3 mondat, amit minden gyereknek hallania kell az anyjától: számít abban, milyen felnőtt lesz belőle

Kisgyerekkortól kamaszkorig fontosak lehetnek a következő mondatok.

anya-kisfiu
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Természetesen elsősorban nem az a fontos, hogy az alábbi mondatok hetente háromszor elhangozzanak. Sokkal inkább a szemlélet a lényeges: a gyerekkel egy őszinteségen alapuló szeretetteli viszony kialakítása a fontos, melyben a kommunikáció is központi szerepet kap.

A cikkünkben leírtakat igyekeztünk Vekerdy Tamás gyerekpszichológus mondataival is alátámasztani.

„Ne haragudj, tévedtem!”

Szerencsére lassan túllendülünk a korábbi generációkra jellemzőbb autokrata nevelési stíluson, de morzsái azért elég jól szétszóródtak a társadalmunkban ahhoz, hogy ez ne menjen egyik napról a másikra. Sokan eljutnak odáig, hogy ne kizárólag felülről vezérelve - és ellentmondást nem tűrően - próbálják meg irányítani a csemetét, ám nagyon keveseknek megy egy igen fontos mondat hangos megfogalmazása: ne haragudj, tévedtem! Pedig ez a rövid és egyszerű mondat óriási erővel bír.

Bár porrá zúzza a csalhatatlan szülő illúzióját, közelebb hoz a gyerekhez, az őszinteség pozitív hatása pedig hosszú távon is érezhető. Vekerdy Tamás a következőt írja erről:

"Én azt tapasztaltam, hogy ha be tudjuk vallani kudarcainkat a gyerekeknek – akár mint szülők, akár mint tanárok –, úgynevezett tekintélyünk, ha van egyáltalán, nem csökken, hanem növekszik. A gyerekek hihetetlenül megértőek – csak a hazudozást nem bírják elviselni. A pöffeszkedő áltekintély szemtelenkedésre csábítja őket."

„Szeretlek, és biztonságban vagy”

A kisgyerek számára a szeretet és az érzelmi biztonság nagyjából olyan fontos, mint az oxigén. Ezt elsősorban a szülő cselekedeteiből, sok-sok öleléséből kell éreznie, de nem árt időről-időre - egy alkalmas pillanatban - szóban is megfogalmazni. Lényeges, hogy egészen kicsi korától fogva érezze azt a családi „akolmeleget”, mely bármilyen külső fenyegetéssel szemben védelmet biztosít számára.

"Meggyőződésem szerint joggal igényli a gyerek - és a kamasz is -, hogy családja a külvilággal szemben minden körülmények között védje őt meg. Hogy tudhassa: ha bajba jut, teljes bizalommal fordulhat apjához, anyjához, és nem a szemrehányások zápora lesz az első, amit bizalmáért cserébe kap, hanem igenis segítséget remélhet tőlük" – írja Vekerdy Tamás.

„Beszéljük meg!”

Mindenféle emberi kapcsolatban fontos az őszinte kommunikáció. A „beszéljük meg!” felszólítás természetesen nem ellentmondást nem tűrő hangsúllyal, sokkal inkább a másik véleményére kíváncsian, megoldást kereső attitűddel hangzik jól. A gyerekkel való mindennapos kommunikáció, véleményének meghallgatása, az aktuálisan adódó problémák megvitatása és általában az egymás életében való tudatos jelenlét rendkívül fontos.

Vekerdy Tamás szerint a rohanó hétköznapokban is megéri minderre időt, energiát szakítani. A túlzott szigor vagy a túlzott engedékenység - bár rövid távon mindkettővel időt lehet megtakarítani - hosszú távon visszaüt.

A cikk az ajánló után folytatódik

"Azok a gyerekek, akik sodródni kezdenek, körülbelül egyforma arányban kerülnek ki a teljesen elhanyagoló és a túlzottan szorosan kötő és fegyelmező családokból. Azok a gyerekek, akik jól élnek, olyan családban nevelkednek, ahol felvállalják a mindennapos küzdelmet az egyensúlyért. És akik ezt a mindennapos küzdelmet felvállalják – persze tele buktatókkal és tévedésekkel –, azok erőben, energiában is nyerni fognak. Azokban a családokban nem fognak olyan megrázó események történni, mint ott, ahol ehhez az állandó jelenléthez nincs kedv, erő, és ehelyett inkább túlzott szigorúság vagy túlzott engedékenység gyötri vagy sodorja a családot. Ilyen otthonokban a hirtelen és megrázó események aztán sokkal nagyobb energiákat csapolnak le a család tagjaiból, mint amennyit elvenne a mindennapos apró küszködés, mérlegelés, megvitatás és esetenkénti döntés – vagyis a mindennapos jelenlét" - írta a témáról.

Vicces, szó szerint vett mondatok

Vannak gyerkőcök, akik jóhiszeműen próbálnak megfelelni a szülői utasításnak, és túlságosan szó szerint veszik, amit kérnek tőlük, ezek pedig igencsak vicces szituációkat eredményeznek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük