Mit mond a szülész a 24 órás hazaengedésről?
24 órával szülés után bocsátanák haza az anyákat és a babákat.

szules-utan
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarországon jelenleg problémamentes állapot esetén három nap után távoznak az anyák és a babák a kórházakból, de egy rendeletmódosítási tervezet szerint ez az idő 24 órára csökkenhet.

A felvetés szerint az anyák 24 óra után kérhetnék, hogy hazaengedjék őket a babával, de csak bizonyos feltételek teljesülésével lenne rá mód.

Lehet, hogy haza is küldenék őket

A hazaengedés feltétele a problémamentes szülés, a 37-41. hét között, normál diagnózissal, 2499 gramm feletti születési súllyal született, jó állapotban lévő baba, illetve a szülést megelőző problémamentes terhesség.

Külföldön és magánkézben jelenleg is vannak kórházak, ahol 24 óra után lehetséges a távozás, ezzel viszont elenyésző számban élnek az anyák. Félő azonban, hogy a rendeletmódosítással anyagi okokból, szakember- és helyhiány okán akár javasolni is fogják, kvázi hazaküldik az anyákat 24 órával szülés után a hazai kórházakból.

A szülész-nőgyógyász véleménye

Felmerül a kérdés, nem veszélyes-e az anyára vagy a babára nézve mindössze 24 órát a kórházban maradni szülés után. Megkérdeztünk egy szülész-nőgyógyászt, hogyan vélekedik. Ő név nélkül nyilatkozott.
- Ha csak szakmai szempontok alapján történik annak mérlegelése, hogy egy frissen szült gyermekágyast az újszülöttel hazaengednek, akkor az nem annyira aggályos - vélekedik az orvos.

- Akkor van gond - folytatta -, ha azért tartanak a kórházban valakit, vagy azért engednek gyorsan haza, mert a kórház finanszírozása szempontjából az a legjobb. Egy teljesen szövődménymentes gyermekágyban is elengedhetetlen, hogy a kismama megtanulja a helyes szoptatás módját és alapelveit, mert 99%-ban ezért nem sikerül később a kizárólagos anyatejes táplálás. Ha ezt 24 óra alatt garantálni tudja a kórház, és a kismama tényleg kifogástalan állapotban van, például második-harmadik szülés után gyakrabban, akkor nem látom akadályát - válaszolta a megkérdezett szülész-nőgyógyász.

Ezt is szeretjük