Mi történik, ha a nagyobb tesó megüti vagy megnyomja a babapocakot? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük

Megütötted a hasad, vagy félsz, mi lenne, ha megütnéd? Az orvos válaszolt, mi a teendő.

terhes-anya-gyerek
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rendszerint egy-négy év, amit a szülők két gyermek vállalása között várni szoktak, így éppen arra az életkorra esik a következő terhesség, amikor a nagyobbik tesó a legmozgékonyabb, legszertelenebb, legóvatlanabb korszakában jár. Futkározik, játszik, jókedvében csapkod a kezével, és ha egy hirtelen mozdulata épp a várandós anya pocakja felé irányul, az gyorsasága, kiszámíthatatlansága miatt sajnos szinte kivédhetetlen.

Olyan is előfordulhat persze, hogy az anya az asztal szélében, kilincsben, kihúzva felejtett fiókban üti meg a babapocakját. Bárhonnan is ered, az ütés a legtöbb kismamát ijedtséggel tölti el: vajon érzett belőle valamit a baba? Fájt neki? Okozhat az ütés bármilyen problémát?

Mi van, ha a kismama megüti a hasát?

A terhes nőkben ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdéseket tettük fel dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyásznak.

- Mit érez odabent a baba, ha ütés éri a pocakot?

- Gyakorlatilag semmit. A magzatvíz, méhlepény, magzatburok védi a babát. 

- Bármekkora is az ütés, akár gyerek rúgása, biztos, hogy nem érez semmit a baba?

- Gyakorlatilag szinte biztos.

Noha sok terhes nő megrémül, ha megüti a hasát, a pocakban a baba a magzatvíz és a magzatburok védelmében van. Így aztán legyen szó akár a tesó ütéséről, esetleg rúgásáról, vagy egy túl közel kerülő asztalszélről, a baba nem érez fájdalmat. Az azonban fontos mutató, hogy az anya érez-e fájdalmat az ütés után, és meddig.

- Mi van akkor, ha a kismama érez fájdalmat az ütés után?

- Természetesen minél nagyobb és tartósabb fájdalommal jár a hasi trauma, annál nagyobb a kockázata annak, hogy magára a terhes pocakra is valamilyen hatást gyakoroljon. De ennek ellenére néha kisebb traumák is okozhatnak például burokrepedést, így azok után is javasolt bemenni az ügyeletre.

-  Okozhat komoly bajt, ha megnyomja, megüti a hasát a kismama? Előidézhet koraszülést, egyéb problémákat a terhes pocak megütése?

- A legtöbb esetben nem történik semmi baj. Nagyon ritkán viszont előfordulhat, hogy a méhlepény sérül, esetleg a magzatburok megreped, bár ezekhez általában sokkal komolyabb trauma kell, mint egy kistesó rossz mozdulata.

- Van valamilyen jele, hogy megsérült, megrepedt a magzatburok?

- Ha a has felső részén reped meg a burok, akkor általában inkább csak nagyon gyenge vízszerű szivárgást érezni, ha lent, akkor egész intenzíven is elkezdhet folyni a magzatvíz. Az előbbi esetén néha több nap kórházi megfigyelésre is szükség lehet, hogy biztosan kiderüljön, hogy ez valódi magzatvízfolyás, vagy nem. Az utóbbinál nem szokott kétség felmerülni, hogy megrepedt a burok.

A női test szülés után is különleges. Nézd meg a galériát, és olvasd el a fotózott anyák egy-egy gondolatát az anyaságról és az anyai testtel kapcsolatos aggodalmakról.

Szép, mert egy új életet hozott a világra: ilyen egy valódi női test szülés után

Nézegess képeket!

Elolvasom

- Már mozgó babák esetében a legtöbb kismama aggodalommal kezdi figyelni, hogy az ütés után mozog-e, és ugyanúgy mozog-e a pocakban a baba, mint előtte. Ugyan a magzatvíz és a burok védte őt az ütéstől, lehet bármilyen érezhető reakciója, amit az ütés váltott ki?

- A környezeti változást, mozgást érezheti, a pocak ütéséből ennyit érzékelhet. Például egy alvási fázisból felébredhet, és intenzívebb lehet a mozgása, de nem azért, mert fájdalmat érez. Vizsgálatra azért természetesen szükség van.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Mikor kell orvost felkeresni a pocak megütése után?

-  Azt javasolom, hogy minden ilyen esetben menjen be a kismama az illetékes ügyeletes szülészetre, és vizsgálják meg, hogy nincs-e baj, és hogy meg tudjon nyugodni. 

Mind az előbbi, mind az utóbbi, a szülész-nőgyógyász által említett szempont nagyon fontos, mivel a baba és az anya épsége mellett az is lényeges szempont, hogy az ütés után ne üsse fel a fejét felesleges feszültség és aggodalom. Egy biztonsági vizsgálat indokolt lehet, de nem kell megrémülni, ha ütés érte a babapocakot, hiszen a kicsi a lehető legbiztonságosabb helyen, természetes védőpajzs mögött van odabent.

Ezt is szeretjük