18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Szex a szülés után: 4 fontos dolog, amire figyeljetek a szülész-nőgyógyász szerint

Mikor lehet újra szeretkezni, és mi befolyásolja ezt?

nagykep?cikkid=171008&kep=no-kiakadt-lead

A párkapcsolat az új jövevény érkezésével gyökeresen megváltozik. A kettőből hirtelen három lesz, a partnerrel együtt töltött idő pedig egészen más formát ölt. Az így kialakuló helyzet természetesen a szexuális életre is hatással van. A szülés utáni szexről nem érdemes általánosságban beszélni, a gyakorlatban ugyanis rengeteg egyéni kérdést felvet a kismamák körében: mikor szabad, mennyi fájdalom a normális, visszatérhet-e minden a régi kerékvágásba? 

Bár az alapvető tanács az, hogy szülés után a párok körülbelül hat hétig várjanak a szeretkezéssel, mégis akadnak olyanok, akik szinte elviselhetetlen fájdalmat éreznek még ez idő tájt a behatoláskor. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász szakértőnk válaszolt a témában.

- Szülés után a kontoll nőgyógyászati vizsgálatra általában hat héttel később hívják vissza a kismamákat. Én azt javasolom, ha késznek érzi magát a kismama, próbálják meg a szexuális együttlétet már a kontroll előtt pár nappal, hogy ha esetleg valami gond, fájdalom van, akkor azt tudja jelezni a kezelőorvosnak. Mivel ilyenkor relatíve sok idő telik el a legutóbbi szex óta, így az elején egy kis kellemetlenség, pici fájdalom a behatolásnál, a mozgásnál még belefér. De ha ez sem a szex alatt, sem a következő együttlétkor nem csökken, sőt, fokozódik, akkor orvoshoz kell fordulni.

A doktornő elmondta azt is, hogy a szülés közben előforduló beavatkozások, így például a gátmetszés vagy a gátrepedés hegei a hatodik hétre szinte maradéktalanul begyógyulnak, de a hegek jóval érzékenyebbé tehetik a nő testét, ezért ilyenkor különösen fontos az óvatosság szex közben a férfi részéről is.

- Egy hegesen gyógyuló hasi seb még egy évvel a szülést követően is lehet érzékeny a tapintásra, a pároknak erre is oda kell figyelni. Nem beszélve arról, hogy egy tampon felhelyezése vagy eltávolítása közben még évekkel a szülést követően is érzékeny maradhat a gátmetszés vagy gátrepedés helye. Ez normál esetben annyit jelent, hogy szex közben óvatosabban kell elkezdeni a dolgokat, egy hosszabb előjátékkal, síkosító használatával megelőzhetjük azt, hogy a szex fájdalommal járjon.

A változás nem maradandó

Sok kismama aggódik amiatt, hogy a szülés következtében búcsút inthet a régi, szűk hüvelyének, ami miatt a szex már soha nem lesz ugyanolyan, dr. Oláh Orsolya ugyanakkor elmondta, hogy a hüvely tágassága hat hét után még nem a végleges állapotában van, emiatt tehát ilyenkor még korai lenne aggódni, ahogy a test további változásai sem indokolják:

- A szülés után észlelt vizeletinkontinencia egy évvel a szülést követően el szokott múlni. Ettől függetlenül fontosnak tartom a medencefenéki tornagyakorlatok végzését, mert egy jó tónusos medencefenéki izomzattal a hüvely is nagyobb mértékben összehúzható, és a szexuális élmény is nagyobb lehet.

- Szülés után hetekig nagyon érzékeny lehet a mell, még hat héttel később is, főként, ha anyatejes a kisbaba. Erre is oda kell figyelni, sok párnál a mell szoptatás alatt tabu marad. Nem feltétlenül van erre szükség, de a mellek érzékenysége és az esetleges tejcsorgás sok mindenkit zavarhat, akkor is, ha ez természetes. Kölcsönös megértésre van szükség ebben az időszakban.

Természetes, ha csökken a vágy

Komoly konfliktusforrást jelent a kapcsolatokban az is, hogy szülés után nem is minden nő kívánja a szexet, ezt a vágy nélküli állapotot pedig nem csupán a fájdalmas élmények gerjesztik. Sok esetben a nő egyszerűen elveszti az önbizalmát, illetve a gyerekkel töltött első idők sok energiát is kívánnak, ami fáradtsághoz vezet.

- Szülés után a nő lelkileg is átalakul, az első babánál megszületik az anya is, és ez nagyon intenzíven igénybe veszi az édesanyát mentálisan, azon kívül, hogy egy újszülött 0-24 órás szolgálat. Emellett a plusz kilók, a megváltozott alak, a kis pocak, striák, megduzzadt mellek mind csökkenthetik a nő önbizalmát. Van, akit ez egyáltalán nem zavar - van, akinek nincs is, ami zavarja -, de a többséget valamennyire igen.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Szoptatás alatt csak mérsékelt diétára van lehetőség, az elején a sporttal is nagyon csínján kell bánni, hogy a kismedencei szerveket rögzítő szalagok ne sérüljenek, így a visszaalakulás is sok hónapot vehet igénybe. Ilyenkor normális, hogy a szex egy darabig nem elsődleges, van olyan nő, akinek hónapok kellenek, hogy ismét nőként tudjon tekinteni magára, és megjöjjön a kedve a szexhez - tette hozzá a doktornő.

Egy év is kellhet

A szülés utáni időszak nehézségei idővel elhalványulnak, és minden jóra fordul, ám ehhez kell a pár kitartása, és hogy átlássák a helyzet miértjeit.

- A szexuális vágy és a hüvely nedvesedése viszont a szoptatás alatt végig lehet gyengébb a prolaktin hormon szintje miatt, ez a hormon felelős a tejtermelésért. Más a helyzet, ha mindemellett depresszióra jellemző tünetei is vannak a kismamának, ekkor már van értelme felkeresni egy szakembert. Sokaknál látom, hogy akár egy év, sőt, akár több idő is kell ahhoz, hogy a pár szexuális élete visszatérjen a régi kerékvágásba. Ez az időszak nagyon próbára teheti a párokat, de ki kell tartani, mert ott a fény az alagút végén.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük