Miért olyan boldogok és békések a tibeti gyerekek? 8 bölcs szabály a szülőktől
A tibeti gyerekek mindig mosolygósak és békések, mely viselkedés mögött a szülők nevelési módszere áll.

tibeti gyerek
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Tibetben élők köztudottan magas átlagéletkorral büszkélkedhetnek, ritkán betegszenek meg, és noha a történelem viharai nem kímélték őket, a lehető legbékésebben töltik mindennapjaikat.

A neveltetésben keresendő a kulcs a helyi szülők szerint, mindent a maga idejében tanítanak meg gyermekeiknek, hogy amikor felcseperednek, betonbiztos alappal és csillapíthatatlan tudásvággyal vágjanak bele a nagybetűs életbe.

A fejlődés négy kritikus szakasza

A tibetiek szerint a fejlődésnek négy fontos szakasza van, melyek mindegyikében más-más módszert igényel a gyermek nevelése.

GettyImages-461775922
Fotó: Leisa Tyler / Getty Images Hungary

Az első ötéves korukig tart, amikor a szülők szerint úgy kezelendőek, akár a királyok, királynők. Nem szabad tiltani vagy büntetni semmit, bármit kipróbálhatnak. Így annyi impulzus éri őket, ami elősegíti, hogy későbbi éveikben is kíváncsiságot érezzenek az élet dolgai iránt. 

A második az úgynevezett szolgafázis, amikor különböző feladatokat kell adni a gyereknek. Ekkor az intelligenciájuk fejlődik, öt- és tízéves kor között zajlik a folyamat. Hangsúlyozzák, hogy ha valamit esetleg nem sikerül teljesíteniük, segítő tanácsot vagy magyarázatot adni többet használ, mint a bántalmazás, büntetés. A fizikai erőszak mindenképp kerülendő.

GettyImages-452994662
Fotó: Gerhard Joren / Getty Images Hungary

A harmadik szakasz a 10-15 évesek fejlődése, ekkor már egyenrangúnak tekintendőek a kiskamaszok a felnőttekkel. Annak ellenére, hogy a szülők több tapasztalattal és tudással rendelkeznek, a gyereküket ebben a korban már egy szinten kell kezelniük magukkal. Ez megnyilvánulhat abban, hogy tanácsot kérnek tőle, vagy egyszerűen meghallgatják a gondolatmenetét. Ebben a szakaszban alakul ki a független gondolkodás és az önállóság.

15 éves koruk fölött, egészen életük végéig tart az utolsó szakasz, amikor a gyerek - és a későbbi felnőtt - felé már tisztelettel kell fordulni. A tiszteletet csak úgy lehet elsajátítani, ha ők maguk is megtapasztalják. Innentől kezdve már a személyiségükben, viselkedésükben nagy változtatásokat nem lehet eszközölni, csak élvezni a szülői munka gyümölcsét.

A cikk az ajánló után folytatódik

További fontos tibeti bölcs tanácsok

  • Értékelendő a gyermeki gondolkodás egyszerűsége.
  • Utánzással, memorizálással, tapintással és mozgással tanulnak leghatékonyabban a gyerekek, nem szabad visszafogni, megakadályozni őket ebben.
  • Tiszta környezetet kell teremteni a tanulásra.
  • Nem szabad ítélkezni a hibák fölött, szeretettel kell kijavítani vagy helyrehozni azokat.

Ilyen a valódi élet kisgyerekkel

A norvég illusztrátor és édesanya, Jade Nordahl őszinte rajzokon mutatta meg, hogy bár a gyereknevelés nem mindig csak móka és kacagás, a mindennapi pillanatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy sokkal színesebb legyen az élet.

A távol-keleti gasztronómia merőben eltér a nyugati világ zsíros, hússal, szénhidráttal teli táplálkozásától, így nem csoda, hogy sokkal kevesebb tibeti küzd súlyfelesleggel, mint a nyugati országok lakói. 

Ezt is szeretjük