Szülői szavak, amik nélkül nehezen lesz sikeres a gyerek: felnőttként mutatkozik meg
Ha ezeket nem hallja a szülőktől, a gyerek sikertelenségre lehet ítélve.

beszelgetes (3)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi sors alakulásában számos tényező közrejátszik, de talán mind közül a legtöbbet a szülői viselkedés nyom a latban. A szülő meghatározó tényező abban, hogyan alakul a gyerek, az ember sorsa születésétől élete végéig.

Természetesen nem a kivédhetetlen rossz vagy a bevonzhatatlan jó, nem a lehetetlen feladat teljesítése, amire gondolni kell. A szülő jelenlétével, szeretetével, támogatásával segíti a gyereket az útján, hogy boldog és sikeres felnőtt élet várhasson rá. Emellett segíti a szavaival is.

Szavak a sikeres felnőttkorért

A sikeres felnőttkorhoz a szülői szavak nagyban hozzásegíthetik a gyereket. A következők hiányában a gyerek élete sikertelenebb lehet.

Ügyes vagy, bízom benned - a szülőnek tolmácsolnia kell a gyerek felé, hogy hisz a képességeiben. Amennyiben ezt megteszi, a gyerek is jobban hihet saját magában.

Légy kitartó és szorgalmas - esetleges kudarc, sikertelenség esetén a gyereket nem azzal kell inspirálni, hogy bezzeg más gyerek nem adja fel ilyen könnyen, hanem buzdítani érdemes. Ha így világítjuk meg neki a dolgot, motiváltabb lehet, és nem érzi magát kevésnek a feladathoz.

Légy büszke, de őrizd meg a szerénységed - a sikerességhez elengedhetetlen megtanítani a gyereket győzni is. Ha nem tudja, hogyan őrizze meg szerénységét, felnőttkori környezete szemében nem lesz túl szimpatikus, ami alááshatja sikerességét. Hivatásával szemben is tudnia kell majd alázatosnak lenni, nem pedig a téma tévedhetetlen szakértőjeként viselkedni.

Ne add fel, inkább próbálkozz másként - nem könnyű megmagyarázni egy gyereknek, hogy a sikertelensége természetes velejárója az életnek. Mégis fontos, hogy értse, nem hullik minden az ölünkbe elsőre, a célok eléréséért olykor többszöri próbálkozásra van szükség.

Tudd elengedni a célod, és másba fogni - a gyereknek azt is fontos megtanulnia felnőttkori sikerességéhez, hogy néha minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerülnek a dolgok. Ha tudja, mindent megtett, mégsem jön össze, amit szeretne, el kell tudnia engedni az adott célt, és ebből tanulva, ezáltal még motiváltabbá válva, új célt keresni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Emberi kommunikáció a sikerességhez

Rendkívül nagy szerepe van annak, hogy a szülő a gyerek felé hogyan nyilvánul meg bizonyos helyzetekben, és megtanítja-e a sikeresség eléréséhez fontos, alapvető dolgokra. Meg kell tanítani a gyereket célokat kitűzni, küzdeni ezekért, de akár elengedni is ezeket, hisz nem sikerülhet minden az életben. A kudarc elfogadásának megtanítása, a szerencse forgandóságának megértetése kulcsfontosságú feladata a szülőnek. Fontos azt is megvilágítani, hogy, ha egy dolog nem is jön össze, nem szabad elkeseredni, inkább hasson inspirálóan. Ilyenkor, levonva a tanulságot, új célt érdemes keresni.

A szülői példa szerepe

Mint mindenben, a szülői példa a sikeresség felé vezető úton is meghatározó. Mondhat akármit, nevelhet bármilyen jó dolgokra, az a szülő, aki a saját szavaival ellentétes viselkedést mutat, hiteltelen. Persze, akkor is a jóra tanítjuk a gyereket, ha mi magunk emberként hibázhatunk. Erről az esetleges ellentmondásról fontos beszélni a gyerekkel. Elmondani, a szülő felismerte a hibáját, és mi lett volna a helyes, vagy épp miért cselekedne legközelebb másként.

Például, ha rosszul viselte kudarcát akár egy otthoni társasjátékban, akár egy fontosabb elintéznivaló sikertelensége borította ki, és a gyerek látta rossz reakcióját, utólag elmondhatja, mindenki ember, de legközelebb maga is arra törekszik majd, hogy bizakodóbb legyen, előre nézzen, elismerje esetleg az ellenfél szerencséjét, és könnyebben túltegye magát a dolgon.

A bántó szavak aláássák az önbizalmat

Vigyázni kell, mert a negatív szavak, ugyanúgy, ahogy a pozitívak is, nyomot hagynak, örökre. Ne mondjunk olyat a gyereknek, hogy semmirekellő, ezt sem, azt sem tudja, soha nem is fogja megcsinálni, bezzeg a másik gyerek ügyesebb. Ne mondjunk olyat se, hogy felnőttkorodra semmire sem jutsz, mert most egyest kaptál az iskolában. Ne skatulyázzuk be, ne vetítsünk előre elkerülhetetlen negatív jövőt, mert a gyerek rosszul viselkedik, vagy éppen nem kapott jó jegyet. A hibákat úgy érdemes megvilágítani, hogy azok helyrehozására, javításra sarkalljuk a gyereket.

Teljesen emberi dolog, ha a szülő esetleg türelmetlenebb, és képtelen cizelláltan fogalmazni. De nem szabad feledni, a gyerek csak gyerek, és minden bántó szó miatt, ami felé irányul, mélyen sérülhet az önértékelése, ami aláássa későbbi sikerességét. Egy-egy keresetlen szót, amit a szülő mondott, vagy egy-egy olyan biztatót, amit elmulasztott kimondani, utólagos beszélgetés alkalmával korrigálhat.

Ezt is szeretjük