Sok múlik rajta a szüléskor - Így válasszatok kórházat a dúla szerint
Kérdéseinkre Farkas Babett dúla válaszolt.

nagykep?cikkid=170188&kep=szules-korhaz-valasztas1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A várandósság alatt az egyik legfontosabb kérdés a kórházválasztás és a szülés közben jelen lévő segítők megválasztása. A választáson több múlhat, mint sokan elsőre gondolnák: Farkas Babett dúla válaszolt kérdéseinkre.

Korábbi cikkünkben olvashatsz arról, mit csinál pontosan a dúla, a szülésznő és a bába a szülés alatt »

- A legfontosabb, hogy mindenki ott szüljön, ahol biztonságban érzi magát, de ne felejtsük el azt se, hogy Magyarországon csak néhány állami kórháznak van koraszülött osztálya, így az idő előtt beindult szüléseket nem tudja fogadni egy magánklinika.

Elsősorban a kismama saját magában bízzon. Legyen tudatában annak, hogy képes életet adni a gyermekének, és nem azért megy kórházba, mert beteg, hanem azért, hogy egy szolgáltatást igénybe vegyen. Hallgasson az ösztöneire, hiszen ő tudja, hogy mi a legjobb neki és a babájának. A kórháznak és a személyzetének pedig segítenie kell ebben a folyamatban a vajúdó nőt - mondta elöljáróban Farkas Babett.

- Hogy érdemes nekiindulni a kórházkeresésnek?

- Ha a kismama nem ragaszkodik egy adott orvoshoz, akkor először azt gondolja át, hogy van-e olyan dolog, ami neki nagyon fontos, amihez ő ragaszkodik, ha az egészségi állapota megengedi. Aztán ezt vesse össze az adott kórházak protokolljával.

Sok orvos csak úgy vállalja el a szülést, ha egészen a várandósság elejétől hozzá jár a kismama terhesgondozásra, így érdemes már akár a babatervezéskor kiválasztani az intézményt és az orvost. De sohasem késő váltani! Még a 40. héten sem, ha az ember talál olyan intézményt, ami befogadja.

- Hogyan lehet jól kórházat választani? Milyen kritériumokat érdemes sorra venni?

- Érdemes kideríteni, milyen eszközök állnak a vajúdás alatt a kismama rendelkezésére, van-e labda, bordásfal, kád igénybevételére lehetőség. Azután, hogy a vajúdás órái alatt lehet-e enni és inni, illetve mit? A szülés alatt kell az energia. Fontos kérdés, megválasztható-e a kitolási pozíció, vagy kötelező a háton fekvés.

Meg kell kérdezni, a gátmetszésről hogy vélekedik az adott intézmény. Ez ügyben a számok magukért beszélnek. Érdemes rákérdezni, mekkora a császármetszések aránya, hányadik hétig lehet túlhordani a babát, és túlhordás esetén mi a kórházi protokoll. Fontos arról is tájékozódni, mi történik koraszülés esetén.

- Mit érdemes tudni a segítők megválasztásáról?

- A legfontosabb az érzelmi támogatás fontossága, a segítő személye.
Elengedhetetlen, hogy a kismama olyan segítőt válasszon maga mellé, aki mellett biztonságban érzi magát, aki mellett nincs teljesítménykényszere, és aki szeretetteljes közeget tud számára biztosítani.

A biztatás, érzelmi támogatás megfizethetetlen vajúdás alatt. Persze ezt mindenki más módon igényli, valakiben a biztató szavak tartják a lelket, mások azt várják el, hogy a  segítő a sarokban üljön némán. Minden esetben a kismama igényeihez kell igazodni, segítségére lenni mindenben, támogatni és óvni a szülésélményét. Mindez azért is fontos, mert biztonságos közegben szépen termelődik az oxitocin.

- Vannak kismamák, akik az állami ellátást tudják csak igénybe venni, míg mások, persze kevesebben, de magánkórházak szülészetén hagynak ott igen borsos összeget. Aggódjon az a kismama, akinek a költségvetése csak az állami kórházban való szülést engedi meg?

- Semmiképp sem indul hátránnyal egy kevésbé tehetős kismama, hiszen több olyan állami kórház van, ahol remek orvosok vannak, jól felszerelt eszközökkel, kedves, lelkiismeretes és segítőkész nővérekkel, csecsemősökkel, akik erőn felül teljesítenek. A magánkórházak mellett az szólhat, hogy a kismamák nagyobb esélyt látnak rá, hogy ott háborítatlanul tudnak majd szülni, ami egyre fontosabb a nők számára, főleg, ha előtte volt már egy nem túl szép szülésélményük.

- Mit ne felejtsen el megkérdezni a leendő anyuka és apuka, ami a szülést követő periódust illeti?

- Először is jó megkérdezni, van-e rá mód, hogy ha mindenki jól van, hogy a köldökzsinórt addig ne vágják el, amíg az pulzál. Nagyon fontos kérdés az is, hogy a baba a születése után az anya mellkasára kerülhet-e, és meddig maradhat ott, tehát megvalósul-e az aranyóra. Mikor viszik el lemérni, fürdetni a babát, miután kibújt? Az első éjszakát illetően, hogy a baba az anyával maradhat, ha ő máshogy nem dönt, és kap-e vizet, tápszert a baba rutinszerűen az anya megkérdezése nélkül. Kap-e majd segítséget a szoptatásban az anya?

Esetleges császármetszés esetén lényeges kérdés, hogy valaki jelen lehet-e az anyával, és az anya ilyen esetben is megkaphatja-e a babát, vagy legalább az apa megkaphatja-e a mellkasára.

Ezt is szeretjük