3 biztonságos házi slime-recept: imádják a gyerekek a ragacsos játékot
Három szuper, mégis ártalmatlan recept.

slime-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekeket valamiféle beépített mágnes vonz mindenhez, ami fura tapintású, ragacsos, ezért kaphatott szárnyra olyan nagy lendülettel gyúrogatni való, nyúlós, házilag keverhető kreatív játék, mint a slime. Szó se róla, az ilyesmi fejlesztő hatású is a gyerekekre.

A slime-mal játszani remek móka, másrészt tudvalevő, hogy a nyúlós anyag, különböző - gyakorlatilag vegyszernek nevezhető - összetevőkből áll, ezért a vele való érintkezés egészségügyi kérdéseket vet fel. A bolti verziók nagy átka, hogy nem tudni, mi van bennük. Sokban találtak a megengedettnél is több mérgező anyagot, ezért is, és a házi kutyulás öröme okán jobb otthon elkészíteni a slime-ot. A gyereket ugyanis jó eséllyel nem lehet lebeszélni napjaink slágerjátékáról.

A megfelelő slime-recept

Nem maradt más hátra, mint a megfelelő slime-receptet megválasztani. A YouTube-on számtalan slime-receptet találni, de nem mindegy, hogy melyiket választjuk. Alapvetően arra kell ügyelni, hogy a slime-receptnek ne legyen ártó összetevője, ami alatt azt értjük, emberi egészségre erősen ártalmas anyag, mivel a gyerek bőrével hosszasan fog érintkezni, és játékból a kisebbek még meg is próbálhatják megízlelni azt. Ez utóbbi veszélyre mindenképp figyelni kell. A slime alapvetően ne legyen 2-3 évesek játéka, a fulladásveszély miatt sem!

Sajnos sok slime-receptbe írnak bóraxot, ami egyértelműen kerülendő, hiszen ártó, mennyiségétől függően mérgező anyagról van szó. A bórax mellett kerülendő a hagyományos ragasztó is, úgyszintén az a mosószer, a mosogatószer, a folyékony szappan vagy az akrilfesték is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Slime-recept

Ha a gyerek már nagyobb, és megérti, hogy a slime-ot nem lehet megenni, akkor ez a következő recept jobb választás lehet a fent sorolt, kerülendő összetevőket tartalmazóknál. Olyat is mutatunk alább, amely ehető összetevőkből készül, így biztosan nem árt.

Hozzávalók:

  • 6-7 tasak lehúzható arcmaszk
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • pár csepp akrillfesték (lehet esetleg ételfestékkel próbálkozni)
  • kevés, 1-2 kiskanálnyi kontaktlencse-folyadék

Az arcmaszkot megszínezzük, majd a szódabikarbónával össze kell azt keverni. Ha kész az elegy, a folyadék következik, és pillanatokon belül összeáll a slime.

Ehető slime-receptek

A legbiztonságosabb slime az, amelyik ehető összetevőkből készül. Ezzel a 3-4 éves kicsikkel is nyugodtan lehet játszani, mert nem lesz bajuk, ha véletlen belekóstolnak.

Kukoricakeményítős slime

Semmilyen ártó összetevőt nem tartalmaz a kukoricakeményítős slime, ami csupán kukoricakeményítőből és vízből áll.

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze kukoricakeményítő (125 ml)
  • 1/4 csésze (60 ml) víz

A kukoricakeményítőhöz lassan kell hozzáöntögetni a vizet, és alaposan elkeverni egy tálban. A keverék hamarosan gyúrható állagú lesz.

Cukorkás slime

A következő, pillecukros recept ehető, ezáltal biztonságos masszát ad.

Hozzávalók:

  • 7-8 nagyobb pillecukor
  • pár kiskanál porcukor
  • 1 evőkanál étolaj

Az olajat és a pillecukrokat 10 másodperc alatt össze kell melegíteni a mikróban, majd ehhez hozzáadni annyi kanál cukrot, hogy összegyúrható masszát kapjatok.

Ezt is szeretjük