Szülői szavak, amik nélkül nehezen lesz sikeres a gyerek: felnőttként mutatkozik meg

Ha ezeket nem hallja a szülőktől, a gyerek sikertelenségre lehet ítélve.

beszelgetes (3)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberi sors alakulásában számos tényező közrejátszik, de talán mind közül a legtöbbet a szülői viselkedés nyom a latban. A szülő meghatározó tényező abban, hogyan alakul a gyerek, az ember sorsa születésétől élete végéig.

Természetesen nem a kivédhetetlen rossz vagy a bevonzhatatlan jó, nem a lehetetlen feladat teljesítése, amire gondolni kell. A szülő jelenlétével, szeretetével, támogatásával segíti a gyereket az útján, hogy boldog és sikeres felnőtt élet várhasson rá. Emellett segíti a szavaival is.

Szavak a sikeres felnőttkorért

A sikeres felnőttkorhoz a szülői szavak nagyban hozzásegíthetik a gyereket. A következők hiányában a gyerek élete sikertelenebb lehet.

Ügyes vagy, bízom benned - a szülőnek tolmácsolnia kell a gyerek felé, hogy hisz a képességeiben. Amennyiben ezt megteszi, a gyerek is jobban hihet saját magában.

Légy kitartó és szorgalmas - esetleges kudarc, sikertelenség esetén a gyereket nem azzal kell inspirálni, hogy bezzeg más gyerek nem adja fel ilyen könnyen, hanem buzdítani érdemes. Ha így világítjuk meg neki a dolgot, motiváltabb lehet, és nem érzi magát kevésnek a feladathoz.

Légy büszke, de őrizd meg a szerénységed - a sikerességhez elengedhetetlen megtanítani a gyereket győzni is. Ha nem tudja, hogyan őrizze meg szerénységét, felnőttkori környezete szemében nem lesz túl szimpatikus, ami alááshatja sikerességét. Hivatásával szemben is tudnia kell majd alázatosnak lenni, nem pedig a téma tévedhetetlen szakértőjeként viselkedni.

Ne add fel, inkább próbálkozz másként - nem könnyű megmagyarázni egy gyereknek, hogy a sikertelensége természetes velejárója az életnek. Mégis fontos, hogy értse, nem hullik minden az ölünkbe elsőre, a célok eléréséért olykor többszöri próbálkozásra van szükség.

Tudd elengedni a célod, és másba fogni - a gyereknek azt is fontos megtanulnia felnőttkori sikerességéhez, hogy néha minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerülnek a dolgok. Ha tudja, mindent megtett, mégsem jön össze, amit szeretne, el kell tudnia engedni az adott célt, és ebből tanulva, ezáltal még motiváltabbá válva, új célt keresni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Emberi kommunikáció a sikerességhez

Rendkívül nagy szerepe van annak, hogy a szülő a gyerek felé hogyan nyilvánul meg bizonyos helyzetekben, és megtanítja-e a sikeresség eléréséhez fontos, alapvető dolgokra. Meg kell tanítani a gyereket célokat kitűzni, küzdeni ezekért, de akár elengedni is ezeket, hisz nem sikerülhet minden az életben. A kudarc elfogadásának megtanítása, a szerencse forgandóságának megértetése kulcsfontosságú feladata a szülőnek. Fontos azt is megvilágítani, hogy, ha egy dolog nem is jön össze, nem szabad elkeseredni, inkább hasson inspirálóan. Ilyenkor, levonva a tanulságot, új célt érdemes keresni.

A szülői példa szerepe

Mint mindenben, a szülői példa a sikeresség felé vezető úton is meghatározó. Mondhat akármit, nevelhet bármilyen jó dolgokra, az a szülő, aki a saját szavaival ellentétes viselkedést mutat, hiteltelen. Persze, akkor is a jóra tanítjuk a gyereket, ha mi magunk emberként hibázhatunk. Erről az esetleges ellentmondásról fontos beszélni a gyerekkel. Elmondani, a szülő felismerte a hibáját, és mi lett volna a helyes, vagy épp miért cselekedne legközelebb másként.

Például, ha rosszul viselte kudarcát akár egy otthoni társasjátékban, akár egy fontosabb elintéznivaló sikertelensége borította ki, és a gyerek látta rossz reakcióját, utólag elmondhatja, mindenki ember, de legközelebb maga is arra törekszik majd, hogy bizakodóbb legyen, előre nézzen, elismerje esetleg az ellenfél szerencséjét, és könnyebben túltegye magát a dolgon.

A bántó szavak aláássák az önbizalmat

Vigyázni kell, mert a negatív szavak, ugyanúgy, ahogy a pozitívak is, nyomot hagynak, örökre. Ne mondjunk olyat a gyereknek, hogy semmirekellő, ezt sem, azt sem tudja, soha nem is fogja megcsinálni, bezzeg a másik gyerek ügyesebb. Ne mondjunk olyat se, hogy felnőttkorodra semmire sem jutsz, mert most egyest kaptál az iskolában. Ne skatulyázzuk be, ne vetítsünk előre elkerülhetetlen negatív jövőt, mert a gyerek rosszul viselkedik, vagy éppen nem kapott jó jegyet. A hibákat úgy érdemes megvilágítani, hogy azok helyrehozására, javításra sarkalljuk a gyereket.

Teljesen emberi dolog, ha a szülő esetleg türelmetlenebb, és képtelen cizelláltan fogalmazni. De nem szabad feledni, a gyerek csak gyerek, és minden bántó szó miatt, ami felé irányul, mélyen sérülhet az önértékelése, ami aláássa későbbi sikerességét. Egy-egy keresetlen szót, amit a szülő mondott, vagy egy-egy olyan biztatót, amit elmulasztott kimondani, utólagos beszélgetés alkalmával korrigálhat.

Ezt is szeretjük