4 fontos tény a kötelező védőoltásokról
Amit mindenképpen tudnod kell!
Valóban kell a gyermekeknek a sok védőoltás? Milyen kockázatokkal számolhatsz? Ismerd meg a tényeket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság egyre nagyobb vitákat váltanak ki a gyermekkori védőoltások, melyek hatékonyságáról könnyedén tájékozódhatnak a szülők, de az esetleges mellékhatásokról vagy nem várt szövődményekről már kevesebb információ áll a rendelkezésükre.

Ennek legfőbb oka az, hogy az oltásokhoz köthető megbetegedések statisztikai adatai jóval kevesebb áldozatot mutatnak fel, mint azok a betegségek, melyek ellen védelmet nyújtanak. Mégsem árt, ha tisztában vagy vele, hogy időnként bizonyos mellékhatásokkal is számolnod kell.

Milyen kockázatokkal számolj?

A védőoltás hatása rendkívül összetett, ezért napjainkban is számos kutatás folyik arról, hogy az egyre gyakoribb gyermekkori immunrendszeri zavaroknak és az ezekből kialakuló krónikus megbetegedéseknek közük lehet-e az oltóanyagok által kiváltott, lehetséges mellékhatásokhoz. A kutatások eddig még nem mutattak fel olyan határozott eredményt, mely bármelyik oldalra is elbillenthetné a vita mérlegét, de bizonyos elméletek szerint az idegrendszeri és magatartási zavarok, az allergiák, az autoimmun megbetegedések, valamint az inzulinfüggő cukorbetegek számának növekedése és az egyes védőoltások alkalmazása között kirajzolódni látszik valamiféle kapcsolat.

Így az aggódó anyák joggal vakarhatják a fejüket, hiszen a magyar oltási rendszer szerint csemetéjüknek születésétől fogva 14 éves koráig tíz betegség ellen kötelező védőoltást beadatniuk, ami összesen 16 vakcinát jelent.

Az oltások szükségességét senki sem vitatja, hiszen olyan betegségek ellen nyújt védelmet, melyekkel szemben az apróságok kialakulóban lévő immunrendszere nem tudná biztos kézzel felvenni a kesztyűt, ráadásul ezzel a módszerrel futótűzként terjedő járványok előzhetőek meg. Ám egyre nagyobb zavart kelt az oltások gyakorisága, illetve egyes összetevőik, melyek komoly szövődmények kialakulásához is vezethetnek, a hosszú távú következményekről nem is beszélve.

Gyakori mellékhatások

Érzékenyebb csöppségek esetében jelentkezhet bizonyos oltási reakció a beadást követő néhány napban, melynek gyakori kísérő tünete az injekció helyén keletkezett bőrpír vagy fájdalmas duzzanat, esetenként hőemelkedés, illetve láz. Ezek ugyan nem kellemesek, de teljesen normális reakciók, melyek pár napon belül elmúlnak. Ám számolni kell komolyabb lefolyású mellékhatásokkal is, ha a gyermek allergiás reakciót mutat fel a vakcina valamely összetevőjével szemben, esetleg begyullad az oltás helye.

Ilyenkor kiütések jelenhetnek meg a kicsi bőrén, étvágytalanná, kedvetlenné válhat, gyengeség és fájdalom érzése követheti a tüneteket, valamint magas láz. Ritkább esetekben hányás vagy hasmenés is előfordul. Ezek a mellékhatások minden esetben kezelhetők, de fontos, hogy a megjelenésüket követően minél hamarabb vidd orvoshoz porontyodat, különben a tünetek súlyosbodhatnak, és akár olyan szövődményekhez is vezethetnek, mint az oltás helyén keletkezett tályog.

Rejtélyes szövődmények

A védőoltások hosszú távú hatásait még a kutatók sem igazán ismerik, hiszen napjainkban is zajlanak a vizsgálatok. A statisztika szerint 1,8 millió oltást adnak be évente Magyarországon, ebből 100-150 esetben jelentkeznek nem várt mellékhatások, melyek akár szövődményekhez is vezethetnek. Mivel a következmények kialakulása nem egyik napról a másikra történik, hanem sokszor hónapokba vagy akár évekbe is telhet, gyakran nehéz megállapítani, hogy az adott betegség összefüggésbe hozható-e az egykor beadott védőoltásokkal.

Amerikai kutatók azonban évekkel ezelőtt bebizonyították, hogy az egyes oltóanyagok higanytartalma súlyos idegrendszeri károsodáshoz vezethet, és ennek tulajdonították az autisták számának évről évre megfigyelhető növekedését is. 2000-től az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia ajánlására meg is szüntettek minden olyan oltóanyagot, mely higanyt tartalmaz, egyedül az influenza elleni oltásokban használják, de jóval a káros értékek alatt.

Hazánkban ugyan nem lett bizonyítva a higany és az autizmus összefüggése, de 2006 óta több oltást is modernizáltak, és a higanyszármazékok alkalmazását teljesen megszüntették. Az olyan kérdésekre, hogy van-e összefüggés a gyermekkorban beadott injekciók és az immunrendszeri zavarok, allergiák, valamint autoimmun betegségek között, még ma sem született meg a határozott válasz, ahogyan arra sem, hogy túlterhelhető-e a csecsemők fejletlen immunrendszere a túl gyakran és sokszor kombinált formában beadott vakcinákkal.

Nem az oltásban található kórokozó a hibás!

Ha gyermekednél tapasztaltad már az oltások kellemetlen mellékhatásait, bizonyára ezernyi kérdést tettél fel magadnak, hogy miért pont a te csemetédnél mutatkoztak ilyen súlyos ellenreakciók, és hogyan történhetett meg az, hogy a védeni hivatott oltás pont fordítva működött, és ellene fordult.

Sokan tévesen azt gondolják, hogy a vakcinában található kórokozó betegíti meg a kicsit. Ám a hasonló esetekben mindig az oltóanyag valamely más komponense a ludas, hiszen az aktív védőoltások elölt vagy legyengített kórokozókat tartalmaznak, néhány oltóanyagban pedig csak ezek alegységei vannak jelen, melyek csupán ahhoz elegendőek, hogy előidézzék a szervezet immunválaszát. A betegség teljes folyamata azonban nem megy végbe a szervezetben.

Az enyhébb és komolyabb mellékhatásokat általában az oltóanyagban található idegen fehérje, a vivőanyag iránti túlérzékenység vagy a több injekció egyidejű beadásából fakadó keresztreakciók okozhatják.

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ezért minden oltás beadása előtt fontos, hogy konzultálj az orvossal, ha pedig a kicsi allergiás a leggyakoribb vivőanyagra, a tojásfehérjére, feltétlenül említsd meg! Amennyiben porontyod valamire érzékeny, illetve, ha épp lázas beteg, az oltás későbbre halasztható, esetleg az orvos úgy is dönthet, hogy túl kockázatos beadni, és az injekció veszélye nagyobb, mint a haszna.

Ezt is szeretjük