3 magyar könyv, ami őszintén mesél a válásról - Regény és pszichológiai írás is van köztük

Mit él át a gyerek váláskor, és hogyan lehet minél kisebb károkozással válni?

Válás könyv gyerek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban 16-20 ezer házaspár válik el évente. A házasságok felbontása akkor is nehéz, ha csak a férj és a feleség érintett, de az esetek többségében a közös gyermek(ek) sorsa is gyökeresen megváltozik a döntés nyomán. A válás elsősorban számukra nehéz, hiszen minél kisebbek, annál inkább apa és anya egysége jelenti számukra az univerzumot. Mi zajlik le bennük ilyenkor? Hogyan lehet minél kisebb károkozással átvészelni a válást követő kezdeti nehéz időszakot? Ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk választ a következő könyvekből.

Deliága Éva: Ketten háromfelé - Válás gyerekkel - A terapeuta esetei

A válás soha nem csak a két szülőt érinti, mindig hatással van a gyerekekre is. A 13 és fél éves Szonja egyre szélsőségesebb megnyilvánulásai miatt a válófélben lévő szülők pszichológushoz fordulnak. A kötetben végigkísérhetjük a két éven át tartó integratív gyermekterápiát és a szülőkonzultációkat. Megtudhatjuk, hogyan lehet úgy válni, hogy a gyerek a legkevésbé sérüljön, valamint azt is, mi számít normálisnak kamaszkorban, és miként lehet jó érzelmi kapcsolatot ápolni egy apatikus vagy lázadó kamasszal. A könyv sok tanulsággal szolgál azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke serdülőkorba lépett, illetve akikben felmerült a válás gondolata.

Kiadja: HVG Kiadó
Ára: 2125 forint
A könyvet itt rendelheted meg.

Légrádi Gergely: Falaink

Légrádi Gergely könyve egy különös anya-fia naplóregény. Az apa elköltözését követően iskolás kisfiával egyedül maradt édesanya és gyermeke monológjait olvashatjuk. Nincsenek párbeszédek - egyetlen kivétellel -, a két szereplő sokszor ugyanarról a dologról beszél, de saját szemszögéből. És ahogy a való életben is oly sokszor, bár próbálják egymást megérteni, ám inkább csak sejtik, mi zajlik a másikban. A Falaink nem pusztán az egyszülős családról mesél, de sokat mond a szeretetéhségről, a magányról és egy közösségbe nehezen beilleszkedő, figyelemzavaros gyermekről, aki várja vissza az apját, és aki édesanyjával együtt - bár igyekszik, ám - nehezen találja önmagát a világban. A Falaink őszintén vall mindannyiunk legbensőbb vívódásairól, félelmeiről, vágyairól, csalódásairól és arról az elhagyatottságérzésről, mellyel hosszabb vagy rövidebb ideig, de valamennyien szembenéztünk már.

Kiadja: Pesti Kalligram
Ára: 3551 forint
A könyvet itt rendelheted meg.

Vekerdy Tamás: Válás - és ami körülötte van

„Nem maga a válás viseli meg legjobban - tartós károsodást okozva - a gyerekeket, hanem a két szülő közötti feszült és rendezetlen viszony. Akár a presztízs vagy anyagi okokból fenntartott házasságban, akár a válásban.” Vekerdy Tamásnak a szülők kérdéseire adott válaszaiban szinte minden - a válással kapcsolatos - problémára talál megoldást az olvasó. A válás utáni gyerekelhelyezésről, a mozaikcsaládok problémáiról, a gyermekek egyedül nevelésének terheiről is olvashatunk a válogatásban.

Kiadja: Central Kiadói Csoport Kft.
Ára: 2755 forint
A könyvet itt rendelheted meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hány év házasság után válnak el a legtöbben itthon? KSH-statisztika

Nem a hetedik év a vízválasztó a házasságban.

Elolvasom

(Borítókép: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük