A preeklampszia tünetei és kezelése
A terhességi magas vérnyomás a babára is veszélyes lehet. Figyelj a tünetekre, hogy időben orvoshoz fordulhass!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A terhességi magas vérnyomás vagy preeklampszia igen veszélyes lehet, ha nem kezelik időben. Bár a kötelező vizsgálatok során többnyire fény derül a betegségre, nem árt, ha ismered az intő jeleket, melyek előfordulása esetén minél hamarabb orvoshoz kell fordulnod, hogy akkor is biztonságban legyen a baba, ha váratlanul jelentkezik a probléma.

Mi okozza?

Senki nem tudja biztosan, hogy mi váltja ki a preeklampsziát, de feltehetőleg nagy szerepet játszik benne az öröklődés. A kutatók feltételezése szerint a magzat genetikai állománya lehet az egyik hajlamosító tényező, ha tehát a családban korábban már előfordult hasonló eset, nálad is nagyobb valószínűséggel alakul ki.

A kutatások egyre gyakrabban találnak összefüggést az elégtelen táplálkozás, a C-, E-vitamin-, valamint magnéziumhiány és a terhességi magas vérnyomás előfordulása között is. Emellett a betegséggel küszködő kismamák trigliceridszintje általában magasabb, ami a sok cukrot tartalmazó étrend következménye lehet. A tudósok azt az elméletet is vizsgálják, miszerint a preeklampsziás terhes nők véredényei elégtelenül működnek, azaz ahelyett, hogy kitágulnának, mint a várandósság alatt általában, összeszűkülnek, aminek következtében a vese és a máj vérellátása romlik.

Mikor vagy veszélyben?

A preeklampszia a terhesség huszadik hete után jelentkezik. Ha ekkor vérnyomásod 140/90 fölé emelkedik, pedig azelőtt sosem volt vele gondod, feltétlenül fordulj orvoshoz! A betegség enyhébb változatánál feldagad a kéz és az arc, és hirtelen megnő a testsúly, mivel a szervezet visszatartja a felesleges vizet.

Intő jel lehet, ha duzzadt bokád 12 órányi pihentetés után sem apad le, és a vizsgálatok során fehérjét találnak a vizeletedben. Ha nem fordulsz időben orvoshoz, állapotod gyorsan romolhat, ami végzetes következményekhez vezethet.

Intő tünetek

  • Magas, akár 160/110-es vérnyomás.
  • Elhomályosult látás.
  • Erős fejfájás.
  • Magas láz.
  • Zavart tudat.
  • Fájdalom a has felső részében.
  • Ideges reflexválaszok, izomrángások lépnek fel.

Ha rendszeresen részt veszel a kötelező terhességi szűrővizsgálatokon, szinte biztos, hogy orvosod időben észreveszi a terhességi magas vérnyomást. Amennyiben mégsem derül fény problémádra a rutinvizsgálatok során, és a fenti tüneteket észleled, fontos, hogy minél hamarabb a megfelelő ellátásban részesülj. Amennyiben ugyanis a preeklampszia az idegrendszerre is kiterjed, súlyos rohamokat és rángógörcsöket okoz, ebben az esetben pedig csak a szülés azonnali beindításával lehet megmenteni az anya életét.

Az is előfordul olykor, hogy a terhességi magas vérnyomás a vajúdás, a szülés vagy éppen a gyermekágy alatt jelentkezik. Lehet, hogy a vérnyomás pusztán a stressz miatt szökik fel, de okozhatja a preeklampszia is. Ezért elengedhetetlen, hogy, ha a kilenc hónap alatt gyanús jelek léptek fel nálad, a pici születése után továbbra is vegyél részt az ellenőrzéseken. A gyakori vérnyomásmérésen kívül vizeletvizsgálatra, a reflexek ellenőrzésére és a vér laboratóriumi vizsgálatára is számíthatsz.

Gyógymód

A végső megoldást az esetek többségében a szülés hozza el. Léteznek ugyan gyógyszerek és eljárások arra, hogy az állapot ne súlyosbodjon, de egyedül a szülés szüntetheti meg végleg.
Az enyhe esetekben elsősorban a vérnyomást csökkentik. A helyes étrend, a testmozgás és a feszültség elkerülése is sokat segíthet, de előfordulhat, hogy gyógyszerre is szükséged lesz. Ha preeklampsziás vagy, veszélyeztetett terhesnek minősülsz, ezért súlyosabb esetben folyamatos kórházi felügyelet mellett kell kihordanod a babádat, hiszen csak nagyon gyenge lefolyású betegséggel maradhatsz otthon, amennyiben sikerül vérnyomásodat a normális tartományba szorítani.

Szülés után a preeklampsziás, de krónikus magas vérnyomásban nem szenvedő kismamák 97%-ának újra az átlagos szintre süllyed a vérnyomása. Az újdonsült anyák többségénél a gyermekszülést követő 24 órában, de legalább egy héten belül végbemegy ez a változás.

Hogyan előzheted meg?

A legújabb kutatási adatok szerint a naponta, kis adagokban szedett aszpirinnel megelőzhető a preeklampszia kialakulása, azonban a kezelést csak a 36. hétig lehet alkalmazni, kizárólag az orvos utasítására. Ha a napi szükséges mennyiségnél kevesebb kalciumot fogyasztasz, jó hatással lehet a napi kalciumpótlás.

Az antioxidánsokban, magnéziumban, főleg C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étrend és a stresszmentes életmód hatékonyan mérsékelheti a preeklampszia veszélyét. Ha tehát családodban korábban már előfordult hasonló eset, vagy a fogantatást megelőzően is magas vérnyomásod volt, nem árt, ha a kilenc hónap alatt jobban ügyelsz életmódodra és étrendedre.

Cikkünk az Az a 9 hónap című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük