Mi történik, ha a nagyobb tesó megüti vagy megnyomja a babapocakot? A szülész-nőgyógyászt kérdeztük
Megütötted a hasad, vagy félsz, mi lenne, ha megütnéd? Az orvos válaszolt, mi a teendő.

terhes-anya-gyerek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rendszerint egy-négy év, amit a szülők két gyermek vállalása között várni szoktak, így éppen arra az életkorra esik a következő terhesség, amikor a nagyobbik tesó a legmozgékonyabb, legszertelenebb, legóvatlanabb korszakában jár. Futkározik, játszik, jókedvében csapkod a kezével, és ha egy hirtelen mozdulata épp a várandós anya pocakja felé irányul, az gyorsasága, kiszámíthatatlansága miatt sajnos szinte kivédhetetlen.

Olyan is előfordulhat persze, hogy az anya az asztal szélében, kilincsben, kihúzva felejtett fiókban üti meg a babapocakját. Bárhonnan is ered, az ütés a legtöbb kismamát ijedtséggel tölti el: vajon érzett belőle valamit a baba? Fájt neki? Okozhat az ütés bármilyen problémát?

Mi van, ha a kismama megüti a hasát?

A terhes nőkben ilyenkor leggyakrabban felmerülő kérdéseket tettük fel dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyásznak.

- Mit érez odabent a baba, ha ütés éri a pocakot?

- Gyakorlatilag semmit. A magzatvíz, méhlepény, magzatburok védi a babát. 

- Bármekkora is az ütés, akár gyerek rúgása, biztos, hogy nem érez semmit a baba?

- Gyakorlatilag szinte biztos.

Noha sok terhes nő megrémül, ha megüti a hasát, a pocakban a baba a magzatvíz és a magzatburok védelmében van. Így aztán legyen szó akár a tesó ütéséről, esetleg rúgásáról, vagy egy túl közel kerülő asztalszélről, a baba nem érez fájdalmat. Az azonban fontos mutató, hogy az anya érez-e fájdalmat az ütés után, és meddig.

- Mi van akkor, ha a kismama érez fájdalmat az ütés után?

- Természetesen minél nagyobb és tartósabb fájdalommal jár a hasi trauma, annál nagyobb a kockázata annak, hogy magára a terhes pocakra is valamilyen hatást gyakoroljon. De ennek ellenére néha kisebb traumák is okozhatnak például burokrepedést, így azok után is javasolt bemenni az ügyeletre.

-  Okozhat komoly bajt, ha megnyomja, megüti a hasát a kismama? Előidézhet koraszülést, egyéb problémákat a terhes pocak megütése?

- A legtöbb esetben nem történik semmi baj. Nagyon ritkán viszont előfordulhat, hogy a méhlepény sérül, esetleg a magzatburok megreped, bár ezekhez általában sokkal komolyabb trauma kell, mint egy kistesó rossz mozdulata.

- Van valamilyen jele, hogy megsérült, megrepedt a magzatburok?

- Ha a has felső részén reped meg a burok, akkor általában inkább csak nagyon gyenge vízszerű szivárgást érezni, ha lent, akkor egész intenzíven is elkezdhet folyni a magzatvíz. Az előbbi esetén néha több nap kórházi megfigyelésre is szükség lehet, hogy biztosan kiderüljön, hogy ez valódi magzatvízfolyás, vagy nem. Az utóbbinál nem szokott kétség felmerülni, hogy megrepedt a burok.

A női test szülés után is különleges. Nézd meg a galériát, és olvasd el a fotózott anyák egy-egy gondolatát az anyaságról és az anyai testtel kapcsolatos aggodalmakról.

- Már mozgó babák esetében a legtöbb kismama aggodalommal kezdi figyelni, hogy az ütés után mozog-e, és ugyanúgy mozog-e a pocakban a baba, mint előtte. Ugyan a magzatvíz és a burok védte őt az ütéstől, lehet bármilyen érezhető reakciója, amit az ütés váltott ki?

- A környezeti változást, mozgást érezheti, a pocak ütéséből ennyit érzékelhet. Például egy alvási fázisból felébredhet, és intenzívebb lehet a mozgása, de nem azért, mert fájdalmat érez. Vizsgálatra azért természetesen szükség van.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

- Mikor kell orvost felkeresni a pocak megütése után?

-  Azt javasolom, hogy minden ilyen esetben menjen be a kismama az illetékes ügyeletes szülészetre, és vizsgálják meg, hogy nincs-e baj, és hogy meg tudjon nyugodni. 

Mind az előbbi, mind az utóbbi, a szülész-nőgyógyász által említett szempont nagyon fontos, mivel a baba és az anya épsége mellett az is lényeges szempont, hogy az ütés után ne üsse fel a fejét felesleges feszültség és aggodalom. Egy biztonsági vizsgálat indokolt lehet, de nem kell megrémülni, ha ütés érte a babapocakot, hiszen a kicsi a lehető legbiztonságosabb helyen, természetes védőpajzs mögött van odabent.

Ezt is szeretjük