Hátráltathatják a teherbeesést: vegyszerek, amelyek kerülendők

Ezekre figyelve hamarabb sikerülhet a teherbeesés.

Kerülendő vegyszerek terhesség előtt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csodálatos, amikor egy pár elérkezettnek látja az időt, hogy babát vállaljon. Sajnos a szorgos próbálkozás gyakorta sokáig nem vezet sikerhez, és a teherbeesés várat magára.

A terhesség létrejöttéhez számos belső tényezőnek stimmelnie kell, például a pete érettsége, a méhnyálkahártya ideális vastagsága, a hormonok szintje, a férfi hímivarsejtjeinek kellő száma és mozgékonysága ilyen. A siker érdekében nemcsak azt fontos viszont szem előtt tartani, mi kell a teherbeeséshez, hanem azt is, mi az, ami kerülendő. Egyes vegyszerek ilyenek, így érdemes őket minél inkább kizárni a babaprojekt idején.

Mi kerülendő?

Ha az ember azt hallja, vegyszer, alapvető ellenérzése támad, pedig, ha kémiailag értelmezzük a szót, a vegyszer olyan vegyületet jelent, ami számos, az ember mindennapjaiban jelen lévő dolgot takarhat. Vegyszer a mosogatószer is, vagy a tusfürdő, nem csupán a vécétisztító, a hipó vagy a laboratóriumok kémcsöveiben bugyogó folyadékok.

Egy egyszerű tisztálkodószert vagy kozmetikumot is úgy érdemes megválasztani, hogy alaposan megnézed a címkén az összetevőket, nincs-e benne teherbeesést gátló: sokról úgy tartják, akadályozhatja azt.

Parabének

Érdemes megfigyelni, a különféle tisztálkodószerek, krémek és sminkszerek gyakori összetevői a parabének. A parabének tartósítókként kerülnek a kozmetikumokba. Nélkülük egy-két hét lenne csupán azok szavatossága. Jó tudni, hogy nem minden termékbe kerül parabén, csupán jól szét kell nézni a drogéria polcain.

A parabének kapcsán megoszlik a szakértők véleménye. Egyesek úgy tartják, ártalmatlanok, de vannak, akik szerint a parabének gátolhatják az életképes petesejtek érését elősegítő ösztrogén termelődését. Ellenzői szerint a mellrák kialakulásával is összefüggésbe hozhatók a parabének.

Noha megoszlanak a vélemények, valóban negatív hatást gyakorolnak-e az emberi szervezet hormonháztartására, a babaprojekt idején minden olyan tényezőt érdemes kizárni, ami kicsit is valószínű, hogy gátolhatja a sikert. Hallgatva azokra, akik szerint károsak, jobb további öt percet tölteni a drogériában, és körültekintőbben választani. Vigyázat, a parabének nem mindig egyszerűen parabénként vannak feltüntetve, hanem annál konkrétabb a megnevezésük, például methylparaben, proplyparaben, isopropylparaben, isobutylparaben, butylparaben vagy sodium butylparaben.

BPA

A BPA - biszfenol-A - különféle műanyag edények, palackok anyagába, sőt, sajnos egyes gyerekjátékokba is kerülő összetevő. Még a bolti blokkok is tartalmazzák, így elég nehéz elkerülni. Bőrön át is képes valamilyen mértékben felszívódni, de az itallal, étellel is bejuthat a szervezetbe, főleg, ha az meleg állapotban került a műanyag edénybe, vagy abban mikrózva volt.

A BPA-val a '30-as évektől kezdtek komolyabban foglalkozni, sokat kísérleteztek vele ösztrogént utánzó hatása okán. Épp ez a gond vele a terhesség előtti időszakban is: mivel hormonszerű a hatása, felboríthatja a nemi hormonok egyensúlyát, és ez akadályozó tényező lehet a teherbeesésben, illetve a meglévő terhesség megtartásában. Az anyag felelős lehet a vetélésekért, mint azt vizsgálatok kimutatták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Triklozán

Volt idő, hogy a triklozánt, mint előnyös, antibakteriális összetevőt külön pozitívumként kiemelték a reklámokban, ám azóta, szerencsére, már kiderült, jelenléte egyáltalán nem kívánatos. Főleg igaz ez a terhességet megelőző, valamint a terhesség alatti időszakban. Már kis mennyiségben is negatív hatást gyakorol a hormonháztartásra és a pajzsmirigy működésére is. Régebben főként fogkrémekben, szappanokban, dezodorokban fordult elő gyakorta. Mára egyre kevesebb kozmetikumba és tisztálkodószerbe kerül, de még mindig előfordul, ezért kell résen lenni, és ellenőrizni a címkét.

Amikor a gyerekek sminkelik ki anyát - A mesés frizura is az ő művük

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük