5 furcsa lelki ok a háttérben, ha a gyerek válogatós
Lehet, hogy a szülőben van a hiba
Lehet, hogy a válogatás hátterében a figyelemfelkeltés áll.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek sokszor élből elutasítják az ételt, anélkül, hogy egy pillantást vetnének rá, a kóstolásról nem is szólva.

Ha neked is meggyűlik a bajod minden egyes étkeztetéssel, olvasd el, mit tanácsol a szakértő a helyzet megoldására!

Tisztelt dr. Gyarmati Andrea!

Kisfiam tízéves, amióta megszületett, mindig elég rosszevő volt, három hónapos koráig tudott csak szopizni. Most csak 26 kiló, nagyon keveset eszik - eközben rendesen fejlődik, megfelelően növekszik, csak nagyon sovány. Válogatós? Ami a fogára való, azt megeszi, de nem hajlandó új ízeket megkóstolni, mert az rossz.

A körzeti orvosunk azt mondja, ilyen fajta, de ez nem elég nekem, ha beteg, már egy fél kiló súlycsökkenés is észrevehető nála. Egyébként elég fáradékony, de azért hozzáteszem, hogy nem sportol semmit. Lehet, hogy az evés körül elrontok valamit? Vagy vizsgáltassam ki? Előre is köszönöm válaszát.

Krisztina

Kedves Krisztina!

Azt sajnos nem ígérhetem, hogy olyat fogok válaszolni, ami a tíz éve fennálló aggodalmát megszünteti, de remélem, sikerül együtt olyat kitalálnunk, ami mondjuk reménykeltő, vagy legalábbis az aggódás mélységét megváltoztatja.

Kisfia tízéves és 26 kiló. Mindez a már sokat emlegetett percentiles táblázat adatai szerint azt jelenti, száz gyerek közül mindössze tíz ilyen vékony, az úgynevezett átlagos testsúly - ez lenne az 50-es percentil - 32 kilogramm 20 dekagramm. Vagyis a kisfia tulajdonképpen kilogrammal vagy adott esetben 20%-kal el van maradva az átlaghoz képest. Az persze már egy másik kérdés, hogy átlaggyerek szerintem nincsen. Mindig az egyes gyerek és az egyes eset az, amiről beszélnünk kell.

Az egyéni ízlés

A következő kérdés az lehetne, hogy valóban rosszevő volt-e mindig ez a kisfiú, vagy csupán kisétkű. Ez azt jelentené, eszik, de nem nagy mennyiségeket, ami mellett azonban szépen és egyenletesen gyarapszik, ha nem is nagy léptékben. Ha így van, valóban nincs ok az aggodalomra, legalábbis az evés szempontjából.

Más megítélés alá esik a válogatás. Én a magam részéről hiszek abban van, hogy lehet, sőt, kell is teret adni az egyéni ízlésnek. Annak is, hogy valaki - gyerek vagy felnőtt - valamit nem érez akár ízben, akár színben vagy állagban olyannak, ami az ínyére való lenne.

Néha van úgy, hogy valaki évekig ellenáll egy bizonyos fajta ételnek, aztán megkóstolja, és kiderül, mégiscsak ehető a dolog. Valószínűleg az ember ízlése is változik, de néha az is megesik, egy nem kedvelt étel szebb köntösben, mondjuk rántva vagy roston sütve jobban néz ki, mint pörköltként.

Válogatás vagy étvágytalanság?

Nézzük, mi is a különbség a válogatás és az étvágytalanság között. Étvágytalan a beteg gyerek. Elhúzódó krónikus betegségben az étvágytalanság is sokáig tart.

Gyors lefolyású, akut betegség esetén az étvágytalanság - a nem kérek enni - csupán a betegség idejére korlátozódik, és az állapot javulásával megjön, pontosabban visszatér az étvágy is. Ilyen esetben az alapbetegséget kell kezelni, és az evés erőltetése teljesen felesleges. Azt azonban nem árt tudni, akut betegség és nem evés esetében is fontos, hogy a gyerek a korának megfelelő napi folyadékot elfogyassza.

A válogatás általában nem testi, hanem inkább lelki eredetű probléma. Olyan családokban, ahol a gyerek nagy dresszúra alatt él, ahol nincs szabadsága, vagy épp túlságosan is szabadjára van engedve, lehet éppen az étkezés körüli gond lesz az, amivel felhívja magára a figyelmet, vagy amiben megpróbálja a saját akaratát érvényesíteni. Érdemes gondolkozni rajta, nincs-e túl sok ezen a kisfiún - elvárás, különóra -, vagy épp nem kevés-e, amit elvárunk, és unalmában próbál manipulálni az evéssel.

Étkezési hibák

Nem mindegy, hogy milyen ételeket adsz a gyereknek, egyesek ugyanis nemcsak az egészségét károsítják, de hizlalják is.

Étkezési napló

Az is előfordul, épp a határokat próbálgatja a gyerek, meddig lehet elmenni valamiben. Az is megesik, túlságosan sokat foglakozik a környezet a gyerek táplálkozásával, pláne, ha mint Ön is írja, a kisfiú mindig is vékony volt, és éppen a folyamatos evésre biztatás veszi el valaki kedvét az evéstől.

Azt javaslom, kezdjenek étkezési naplót írni. Minden olyan esetben, ha valami nem stimmel az étkezés, a testsúly körül - legyen az gyerek vagy akár felnőtt -, egy ilyen megfigyelés sokat segíthet a helyzet reális megítélésében. Érdemes pontos súlyt és hosszt mérni, majd megtenni ezt egy bizonyos idő után ismét. Egy gyereknek nőnie és gyarapodni kell egészen addig, amíg a fejlődése tart.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ha valaki nem mozog eleget, ha nincs szabad levegőn, nem lesz étvágya sem, ebben egészen biztos vagyok. Nem tudom, hogyan és miképpen esznek, van-e legalább este nyugodt együttlét a családdal. Szerintem a rendszeresség is nagyon fontos. Valahogy úgy van ez, ha mindig nagyjából ugyanakkor van az étkezések ideje, az emésztőrendszer is arra kondicionálódik, hogy most kapok enni, akkor most vagyok éhes, most meg elég volt. A teljes választ elolvashatod dr. Gyarmati Andrea oldalán. Ugyanitt további hasznos, a csecsemőgondozással és gyermekneveléssel kapcsolatos tanácsot találsz, és ha kérdésed lenne, felteheted a doktornőnek.

Ezt is szeretjük