Mikortól lehet újra teherbe esni szülés után? A szülész-nőgyógyász válaszolt

Amíg pici a baba, sokan gondolnak aggodalommal egy újabb terhességre, mások viszont épp a kistestvér korai megfoganásában bíznak.

kismama-has
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak, akik éveket akarnak kihagyni két baba közt, mások minél előbb szeretnének újra teherbe esni, hogy a gyerekvállalásnak ez a periódusa gyorsabban, egy szakaszban lefusson, és hogy a gyerekek közt minimális legyen a korkülönbség.

Számukra, és azok számára, akik épp nem szeretnének újszülöttjük érkezte után kis idővel ismét teherbe esni, hasznos lehet tudni, hogy a nő teste mikor válik ismét késszé egy újabb baba megfoganására, kihordására. Megkérdeztük dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt, mikortól lehet ismét teherbe esni szülés után.

- Természetesen nincs erre kötelező szabály, sokszor nem is tervezve érkezik a kistestvér, és ilyenkor akkor sem kell megijedni, ha csak pár hónappal a szülést követően fogant meg - mondta kérdésünkre az orvos.

Megfoganhat, hisz a peteérés már egészen hamar újraindul a nőnél, sokaknál csak 3-4 hónap telik el eddig a pontig a szülést követően. Érdemes figyelni a jeleket, melyeket a nő korábbi tapasztalataiból felismerhet: a szúró fájdalom a petefészkek táján, a haspuffadás, a hangulatváltozások vagy épp a mellfeszülés is ilyenek lehetnek. Természetesen az utóbbit szoptató anyaként nehéz elkülöníteni a tejképződés okozta feszüléstől, de a többi jel segít. Ha valaki nem szeretne még újabb babát, akkor fontos tudnia, nem védett a teherbeeséstől, még ha kevés idő is telt el a szülés óta.  Korábbi cikkünkben  arról írtunk, mit érdemes tudni a szülés után folytatott szexuális életről.

Joggal merül fel ugyanakkor a gondolat, hogy ha biológiailag lehetséges is a teherbe esés röviddel a szülés után, nem rejt-e magában kockázatokat. A szülész-nőgyógyász válasza alapján érdemes odafigyelni az időzítésre, biztos, ami biztos.

- Egy tanulmány magasabbnak találta a koraszülés kockázatát, ha a fogantatás kevesebb mint 17 hónappal a szülést követően történt, ez hat hónapnál még látványosabb volt, de persze nem kell ennek sem elriasztania az embert, ha mégis előbb vállalna babát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mennyi tehát az az idő, amit érdemes várni két baba közt?

- Igazából 17 hónappal a szülést követően már nyugodt szívvel lehet próbálkozni, de előtte sem tilos. A hat hónapot viszont amiatt is érdemes lehet kivárni, hogy addig kicsit regenerálódunk testileg-lelkileg, és ha császármetszés történt, a hasi seb addigra kellően meggyógyuljon - mondta dr. Oláh Orsolya.

Ezt is szeretjük