokhoz.

Mikortól javasolt adni?

A válasz a lehető legtriviálisabb. Attól a kortól érdemes adni zsebpénzt a gyereknek, amikortól már képes megbízhatóan számolni. Ez a kor hét-nyolc évesen jön el, de ezt sem lehet garancia arra, hogy a gyerek már biztos magában, felfogja a pénz értékét, és döntésre képes azzal kapcsolatban, hogy mire költi el.

Ha a kisgyerek van olyan készségszinten, hogy érti az olyan fogalmakat, mint kölcsön, visszajáró pénz, akkor érdemes szót ejteni a plusz pénzről. A pénzről kell beszélni, hogy minek mi az értéke, mit jelent az, ha valami drága, de szinte biztos, hogy az elején egy kisgyerek nem fog mérlegelni, és sokszor előfordulhat, hogy nem költi el okosan a pénzét. Ez szinte törvényszerű, nem érdemes túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki vagy éppen lehordani. Ugyanakkor finoman lehet beszélni vele arról, ha valamit nagyon áron felül vett meg.

Ennyi pénzt érdemes adni egy kisgyereknek

Nagyon sok olyan tényező befolyásolja, hogy mennyit érdemes adni, a gyerek kora, a család anyagi helyzete, a gyerek önállósága, vagy hogy milyen az iskolai ellátás, bár az ételre szánt pénzt nem jó összekeverni a zsebpénzzel, hiszen az alapvető szükséglet. Kezdetben napi 100-200 forinttal lehet indítani, ebből már lehet venni ezt-azt. Később emelkedhet ez az összeg, de ha egyébként minden mást megkap a gyerek, akkor nem biztos, hogy jó ötlet pénzzel tömni. Ez nyilván nem igaz a táborokra, ahol azért nem árt, ha pár ezer forint a rendelkezésére áll.

Az zsebpénznél fontos, hogy pontosan le legyenek fektetve a szabályok arra vonatkozóan, mi az, amit neki kell állnia a saját büdzséjéből, és mi az, amit szülőként te fogsz neki biztosítani. 

Nem szükséges mindennap kapnia

Ha mindennap úgy indul az iskolába a gyerek, hogy biztosan van a zsebében pénz, nem gondolkodik majd azon, hogy mértékkel bánjon vele. Nem alakul ki benne felelősségteljes hozzáállás az anyagi dolgokhoz. Ha azt látja, hogy a pénz könnyen jön és könnyen megy, az nem segíti elő azt, hogy bizonyos helyzetekben mérlegelnie kelljen.

Előrelátó szülők megnézik az iskolai büfé árkategóriáját, és ahhoz mérten adnak pénzt a gyereknek az alsó osztályokban. Ha a csomagolt tízórai és a menü mellett nem jut mindennap csokira vagy üdítőre a büféből, az nem frusztrációt okoz, hanem inkább megtanítja a gyerekeket arra, hogy miként kell beosztással élni. A heti zsebpénz jobb, mert az öt napra leosztott kalkuláció fejleszti a gyerekben a pénzkezelés készségeit, és pár héten belül megtanulhatja, hogy ha elkölti az elején, akkor bizony nem marad később.

A zsebpénz azért jó, mert pénzügyi szabadságot ad a gyereknek, ugyanakkor felelősséget is azzal kapcsolatban, hogy miként bánjon az értékeivel. A gyerek egy kis vagyonként éli meg a pénzt a pénztárcájában, ami azt sugallja neki, hogy önállóan dönthet a vásárlásaival kapcsolatban.

Ezt is szeretjük