13 mondat, amit sokan hallottak a szüleiktől, de kiderült, hogy nem igazak: neked melyik ismerős?

Vannak olyan mondatok, amiket szinte mindenki hallott gyerekkorában a szüleitől, és csak később jött rá, hogy nem is igazak.

GettyImages-1387424122
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden szülő a lehető legjobbat szeretné a gyermekének, próbálja egyengetni az életútját, tanácsokat adni neki, hogy a kicsi már tudással felvértezve ismerkedjen meg a nagyvilággal.

Néha azonban hiába a jó szándék, felnőttként azon kaphatja magát az ember, hogy rendre megkérdőjelezi a szüleitől hallottakat, hiszen az élet rögös útján szerzett tapasztalatok során rájön arra, hogy néhány dologban kicsit ferdítettek.

Tipikus szülői mondatok

Valószínűleg mindenki megtapasztalta már, milyen érzés rájönni arra, hogy bizony az anyák és az apák, még ha nem is hazudnak, olykor magabiztosan állítanak olyan dolgokat, amikről igazából gőzük sincs.

GettyImages-508486589

Az alább felsorolt mondatok legtöbbször akkor hangzanak el, hogyha bátorításra szorul a gyerek, ám visszásan hathatnak - pláne, ha a későbbiekben kiderül, hogy nem is igazak.

  • "Akármi lehetsz, ha keményen dolgozol." Vagy: "az lehetsz, aki csak lenni akarsz."
  • "Kemény munkával mindig eléred, amit akarsz, és mindig eljutsz oda, ahova szeretnél." De ez így is elhangozhatott: "dolgozz keményen, és előbbre jutsz."
  • "Egy diploma minden ajtót kinyit." Vagy: "menj egyetemre, és megkapod álmaid állását."
  • "A felnőttek tudják, hogy mit csinálnak."
  • "Mindig bízz a felnőttekben."
  • "Mindig hallgass az édesanyádra."
  • "Feltétel nélkül tisztelned kell az idősebbeket."

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor valaki gyerekként segítséget kér a szüleitől, mert gúnyolják, csúfolják vagy zaklatják őt:

  • "Csak hagyd figyelmen kívül őket, és abbahagyják."
  • "Ha nem reagálsz rájuk, akkor nincs többé hatalmuk feletted."
  • "Csak légy önmagad, és az emberek kedvelni fognak."

A legtöbben, akik megosztották a régmúlt időkből kicsippentett mondatokat, azt hiányolták, hogy ezek helyett mennyivel jobb lett volna, ha azt tanítják meg, hogyan érdemes másokhoz viszonyulni, kiállnia az embernek magáért, és hogy a továbbtanulás nem feltétlenül jár jobb keresettel vagy nagyobb sikerekkel, az egyetem helyett lehet akár munkát is vállalni, ha valaki erre vágyik. Nem beszélve arról, hogy épp felnőttként jön rá arra a nagy igazságra is az ember, hogy bizony a felnőttek sem tévedhetetlenek, ahogy nem minden idősebb "érdemli meg" a tiszteletadást sem. 

GettyImages-171625462

Nem szabad, hogy kevesebbnek érezze magát valaki csak azért, mert nem sikerült a szülei vágyait teljesítenie, hiszen mindenkinek megvan a saját életútja, döntései. Védőhálóként pedig mindig ott a család - legalábbis ideális esetben.

Olvass tovább: 3 mondat, amit minden gyereknek hallania kell az anyjától

Kisgyerekkortól kamaszkorig fontosak lehetnek a következő mondatok.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük