4 jel, hogy a gyereknek rossz a szeme
Vedd észre őket időben!
A rövidlátás jellemzően iskoláskorban derül ki, és több tünet is felhívhatja rá a figyelmet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A látásromlás bizonyos kor felett természetes életkori jelenségnek tekinthető, hiszen csakúgy, mint a test más szerve, a szem is veszít rugalmasságából, távollátás alakul ki.

Gyermekek esetében ennek fordítottja, a rövidlátás - myopia - okozhat problémát. Legtöbbször iskoláskorban derül fény a problémára - írja a WebMD orvosi portál.

4 jel, hogy a gyereknek rossz a szeme

Normál esetben a szembe érkező fénysugarak az ideghártyán - retinán - egyesülnek, ekkor keletkezik az éles kép. Ha azonban rövidlátásról beszélünk, a fény, illetve a látott tárgyak képe még a retina előtt fókuszálódik. Ilyenkor a távoli képek homályosak lesznek.

A rövidlátás tünetei

  • Fejfájásra panaszkodik a gyerek.
  • Hunyorog távoli tárgyak nézésekor.
  • Rosszul olvassa a táblára írt szöveget.
  • Nehézséget okoz számára a pontos célzás - például labdajátékoknál.

Mi a teendő?

Ha a fenti tünetek közül legalább kettő megállja a helyét, a gyerek jó eséllyel rövidlátó. Ilyenkor mindenképpen szemészhez kell fordulni.

Amennyiben beigazolódik a rövidlátás gyanúja, a legkézenfekvőbb megoldás a szemüveg viselése. A kontaktlencsét szemorvosok ritkán javasolják tíz év alatti gyerekeknek, ám a későbbiekben, a kamaszkorban már van rá mód. 18 éves kor alatt a lézeres látásjavító műtét sem javasolt: erről a beavatkozásról csak akkor lehet szó, ha a látásélesség már legalább két éve nem változott.

Megelőzhető a gyermekkori rövidlátás?

Sajnos a gyerekkorban kialakuló rövidlátás sok esetben genetikai eredetű, vagyis nehéz tenni ellene. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne nézzen túl sokat tévét vagy monitort a gyermek, töltsön több időt a szabadban. A kinti testmozgás nemcsak a kedélyállapotra van jó hatással, és csökkenti az elhízás, illetve az ahhoz kapcsolódó betegségek kockázatát, hanem a rövidlátás kialakulásának esélyét is minimalizálja.

Ki a szabadba!

A Cambridge-i Egyetem kutatói tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a rövidlátó gyerekek átlagosan heti 3,7 órával kevesebb időt töltöttek a szabadban, mint azok, akiknek nem volt látásproblémájuk. Dr. Justin Sherwin és kutatócsoportja szerint ennek egyik oka, hogy a szabadban töltött idő során a gyerekek többször fókuszálnak távolban lévő tárgyakra, mint odabent - formában tartva ezzel a szem izomzatát. A másik ok, hogy a természetes ultraibolya fény jobb hatással van a látásra, mint a mesterséges.

Ezt is szeretjük