Miért jó, ha 30 felett szülsz? Komoly betegségtől óvhat meg
Egy kutatás szerint a késői terhesség megvédhet a nők egyik rettegett és gyakori betegségétől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az endometriumrák a méh nyálkahártyáján, vagyis endometriumán kialakuló, leggyakoribb nőgyógyászati rák.

A National Cancer Institute - Nemzetei Onkológiai Intézet - 2012-es, júliusi adatai alapján csak Amerikában 47 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak és nyolcezer halálos esetről számoltak be. Az orvosok több kutatást végeztek arra vonatkozóan, hogy mi lehet a méhtestrák kialakulásának oka, illetve, hogy mivel lehet a megbetegedés kockázatát csökkenteni.

Eredmények

A Dél-kaliforniai Egyetem 2012 júliusban kiadott vizsgálata szerint azok a nők, akik 30 és 40 év között szülnek, kisebb eséllyel kapják el a rák e fajtáját.

A vizsgálatokat végző orvosok esélyt látnak arra, hogy a késői szülés rákellenes hatású lehet. Az eredmények alapján legjobb kilátással azok a nők rendelkeznek, akik utolsó gyermeküket 35 és 39 éves koruk között szülték - náluk 39%-kal csökken a kockázat.

Azoknál, akik 30 és 34 év között adtak életet babájuknak, 17%-os a kockázatcsökkenés. Ezzel szemben azok, akik 25 évesen vagy annál fiatalabban váltak anyává, a szülést követően nem lettek védettebbek a méhrák ellen.

A kutatók 17 másik tanulmányt bevonva - melyben nyolc méhtestrákos és 16 egészséges nő szerepelt - próbáltak rájönni, hogy mi az összefüggés a kései szülés és a méhtestrák kockázatának csökkenése között. Vizsgálták a fogamzásgátlás és a fogamzóképesség hatását is a betegségre.

Találgatások

Az átfogó kutatás ellenére még nem találtak pontos magyarázatot arra, hogy az idősebben szülő nők miért védettebbek a méhrák ellen. Csupán feltételezni tudják, hogy a terhesség alatt megnövekedett hormonszint okolható e kedvező hatásért.

Az egyetem megelőzéssel foglalkozó professzora, Wendy Setiawan szerint ugyan nem bizonyított, de valószínűsíthető, hogy a szülés alatt meg lehet szabadulni a rákot okozó sejtektől. Ugyanakkor a professzor azt az egyszerű magyarázatot is lehetségesnek tartja, hogy a szülésnek nincs kockázatcsökkentő ereje, csupán az a nő kevesebb valószínűséggel lesz méhrákos, akinek olyan jó állapotban van a méhe, hogy 35 fölött is képes szülni.

Miért szülj fiatalon?

A késői gyerekvállalás pozitív hatásai ellenére nem veszélytelen. Ha az anya idősebb, bizonyítottan nagyobb az esély a terhesség alatti komplikációkra, illetve, hogy az újszülött nem éri el a kívánt testsúlyt.

A fiatalkori terhesség mellett szól, hogy így nagyobb valószínűséggel kerülöd el a petefészekrákot, illetve a mellrákot, melynek esélyét a szoptatás jelentősen csökkenti. A Nemzeti Rákregiszter szerint Magyarországon minden évben 7500 új emlőrákos megbetegedés fordul elő, és évente 2800 nő veszti életét e betegségben.

Amíg nincsenek pontos eredmények az endometriumrák és a késői szülés kapcsolatáról, addig érdemes arra gondolni, hogy a természet nem véletlen alkotta meg úgy egy nő szervezetét, hogy annak legtermékenyebb időszaka 20 és 30 éves kora közé essen. Egy biztos, a fiatalabb szervezett könnyebben birkózik meg a babavárás édes terhével, még akkor is, ha annak nincs rákellenes hatása.

Ezt is szeretjük