- Te is meg fogsz halni, anya?

A gyász feldolgozása gyerekeknél

Ahogy te kezeled a halál, az irányadó a kicsinek arra, hogy hogyan fogadja el a veszteséget a lelkében.

Azoknak a gyerekeknek, akik megtapasztalják a veszteséget - legyen az egy kisállat vagy egy szerettük halála -, információkra, társaságra és érzelemkifejezésre van szükségük, és természetesen időre, hogy emlékezni tudjanak.

Valamelyest megkönnyítheted csemetéd dolgát saját példáddal - ahogyan te kezeled a halált és a gyászt, az irányadó a kicsinek arra, hogy hogyan fogadja el mindezt a saját lelkében.

A kedvenc háziállat halála

Sok gyermek akkor kerül szembe először a halállal, mint veszteséggel, amikor egy háziállata örökre elalszik. Amikor ez megtörténik, a gyereknek sokkal inkább vigasztalásra, szeretetre, támogatásra és törődésre van szüksége, mint bonyolult orvosi magyarázatokra.

Arra van szüksége, hogy megértse és elismerje az érzéseit. Reakciói a korától és az érettségétől függenek, de tudnod kell, hogy a kicsik kilencéves korukig nem tudják teljesen megérteni, hogy a halál végleges és állandó.

A gyermekek gyakran teszik fel a következő kérdéseket:

  • Miért halt meg az állatom?
  • Én tehetek róla?
  • Hova megy a teste?
  • Fogom valaha újra látni út?
  • Ha nagyon erősen kívánom, és igazán jó leszek, visszajön?
Hallgasd meg Singer Magdolna előadását a Thália Színházban! 
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2016. október 22. 18 óra 
Helyszín: Thália Színház, Mikroszkóp színpad  
        
Bővebb információ: www.femina.hu/feminaklub         

Válaszold meg ezeket a kérdéseket egyszerűen és őszintén! Biztosítsd gyermekedet arról, hogy hiányérzete, bánata teljesen normális dolog. Bátorítsd, hogy keressen meg téged, ha újabb kérdések merülnek fel benne, ha támogatásra van szüksége, ha szomorú és elkeseredett.

A kisállatot minden csemetének a maga módján kell meggyászolnia. A gyerekeknek időre van szükségük, hogy emlékezzenek rá, és ha beszélgetnek róla a barátaikkal, a családdal vagy akár az iskolában, az sokat könnyít a dolgon.

15 tipikus nevelési baki

Nézegess képeket!

Elolvasom

A gyász feldolgozása

Egy szeretett személy elvesztése minden emberből más-más reakciót vált ki, hiszen a gyász is egy folyamat, nem számítható ki pontosan az útja. Megbirkózni a saját érzéseiddel különösen nehéz, ha közben gyermekedet is próbálod támogatni. Megrendülést, szomorúságot, haragot, bűntudatot, szorongást, megkönnyebbülést, magányt, elárvultságot vagy ingerlékenységet érzel, de az is lehet, hogy mindet egyszerre. Tökéletes szülő nem létezik, úgyhogy csak valódi légy.

A szülők gyakran védeni szeretnék a gyereket, ezért nem beszélnek a betegségről és a halálról. Ez természetesen érthető, mert nem mindenki tudja fesztelenül kinyilvánítani az érzéseit, sokan pedig abban is bizonytalanok, hogy pontosan mit is kellene mondaniuk. Mégis, nagyon fontos, hogy ezekről a helyzetekről és érzelmekről nyíltan és őszintén beszéljetek - ez ugyanis már önmagában is feszültségoldó hatással bír, és nagymértékben megkönnyíti a veszteség feldolgozását és elfogadását.

Ne szégyelld a könnyeidet - ha sírsz a gyerek előtt, az teljesen természetes dolog, feltéve, hogy megmagyarázod, mit érzel. Egy lemez, egy fénykép, egy emlék a hétköznapokból, esetleg egy családi esemény felkavarhatja az érzéseket. A beszéd és a sírás könnyít a fájdalmon, és összekovácsolja a családot, mert általuk belenyugszotok a változásba.

A rituálék jelentősége

A temetés különleges családi alkalom. Egy élet végét jelenti, ugyanakkor lehetőséget a gyereknek arra, hogy részese legyen egy rituálénak, és ünnepelje az életet.
Készítsd fel a kicsit a temetésre, hogy tudja, mi fog történni, és eldönthesse, akar-e menni, vagy sem. Semmi sem utal arra, hogy a gyermekek sérülnének azáltal, hogy jelen vannak egy temetésen. Sőt, épp ellenkezőleg - ám erőltetned semmiképpen sem érdemes.

Egyszerűen csak beszélgess el gyermekeddel, és derítsd ki, mit szeretne a temetéssel kapcsolatban. Sue Atkins, az ismert amerikai nevelési tanácsadó Legyél te a legjobb szülő című könyvében egy történetet hoz fel példaként egy kislányról, akit nem engedtek el édesanyja temetésére, de az iskola ablakának rácsai mögül látta a gyászmenetet. A felnőttek persze a legjobb szándékkal tették, amit tettek, de a gyermek akkor is azt érezte, hogy elszigetelték, és kizárták a gyászból.

Sok szülő azt gondolja, hogy a gyermekkorban még nincsenek nehézségek és kihívások. Valójában nem ez a helyzet. A mód, ahogyan ezeket kezeled, határozza meg, hogy gyermeked kiegyensúlyozott, rugalmas és erős lesz-e, vagyis olyan ember, aki képes megbirkózni a problémákkal, melyeket az élet tartogat számára.

Cikkünk Sue Atkins Legyél te a legjobb szülő című könyve segítségével készült, amely a Panem Kiadó gondozásában jelent meg.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük