Levelet írt a 10 éves amerikai kislány a szovjet főtitkárnak: Samantha Reed Smith a hidegháború ellen harcolt

A tragikusan fiatalon elhunyt Samantha Reed Smith minden idők legfiatalabb nagykövete volt.

samantha-reed-smith

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Samantha Reed Smith Maine-ben született 1972. június 29-én. Ekkor már 25 éve tartott a hidegháború az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között.

A meglehetősen nyílt és kommunikatív kislány már ötévesen levelet küldött II. Erzsébetnek, melyben megírta, hogy kedveli őt. Tízéves volt, amikor annyira aggasztotta a hazája és az oroszok között fennálló, feszült politikai viszony, hogy úgy döntött, Jurij Vlagyimirovics Andropovnak, a Szovjet Kommunista Párt frissen kinevezett főtitkárának is felad egy levelet.

Samantha Reed Smith levele

Samantha 1982 novemberében írt  levelében azt sugallta, hogy a két ország viszonya lehetne kiegyensúlyozottabb, és hogy a békénél semmi sem fontosabb.

Kedves Andropov úr!

A nevem Samantha Smith. Tízéves vagyok. Gratulálok az új munkájához. Félek, hogy Oroszország és az Egyesült Államok közt atomháború tör ki. Ön a háborúra fog szavazni? Ha nem, akkor kérem, mondja el, hogy próbálja megakadályozni, hogy háború legyen. Erre nem muszáj válaszolnia, de szeretném tudni, miért akarja meghódítani a világot vagy legalábbis a mi országunkat. Isten azért teremtette nekünk a világot, hogy békében éljünk együtt, nem azért, hogy harcoljunk.

Üdvözlettel:

Samantha Smith

Samantha Reed Smith a Szovjetunióban

Bár Andropov először nem reagált, ám miután a kislány levelét 1983. április 12-én lehozta a Pravda nevű szovjet újság, majd Samantha elküldte a levelet az Egyesült Államok szovjet nagykövetének is, a főtitkár két héten belül válaszolt. Andropov levelében megnyugtatta a kislányt, hogy bár a Szovjetuniónak vannak atomfegyverei, de elsőként nem fognak támadni semelyik másik országra. Egyúttal meghívta Samanthát, hogy töltsön el nyáron néhány hetet a Szovjetunióban.

Samantha Smith az úttörőtáborban
Samantha Smith az úttörőtáborban
Fotó: Getty Images Hungary

A kislány elfogadta a meghívást, és 1983. július 7-én tanár édesapjával és szociális munkás édesanyjával Moszkvába utazott. Természetesen mindkét ország sajtója élénk figyelmet szentelt a látogatásnak, és rövid időn belül „jószívű nagykövetként” kezdték emlegetni Samantha Reed Smitht. A kéthetes kirándulás nagy részét Leningrádban - ma Szentpétervár -, illetve egy, a Krím-félszigeten található, Artyek nevű nemzetközi úttörőtáborban töltötték. A Monaco nagyságú táborban mintegy 150 épület - többek között uszodák és stadion is - szolgálta a gyerekek kényelmét. A csodálatos helyszín a cári Oroszország idején luxusnyaralóhelynek számított. Bár az ekkor már nagybeteg Andropovval nem találkoztak személyesen, mind Samanthát, mind a szüleit lenyűgözte a gyönyörű félsziget, az orosz kultúra, valamint vendéglátóik kedvessége.

Látogatásuk párbeszédet indított a Szovjetunió és az Amerikai Egyesült Államok között. Bár a kritikusok szerint Samantha Reed Smith személyét a szovjetek propagandacélokra használták fel, ám sokak szerint utazása hozzájárult az olvadáshoz, ahhoz, hogy az évtizedeken át tartó hidegháború a szó szoros értelmében nem tört ki Amerika és a Szovjetunió között a XX. század végén. Később békeaktivistaként Japánba is elutazott, mellyel kiérdemelte a legfiatalabb amerikai nagykövet címet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Samantha Reed Smith halála

13 éves volt, amikor 1985-ben megkapta Elizabeth Culver szerepét az akkor induló Lime Street nevű televízió-sorozatban. A pilot- és további három epizód forgatását követően 1985. augusztus 25-én Samantha édesapjával hazafelé tartott Bostonból. Ám a leszálláskor, Maine-ben a Bar Harbor Airlines 1808-as kisrepülőgépe - valószínűleg a magasságmérő hibás beállításából adódóan - lezuhant. A fedélzeten tartózkodó hat utasból, illetve a kétfős legénységből senki nem élte túl a balesetet. Egy évvel azután, hogy Natasha elhunyt a repülőgép-balesetben, kirándulóhajót és utcát is elneveztek róla az Artyekben. Hazájában is ápolják emlékét: a Maine Állami Múzeum és Könyvtár előtt szobrot állítottak Samanthának - kezében a békét szimbolizáló galambbal, lábánál pedig a Szovjetunióra utaló medvével.

Hazai úttörőtáborok

Az úttörőségben a kommunista ideológiai nevelés is döntő szerepet játszott, de a diáksport, a természetjárás, valamint a technikai nevelés bázisa is volt.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük