5 mondat, amit kerülj, ha nem sikerült jól a bizonyítvány: mély nyomot hagynak a gyerek lelkében
A szülő véleménye meghatározó a gyerek számára, ezért nem mindegy, mi hangzik el egy rosszabb bizonyítványt kézhez kapva.

szidas-1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elérkezett a tanév vége, amikor is sor kerül az év végi bizonyítványok kiosztására. Ez azonban nem egy egyszerű füzetke sok-sok számmal a gyerekek és a szülők számára, hanem az egész éves munka eredménye, fizikai megtestesülése.

Rendszerint nagy vonalakban előre sejthető, hogyan sikerülnek az év végi osztályzatok, de a helyzet súlya igazán csak akkor nehezedik a gyerekekre, amikor kézhez kapják a bizonyítványt. Aki a reméltnél rosszabbul teljesített, lógó orral áll a szülő elé.

Ha rossz lett a bizonyítvány

Bármilyen rosszul sikerült is a bizonyítvány, a szülőnek vigyáznia kell arra, mit mond a gyerekének, amikor azt szemügyre veszi. 

Megdicsérni természetesen nem kell a rosszabb osztályzatokért, de azzal bizonyára senki sem vitatkozik, hogy a gyerek lelke, énképe, önértékelése összehasonlíthatatlanul fontosabb, mint az, milyen szám került a tantárgyak mellé. Bár a jegyek következő évben jobban sikerülhetnek, a gyereklélek hosszútávon sérülhet egy-egy keresetlen szótól, akár egy életre.

Mit ne mondjon a szülő?

Tőled nem is vártam mást. Nem így kell motiválni egy hanyagságra hajlamos gyereket. Lehet, hogy azt a teljesítményt hozta, amire a szülő sajnos számíthatott, de sosem áll szorgalmasabban a feladatokhoz, ha a szülő beskatulyázza őt javíthatatlan, lusta gyereknek. Arra érdemes inkább rávilágítani, hogy mit csinált jól a gyerek, és, hogy akaratereje, kitartása alapján megvan benne a képesség a javításra is. Akár egy sporteredményre is hivatkozhat a szülő.

Bezzeg a testvéred bizonyítványa sokkal szebb! Nem jó ötlet a példálózás a testvérek teljesítményével. Ez feszültséget, féltékenységet szülhet, és a gyerekben ez messze túl fog mutatni a bizonyítvány eredményein. Úgy fogja érezni, ő rosszabb a testvérénél, és a szülő sem szereti ugyanannyira. Minden gyerek más, más a teljesítménye is az iskolában.

Szégyellem magam amiatt, ahogy teljesítettél. Ez borzasztóan bántó a gyerek számára. A szülő véleménye meghatározó a gyereknek. Ha azt hallja, a szülő szégyenkezik, magát sem becsüli majd eléggé, önértékelése hosszú távra sérülhet. A szülőnek érdemesebb inkább megoldásorientáltan hozzáállni a rossz jegyekhez, és a következő tanévre koncentrálni: miben segíthet a gyereknek, hogy jobban tanuljon? Adottak a gyerek körülményei? Nem gyötrik eltitkolt problémák? Nincs szüksége korrepetálásra? Minden kérdést sorra kell venni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem lesz belőled semmi. A szülőnek az a feladata, hogy biztassa és építse gyerekét, nem pedig, hogy egy eleve romos jövőképet vetítsen elé. Nem várhatja, hogy a gyerek bízzon magában, ha ő is azt hangoztatja, semmi sem lesz belőle.

Ne is kerülj a szemem elé, látni sem akarlak. Ez a mondat szinte egyenlő azzal a gyerekfül számára, hogy ezentúl nem szeretlek, mert nem lett jó a bizonyítványod. A tanulmányi eredmény csak egy darab tényező a gyerek életében. Ő nem egyenlő a rossz bizonyítványával. Ha a szülő elhárítja ahelyett, hogy a valószínűleg a gyerek számára is szomorú helyzetben partnereként lépne fel, és segítő jelenlétéről biztosítaná, hibát követ el.

A gyerek, ne feledjük, bástyát lát a szülőben, legalábbis azt remél. Ha a szülő nem áll mellette, ellene fordul, kiabál, a gyerek elbizonytalanodik, a lelke sérülhet. Természetesen a szülő is ember, és első haragjában kiszaladhat ez-az a száján. Ezeket azonban utólag egy ölelés kíséretében érdemes helyesbíteni, és lefolytatni egy építő jellegű beszélgetést, okokról, jövő évre vonatkozó tervekről, mit is lehetne másképp csinálni.

Szó sincs róla, hogy nem lehet helye pici dorgálásnak, ha a szülő tudja, jogos. De tartani érdemes bizonyos határokat. Egy pont után rég nem segít, és nem nevel a szülői prédikáció, csak rombol.

Veszélyes utak az iskola felé

Elképesztő, hogy bizonyos tájakon milyen utakat tesznek meg nap mint nap a gyerekek azért, hogy tanulhassanak. Egy apró faluról olvashatsz a következő cikkben.

Ezt is szeretjük