4 tévhit a szoptatással kapcsolatban
Ismerd meg a tényeket!
Valóban megereszkedik a melled, és elhízhatsz, ha anyatejjel eteted a gyereket? Tudd meg, mi az igazság!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden anyának vannak aggodalmai a szoptatással kapcsolatban, de jó, ha tudod, hogy ezeknek egy része alaptalan. A baba érkezése az élet számos területére hatással lehet, de nem kell attól tartanod, hogy a pici mellett többé nem lehetsz csinos és nőies.

Ha elfogadod a megváltozott körülményeket, hamar visszanyerheted régi vonzerődet, melyről pocakosan sem kell teljes mértékben lemondanod, hiszen a kilenc hónap alatt is bátran öltözködhetsz divatosan!

Ugyanúgy igaz ez a szülés után. Nem kell örökre búcsút intened formás cicidnek, és a makacs kilóktól se rettegj, hiszen a szoptatás nem az ellenséged, hanem az egyik legcsodálatosabb módja annak, hogy közelebb kerülhess gyermekedhez. Ismerd meg a tévhiteket, és tudd meg, mi a valóság!

Búcsút inthetsz a feszes cicinek

A szoptatás következtében nem ereszkednek meg a melleid. Az anyaság valóban rajtahagyhatja nyomait a női kebleken, de ez az átalakulás már akkor megkezdődik, amikor terhes leszel. Melleid szövetállománya megváltozik, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy megereszkednek, és elveszítik tartásukat. Cicid ekkor éri el a végleges formáját, ami egyrészt öröklött tulajdonságaidtól, másrészt testsúlyodtól is függ, azonban erre nincs hatással a szoptatás.

Ne úgy próbáld tehát megóvni kebleid formáját, hogy babádat inkább cumisüvegből táplálod, inkább végezz mellizom-erősítő gyakorlatokat, és naponta kétszer használj mellfeszesítő krémet! A formás cicikről azonban már terhességed alatt el kell kezdened gondoskodni, és ekkor előzheted meg a striák kialakulását is. Használj olyan krémet, ami feszesítő hatása mellett a terhességi csíkok ellen is hatásos, és a szülés után nyugodtan szoptathatod gyermeked.

Kis kebellel kevesebb tejed lesz

Minden anya egyik legnagyobb félelme, hogy nem lesz elég teje, és ez nem is alaptalan. Van, akinek a szülés után nincs annyi teje, hogy mellére vehesse csecsemőjét, de előfordul, hogy idővel beáll a termelődés ritmusa. Megeshet, hogy tejed időközben apad el, erős stressz vagy hormonális változások hatására: hasonló helyzetben általában újra etetheted a babádat, amint a feszültségforrás megszűnik.

Mindenesetre csak azért, mert az átlagnál kisebb mellekkel vagy megáldva, nincs okod az aggodalomra. Cicid mérete nem befolyásolja, hogy mennyi tejed termelődik, és garantáltan találsz olyan kézi mellszívót is, ami a te mellméretedre lett tervezve. Kis mellű anyaként is lehet tehát bőségesen elegendő tejed, ha pedig időközben problémád akadna, orvosold egy üveg alkoholmentes sörrel vagy tejtermelést serkentő teával.

A szoptatás hizlal

Nem a szoptatás felelős azért, ha nem sikerül visszanyerned a régi alakod. Sőt, önmagában azzal, ha anyatejjel eteted gyermeked, naponta 300-500 kalóriát égethetsz el. Az már rajtad múlik, hogy ehhez a tartalékaidat használod-e fel, vagyis a lerakódott zsírt, vagy többet eszel. Természetesen intenzív diétába nem szabad éppen a szoptatás alatt belekezdened, hiszen ez befolyásolhatja a tejtermelést, és abban is akadályozhat, hogy minden szükséges tápanyagot biztosíts gyermekednek.

Ha azonban tartod magad egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez, a szoptatás végére biztosan nem leszel gazdagabb plusz kilókkal. Megeshet, hogy a terhesség alatt felkúszott pluszból is lefaraghatsz ebben az időszakban, hiszen nem sokat, csak tápanyagban gazdag ételeket kell enned a babáért.

Nem eshetsz teherbe

A szoptatás első három hónapjában valóban jóval kisebb a teherbeesés esélye, de ez is csak akkor igaz, ha a baba semmi mást nem kap, csak anyatejet. Ha szilárd étellel vagy vízzel is hozzátáplálod a kicsit, akkor már majdnem ugyanakkora eséllyel fogan meg a kistestvér a szoptatás ideje alatt, mint utána. Mihelyst kimaradnak az éjszakai szoptatások, vagy menstruációd visszatér, ez a népi fogamzásgátló módszer megbízhatatlanná válik.

Ha tehát egyelőre nem terveztek még egy gyerkőcöt a kicsi mellé, jobb, ha más védekezési módszert választotok.

Bár az alacsony hormontartalmú tablettáknak állítólag nincs kockázata már a szoptatás alatt sem, jobb, ha más megoldás mellett döntötök, ez ugyanis tejeden keresztül a picihez is eljut.

Cikkünk Kate Cook és Lucy Wyndham Read A boldog kismama című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük