Ilyen volt úttörőnek lenni a 70-es, 80-as években: az úttörővasút kalauzai csak jeles tanulók lehettek

"Mint a mókus fenn a fán, az úttörő oly vidám" - retró képekből szemezgettünk.

Úttörő 70-es 80-as évek retró fotók
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az úttörőtáborok sok-sok ezer gyermek életében fontos szerepet játszottak a szocializmus alatt. Az úttörőség egyet jelentett a mozgalmi dalok tanulásával, énekléssel, strandolással, kirándulásokkal, versenyekkel, a kék és piros nyakkendőkkel, az úttörősíppal és persze a kisdobosok 6 és az úttörők 12 pontjával, amit minden pionír kívülről fújt. 

A rendszerváltás előtt szinte minden általános iskolásnak kötelező volt belépni az úttörőmozgalomba, amit 1946-ban hoztak létre. A 2-4. osztályos tanulók kisdobosok voltak, az ennél idősebbek pedig úttörők, akik az ifivezetőkkel - vezető feladatot vállaló pajtásokkal - és az úttörővezetőkkel - tanárképzésben részt vett vezetőkkel - egységekbe, úgynevezett őrsökbe és rajokba csoportosultak.

Retró fotókon az úttörőség

Az úttörőségben a kommunista ideológiai nevelés is döntő szerepet játszott, de a diáksport, a természetjárás, valamint a technikai nevelés bázisa is volt. Ám az úttörői lét nemcsak ezt adta: sok-sok emléket, jó barátot és életre szóló élményeket.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Borító-és ajánlóképek: Fortepan

Ezt is szeretjük