Az ovis Facebook-csoport, és annak minden finomsága: egy anya őszinte szavai
A Facebook nem feltétlenül segítség, sok szempontból nem a szülők kedvence.

fbook
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Facebook, bár sok hátránya is van, azért nagyban meg is könnyíti az ember életét. Tény azonban, hogy remekül lehet rajta kommunikálni, főként, ha sok ember szeretné a hangját hallatni, illetve tájékozódni egy-egy témában.

Szinte magától értetődően adódott a szokás, hogy ovisok szülei, illetve osztályok szülei a Facebookon nyitnak maguknak csoportot, mintegy az óvodai, iskolai tudnivalók, események, szervezési feladatok fórumaként.

A Facebook-csoport előnye és hátránya

Az ötlet alapjában véve jó, de a kommunikáció ezen formája sajnos nem minden szempontból briliáns, ezt első kézből tudjuk. Egy ovis szülőcsoport tagjaként mesélt nekünk Janka, aki egy ötéves kislány édesanyja.

- Nem vagyok szétszórt, csak túl sok mindent kell észben tartanom - szoktam mentegetőzni magam előtt, ezért úgy gondolom, hogy az ovis Facebook-csoport hasznos dolog, ha arra használjuk, amire való, hogy mi, szülők, egymást segítsük a fontos információkkal. Nem tudom, annak idején édesanyám hogy jegyezte meg, mikor kell kavicsot, gesztenyét gyűjteni, tejfölös dobozt bevinni, ünneplő ruhával készülni, vagy korábban beérni az óvodába a soron következő program miatt. Bár nem emlékszem, hogy a gyermekkorom idején havonta lett volna koncert, bűvész és miegyéb - meséli Janka.

Valóban sokat változott a világ, a mai gyerekek ovis élete a húsz-harminc évvel ezelőtti gyerekekéhez képest teljesen más. Az azonban, hogy a tudnivalókat a Facebook-csoport közvetíti, nem egyszerű könnyítés a szülőknek, de a gyerekeknek közvetve árthat is Janka szerint.

- Régen sok esetben a gyerekeknek kellett megjegyezniük az őket érintő dolgokat, ha például falevelet, gesztenyét, újságpapírt kellett bevinni az oviba. Ma már nem terheli őket ez a felelősség, mert sem a szülők, sem az óvónők nem várják el tőlük, hogy átadják az efféle infókat a szüleiknek. Így tényleg nem is jegyeznek meg semmit, maximálisan a szülő feladata, hogy képben legyen, hiszen ott a Facebook, meg az oviban is kiplakátolnak mindent a feledékenyek kedvéért.

A gyerekek memóriájára fejlesztően ható üzenetek kiesése talán sok szülőnek eszébe sem jut, pedig valóban igaz, hogy a facebookos intézkedéssel az információk megkerülik a kicsiket, és minimálisan sem vonják be őket a feladatokba.

Ez még csak hagyján. Janka elmondta, mi az, ami igazán negatív a Facebook-csoportok kapcsán. Egyes, a fórumra szabaduló, intézkedő szülők gyakorta egymásra licitálva szervezkednek, ami a többi szülőt idegesítheti, terhelheti, sőt, akár önmarcangolásba is lökheti. A túlbuzgó szülők az erre kevesebb időt és figyelmet szánni tudó szülők mellé bántó kontrasztot állítanak, lelkifurdalást okozva.

- Egy család mindennapi tevékenységeit összeegyeztetni sem kis feladat, ezért úgy érzem, mi, szülők csak segíthetjük az óvoda zökkenőmentes életét, de nem feladatunk megszervezni és megoldani azt. Szerencsére, ezt senki nem kéri tőlünk, minden háttérszervezkedés önkéntes alapon működik, de anya legyen a talpán, akinek a sürgető, záporozó üzenetek után nem inog meg kissé az anyai ösztöneibe vetett hite, amiért ő nem érzi magáénak a felvetett problémát. Vagy azért, mert nem ért egyet a felvetéssel, vagy azért, mert egyszerűen nincs ideje a Facebookon lógni, hogy minimum hatvan üzenetváltásban vitassa meg a nagy semmit, amin éppen zúgolódni kell. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A rossz anyaság érzete

Mint oly sok esetben, ezúttal is az internet szolgál a rossz anyaság érzetének forrásául. Merthogy, nem minden anya túlbuzgó, mások pedig saját, normális hozzáállásukat ennek fényében kevésnek érezhetik.

- Az ovis Facebook-csoport gyakran szembesít azzal, hogy milyen sok mindenre nincs időm, és olyankor felmerül bennem, hogy velem van a baj, nyilván rossz anya vagyok. Mert nincs időm esténként nekiállni sütni minden jeles alkalomra, mert nem tartom észben az óvónők névnapját, és nem érzek magamban kellő energiát ahhoz, hogy minden vitás kérdésbe belefolyjak. Munka közben nem tudok azon morfondírozni, hogy kap-e elegendő zöldséget, gyümölcsöt a gyermekem az óvodában, vagy hogyan lehetne jobbá tenni az intézmény működését. 

Lehet persze nemet mondani a túlbuzgó ötletfelvetésekre, de akkor nézz szembe a hirtelen rád boruló sötétséggel: valószínűleg rossz anya vagy, mert téged nem hatnak meg az ilyesmik, mert te futsz-rohansz, nem állsz meg, nem érdekel. Sok esetben pedig, mire odáig jutsz, hogy rászánsz pár percet a véleménynyilvánításra, már annyi kört lefutott a dolog, hogy a sok rábólintó szülő meg is oldotta, anélkül, hogy azok, akik nem tagjai a Facebooknak, vagy épp mással foglalatoskodnak, és nem követik folyamatában az eseményeket, bármit is nyilatkoztak volna. A lényeg, hogy a Facebook-csoport nagy segítség nekünk, szülőknek, kivéve persze akkor, ha kéretlen tanácsosztogatások, túlbuzgó és felesleges szervezkedések, vagy a „bezzeg én” típusú egymásra licitálások platformjává válik - mondta el véleményét Janka.

Végtére is, ezért jó

- Az ovis Facebook-csoport tényleg sok mindent megkönnyít a szülő számára, hogy előre tudjon tervezni, és mindent észben tartson. Az óvoda épületében van ugyan egy erre kijelölt üzenőfal, ahol az óvónők minden információt megosztanak a szülőkkel, de ugyebár, onnantól kezdve, hogy az ember beesik az intézmény kapuján, majd nagy nehézségek árán rábírja utódját az öltözésre, rengeteg dolog történik addig, amíg hazajut a lélegzetvétel nélkül hadaró csemetével. Az agy pedig gyakran kikapcsol ilyenkor, nem tehet mást, önmagát védi a kisüléstől.

Hálás vagyok azért, amikor az összeszedettebb anyukák-apukák gondolnak azon szülőtársaikra, akik épp a szétesés szélén állnak, ezért lefényképezik az üzenőfalra kibiggyesztett hasznos információkat, és a modern technika lehetőségeivel élve, továbbítják azokat az interneten. Nekik két kattintás csupán, de annak, aki épp rohan, hogy még ezerféle dolgot elintézzen, óriási segítség - zárta gondolatmenetét Janka.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük