Szórakozóhelyen bulizna a gyerek? Ezek az általános rendeletek szilveszterkor is érvényesek
A szilveszteri bulidömping nemcsak a 18 év felettieket célozza meg.

gyerek szórakozóhely bulizás party diszkó (2)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szilveszterkor mindenki bulizni akar, általában ez az az esemény, amikor először kéri el magát a gyerek otthonról. Mi a helyzet akkor, ha ráadásul nem házibuliban, hanem szórakozóhelyen ünnepelne a kamasz? 

Amikor a gyerek kiejti a száján, hogy szórakozóhelyen szeretné ünnepelni az éjfélt, sok szülő a szívéhez kap, és egyből heves tiltakozással próbálja kiverni csemetéje fejéből az elhatározást. 

Törvényi szabályozás

A negatív érzések, melyek egy édesanya vagy édesapa szívében a diszkókkal kapcsolatosan megjelennek, természetesen nem alaptalanok. Sajnos előfordult már, hogy egy buli drámai véget ért: a West Balkán 2011-es tragédiájára biztos minden szülő emlékszik. 

fiatalok buli házibuli szórakozás

A családok védelméről szóló, 2011. évi CCXI. törvény kimondja, hogy a szülő köteles gondoskodni gyermeke felügyeletéről éjjel-nappal, beleértve azt is, amikor a fiatalkorú éjszaka közterületen vagy szórakozóhelyen tartózkodik. Ez alapján tehát a szülő akkor jár el törvényesen, ha mindenhova elkíséri gyermekét, ez azonban nem túl életszerű.

Bizonyos fokú bizalommal kell a gyermek felé fordulni, és őszinte beszélgetések során kialakítani egy olyan köteléket, hogy mindkét fél számára egyértelmű legyen: mindig számíthatnak a másikra. Az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályok már jóval egyértelműbbek és pontosabbak: szabálysértésnek számít, ha egy szórakozóegység szeszes itallal szolgál ki egy 18 év alatti személyt. Ez természetesen nem történhet meg akkor, ha a kiskorú eleve be sem léphet a klub területére: az erre vonatkozó rendelkezés joga azonban a rendezvény szervezőjének kezében van.

A rendezvény szervezője

A szórakozóhelyek saját maguk határozhatják meg, milyen feltételekhez kötik a beléptetést. Az előre meghirdetett korlátozások alapján a rendező megtagadhatja a belépést, ha a vendég nem felel meg a kritériumoknak, például még nincs 18 éves. A legtöbb szórakozóhelyen azonban az ellenőrzés időszakos, a sorban állás elkerülése végett nem kérnek mindenkitől iratokat, csak attól, aki gyanúsan fiatalnak tűnik, de még ez is kijátszható. Az azonban tévedés, hogy mindenhol 18 év a korhatár: a fellépő célközönsége és a buli jellege is befolyásolhatja, kiknek, milyen korosztálynak hirdetik meg az eseményt.

18 év alattiak esetén akár azt is megszabhatják, hogy kizárólag szülői felügyelettel léphet be a gyerek: arról viszont nem szól a fáma, hogy hogyan ellenőrzik, hogy a valódi apa vagy anya kíséri-e be, és mi van akkor, ha a szülő korábban távozik, míg a gyerek ottmarad. Egy dolgot viszont nagyon szigorúan ellenőriznek szinte az összes bárban, diszkóban és kocsmában: hogy a táskában, kabátban nincs-e alkohol a vendégnél, amit be akar csempészni. 

buli zene esemény

A szeszes italt is árusító rendezvényeken, ahova 18 év alattiaknak is engedélyezett a belépés, a szervezők komolyabban ellenőrzik az életkort: sok esetben megkülönböztető színű karszalaggal vagy pecséttel jelzik a személyzetnek, hogy véletlenül se szolgálják ki a kiskorút. Ha egy razzia során erre mégis fény derülne, a szórakozóhelynek komoly bírsággal kellene számolnia. 

Megoldás

A szülő felelőssége, milyen példát mutat gyermekének: a felelős és tudatos szórakozás alapjait otthon szerzi meg minden kiskorú, és azt a szemléletet viszi tovább, amit lát. A korábbi koncertkezdésekkel elkerülhető lenne, hogy a fiatalok hajnalig kimaradozzanak az éjszakában, de a kifejezetten tiniknek szóló bulik a 16-18 éves korosztály körében valószínűleg inkább cikinek számítanának, mint népszerűnek. Miután egyre korábban érzik érettnek magukat mind a fiúk, mind a lányok, vonzóbb számukra, hogy idősebbekkel bulizzanak együtt, ne pedig kizárólag kortársaikkal. Egy felelősségteljes gardedám, akire a gyerekek felnéznek, és akiben a szülők megbíznak, jó megoldást jelenthet, ha szülők nélkül bulihelyre indulnának a gyerkőcök. 

(Képek: Getty Images Hungary, Unsplash.)

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyerekszáj-igazságok

A nagyobbakkal néha nehezebb szót érteni, a kisgyerekek őszinte és naiv rácsodálkozása a világra azonban minden esetben felülmúlhatatlan.

Ezt is szeretjük