Táskás szemek, püffedt végtagok: a veseelégtelenség tünetei, ami gyermekkorban is előfordulhat
A vesebetegség komoly dolog, gyerekeknél különösen fontos felfedezni a jeleket.

vese2
beauty and style
Top olvasott cikkek

A veseelégtelenség szó hallatán az ember hajlamos felnőttekre, idősebbekre gondolni, ám érintettek nemcsak ők lehetnek. Gyerekeknél is előfordulhat veseelégtelenség, melynek jeleit fontos idejében észrevenni.

Krónikus veseelégtelenség esetén ezt a kezelést élethosszig vagy egy esetleges vesetranszplantációig folytatni kell. A műtét után a páciensek szintén életük végéig immunszupresszív kezelést kapnak, azaz az immunrendszernek az új szerv ellen indított támadóreakcióját gyengítő kezelést, a beültetett szerv kilökődése ellen. A veseelégtelenség tehát komoly dolog, tüneteinek minél korábbi felismerése nagyon fontos.

A veseelégtelenség tünetei

A veseelégtelenség a vesék károsodásából ered, többféle vesebetegség előzheti meg, melyeket az utolsó pontban részletezünk.

vese

A veseelégtelenség sajnos sokáig szinte tünetmentes lehet, ezért ajánlott minél nagyobb figyelmet fordítani az esetlegesen jelentkező tünetekre. Gyanú esetén a gyerekorvos vizeletvizsgálatot írhat elő, ami képet ad a veseműködésről, majd szükség esetén szakorvosi vizsgálatokra kerül sor, amennyiben a laboreredmény vészjósló.

A veseelégtelenség tünetei a gyengeség, fáradékonyság, a fejfájás, a kedvetlenség, zavart gondolkodás, a testhőmérséklet-emelkedés, az alvászavar, az étvágycsökkenés, az ízérzékelés megváltozása, illetve a gyakori szájnyálkahártya-problémák.

Látványosabb jelek a bőrszárazság, a viszkető bőr, a korábbinál jóval kevesebb vagy sokkal több vizelet, a gyakori hányinger, illetve hányás, hasmenés, a magasabb vérnyomás, a vesegörcs, a végtagok duzzadtsága, a táskás, bedagadt szemkörnyék, illetve a bőrön megjelenő pigmentfoltok.

Mi történik a szervezetben, ha elégtelenül működik a vese?

A vese legfőbb feladata a méregtelenítés, de szerepe a só- és vízforgalom szabályozása, illetve hormonok - például szomjúságérzetet kiváltó hormon, túlzott vízveszteség elleni, illetve a vízvisszaszívást fokozó hormon - termelése is.

A kiválasztás során azokat a salakanyagokat, melyeket a szervezet sejtjei termelnek, de a szervezet számára mérgezőek, a vese kiszűri a salakanyagokat szállító vérből, és a vizelettel együtt ezek távoznak a szervezetből. Veseelégtelenség esetén a vérben felszaporodnak a káros anyagok, ez pedig súlyos, életveszélyes állapothoz vezethet.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Vesekárosodás?

Ha a vesék megfelelően működnek, az albumin szintje ki sem mutatható a vizeletben, vagy 10 mg/L alatt van. Amennyiben mégis pozitív lesz a teszt, mindenképp keresd fel háziorvosodat!

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A veseelégtelenséget megelőző egyéb betegségek

A krónikus veseelégtelenség esetenként egyéb gyerekkori vesebetegségek következményeként alakul ki. A gyerekeknél sokféle vesebetegség jelentkezhet, ahogy születési rendellenességek is tapasztalhatók lehetnek. Utóbbi, és más szervi eltérések szűrésére születés utáni ultrahangvizsgálatot végeznek.

A leggyakoribb gyerekkori vesebetegség az üregrendszeri tágulat, mely a vizeletelvezető rendszerben tágulatot okoz. Vesekő, szintén a vesét érintő felszálló húgyúti fertőzés és sajnos vesedaganat is előfordulhat gyerekeknél.

Veleszületett rendellenesség a patkóvese, ilyen esetben a vesék alul összenőve patkószerű formát alkotnak, valamint a kettős veseüregrendszer, esetenként változó, ezek járnak-e negatív következményekkel.

Gyerekbetegségek bőrtünetei

Mi a különbség a bárányhimlő és a rubeola kiütései között? Képeken mutatjuk többféle, gyerekeket érintő betegség bőrkiütését.

Ezt is szeretjük