Tiltott klasszikusok 5 éves kor alatt, hogy ne pisiljen be éjszaka a gyerek
A mesék mintákat adnak a gyerekednek. De belegondoltál már, pontosan milyeneket is?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A mesék ősi motívumokat, alaphelyzeteket mutatnak be, melyekkel azonosulhatnak a kicsik. A jó és a rossz harca örök téma, amely már nagyon korán érdekli a lurkókat. Az esti felolvasás a nap lezárása kellene, hogy legyen, egy közös szeánsz, ami beindítja a gyermeked fantáziáját, és segít feldolgozni a napi eseményeket.

Áldásos hatásai később is lehetnek, az iskolában általában jobban teljesítenek a szövegértési teszteken meséket kedvelők, és a szókincsük is gazdagabb. De nem mindegy, mikor és mit olvasol fel, ha nem tartod be az alábbi szabályt, akkor többet árthatsz, mint gondolnád.

Egy kutatás eredménye

A legfrissebb brit kutatás szerint a szülők ötöde azt gondolja a szigetországban, hogy iskoláskor előtt nem jó az összes, gyermekkorunkból ismert történetet felolvasni a csemetének - írja az MTI.

Az új nevelési elv azt a nézetet vallja, hogy a klasszikus mesék túl rémisztőek egy bizonyoskor alatt, ezért nincs rá szükség. Míg a mesekönyveket fellapozhatod, így azonnal eldöntheted, érdemes-e beszerezned, a tévénézésnél már nehezebben tudod szelektálni a káros történeteket.

A mesék világában a saját gyermekkorod is segíthet. Te melyik mesétől féltél? Néhány klasszikust mutatunk be, melyekkel várj a kicsi iskoláskoráig.

A gonosz mostoha rémképe

A Hófehérke és a hét törpe aktuálisabb mese, mint gondolnád. Szimbolikusan a bonyolultabb családi viszonyokat is megjelenítheti, a patchwork családok velejárója a mostohaszülő megjelenése a családban, aki persze nem feltétlenül gonosz, ám a szereteten és a figyelmen osztozni kell vele. Bár a történet vége boldog lesz, az érzelmi kapcsolat nem javul meg a főszereplők között, ami nem szolgál pozitív képként a lurkó előtt. Érdemes erről elbeszélgetned vele, hogy az új családtag nem lesz automatikusan rosszindulatú, ezért ne legyen elutasító.

Erőszakos jelenetek

A Piroska és a farkas néhány mozzanata komolyan foglalkoztathatja a kicsik fantáziáját, az erdőben egyedül sétáló kislány, a megevett nagymama és a felvágott hasú farkas, melynek a gyomrából élve kerülnek elő az emberek, nem a legjobb álomba ringató mese. Ha nem segítesz feldolgozni az irreális jeleneteket, akkor könnyen lehetnek rémálmai gyermekednek. Az alaptörténetet megoszthatod vele, de a véres részleteket próbáld meg finomítani kicsit. A három kismalacból ismert "Forró vizet a kopaszra!" felkiáltás szintén okozhat álmatlan éjszakákat.

Irreális események

Az égig érő paszuly több nehezen érthető és ijesztő alkotóelemet tartalmaz, először az egy este alatt megnövő bab képe sem mindennapi, de a sárkánnyal való küzdelem is félelmetes lehet. A mesék kötelező eleme a kihívás, a kitartás, a küzdelem és a katarzis - ezek adják az élet feldolgozásához a mintát. De vajon a háromfejű sárkány, aki megkergeti a fiút, majd összetöri magát, amikor leesik az égből, milyen azonosulási sémát ad?

Levágott testrészek

Hamupipőke története első hallásra nem tűnik feldolgozhatatlannak, szívesen emlékszünk vissza rá, de azért vannak benne szörnyű dolgok, amik felzaklathatják a kicsiket. A gonosz mostoha itt is megjelenik, ám a sztori végén az üvegcipellő próbája lehet az igazi sokk, amikor a lányok szándékosan csonkítják meg magukat, csak hogy ők nyerhessenek. A véres jelentek nélkül is kerek, egész lesz a történet, kisebb kihagyásokkal felolvashatod, a teljes verziót pedig később is megismerheti a gyerek.

Száz év alvás

Csipkerózsika álma ijesztő élmény lehet lefekvés előtt, mert ha azonosul vele a kicsi, könnyen hiheti azt, hogy ő sem fog évekig felébredni. Az elhagyatott, pókhálós kastély képe mindezt fokozhatja, a sötétben nehezen alvó gyerekeknek kifejezetten tilos ezt elmesélni.

Az átkok jelenléte szorongást válthat ki belőlük, a szándékos rosszakarat megjelenése rémálmokat szülhet. Arról nem is beszélve, hogy esetleg a kötelező oltások ellen is tiltakozni fog, hiszen a tűszúrás rossz emlékeket jelenthet neki.

Fotók: http://www.writeawriting.com, http://fr.flash-screen.com

Ezt is szeretjük